Liza Marklunds 5 bästa böcker du måste läsa

Eva Elisabeth ”Liza” Marklund, född 9 september 1962 i Pålmark i Piteå landsförsamling i Norrbottens län, är en svensk kriminalförfattare, krönikör vid Expressen och Unicef-ambassadör sedan november 2004.

Det här är vår lista över vad vi anser vara Liza Marklunds 5 bästa böcker du måste läsa.

1. Livstid

  • Jag gjorde det inte, sa Annika. Det var inte jag.
  • Vet du, sa kommissarie Q, det säger nästan alla.

Annika Bengtzon misstänks för mordbrand i sitt eget hus. När David Lindholm, Sveriges mest kända polis, hittas skjuten i sängen identifierar hon sig snabbt med hans unga hustru Julia. Julia hotas av livstids fängelse för mord, både på sin man och sin försvunna fyraårige son Alexander. Men Julia nekar. Det var inte hon. Det var en annan kvinna som sköt hennes man och kidnappade hennes son.

Medan tillvaron rasar samman omkring Annika gräver hon sig allt djupare ner i den mördade polisens våldsamma förflutna. Till slut återstår två grundläggande frågor. Om Julia ljuger: Var har hon gömt Alexander? Om hon talar sanning: Vem håller honom fången?

Livstid är en thriller om människans längtan efter det eviga: kärleken, makten, meningsfullheten – och barnen. Den är en direkt fortsättning på Nobels testamente.

2. Gömda

Maria Eriksson bor i en mellansvensk stad och arbetar på bank när hon möter mannen med de svarta ögonen. Hon blir oerhört förälskad, förlovar sig och föder deras dotter Emma.

Se även  Peter Robinsons 3 bästa böcker du måste läsa

Men förhållandet spårar ur. Mannen blir alltmer våldsam. Han hotar, slår och våldtar. När Mia träffar en annan man och gifter sig blir det ännu värre.

Familjen hamnar i en mardröm av misshandel, terror och mordförsök.

Myndigheterna står handfallna. Till slut tvingar man Mia och hennes familj att gå under jorden. Men mannen som förföljer Mia ger inte upp. Han letar efter dem, och han hittar dem. Till slut finns bara en utväg: familjen måste lämna Sverige.

Gömda är en dokumentär roman. Det innebär att historien är baserad på verkliga händelser, men dramatiserad och gestaltad via Liza Marklund som författare.

3. Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra

Äntligen i pocket!!

– Nämen flickor, sitter ni här alldeles ensamma?
– Nej, vi är sju stycken

Liza Marklunds och Lotta Snickares roliga och träffsäkra verklighetsbibel har redan blivit en modern klassiker.
Den publicerades första gången hösten 2005 och möttes av starka reaktioner: ilska blandat med jubel och applåder.
Boken kom att bli en av de mest sålda fackböckerna i Sverige både år 2005 och 2006 och trycks ständigt i nya upplagor.
Bokens titel, ett citat av Madeleine Albright, har blivit bevingat och används idag som ett etablerat begrepp.

I bokens extramaterial finns bland annat en artikel som visar vilka fenomenala resultat som kan uppnås när kvinnor verkligen börjar inse hur lurade de är.

4. En plats i solen

En svensk familj hittas mördad i sitt hem på Costa del Sol i södra Spanien – alla utom den 16-åriga dottern, som är spårlöst försvunnen.

Se även  5 bästa böckerna om bloggande 2021

Först tror polisen att det är ett inbrott som gått fel, men ju mer brottet granskas, desto märkligare blir det. När också inbrottstjuvarna påträffas döda lamslås hela utredningen. Brottet sänder en chockvåg som skakar om, till och med på den brottstyngda Solkusten.

Annika Bengtzon skickas ner till Marbella för att bevaka morden. Hon åker under protest, för hon har egentligen inte tid att resa iväg. Hon har just fått en ny lägenhet och har inte ens hunnit packa upp flyttkartongerna. Relationen med hennes exmake Thomas är laddad. Annika saknar sin familj så att det värker i kroppen. När både Thomas och Annika plötsligt befinner sig samtidigt i Malaga under några tropiska majdagar visar det sig att deras kärlek kanske inte alls är död.

Men under den heta solen dras Annika in i ett ödesdigert spel om kokain, penningtvätt och vedergällningar som innefattar flera generationer.

Hennes sökande efter den försvunna 16-åriga flickan för henne slutligen bort från Europa och ner till Afrika.

En plats i solen är en brett upplagd kriminalroman som spänner över 70 år, från Nazityskland och bonde-Sörmland på 1950-talet till Stockholm, Malaga och Marocko i vår tid. Det handlar om vad människor är beredda att göra för att få just en plats i solen, en position på samhällets gräddhylla.

5. Nobels testamente

En mördare i aftonklänning tar sig in på Nobelfesten i Stockholms Stadshus. På dansgolvet i Gyllene Salen skjuter hon Nobelkommitténs ordförande rakt genom hjärtat.
Annika Bengtzon dras ofrivilligt in i dramat – inte som journalist, utan som vittne. Det vänder upp och ner på hela hennes tillvaro.

Se även  Paul Austers 3 bästa böcker du måste läsa

Äktenskapet knakar och hennes anställning hotas.

Snart befinner sig Annika mitt i en våldsam historia av terror och död som utspelar sig genom flera sekler.
Var hon än letar hittar hon spåren efter samme man: Alfred Nobel, den omåttligt rike uppfinnaren som instiftade

Nobelprisen och dog en tragisk och ödesmättad död.
Till slut befinner hon sig livsfarligt nära sanningen.

Nobels testamente är den sjätte, fristående romanen om Annika Bengtzon. Den utspelar sig tidmässigt direkt efter Den röda vargen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇