1. Jag är elöverkänslig: en bloggares berättelser – en bloggares berättelser av Lena Männistö (2016)
Det finns inte mycket skrivet om funktionsnedsättningen elöverkänslighet – och vad jag vet – ingenting alls om hur det känns att vara drabbad. Givetvis är det en katastrof att inte tåla el men jag har försökt ge en nyanserad bild av hur det kan vara att leva i avskildhet och isolering.
Behovet av kontakt med andra i samma situation resulterade i att jag startade en blogg och under några intensiva sommarmånader levde jag med den dag och natt. Det blev för mycket och kroppen sa ifrån – jag fick symtom av datorn. I den här boken presenterar jag texterna från bloggen. Berättelserna – som skildrar vardagsliv och tankar – är personliga och ämnade att skapa hopp.
2. Högspänning av Henrik Bromander (2019)
Lotta trivs med sitt arbete som svensklärare, men så börjar saker hända. Eleverna bråkar om sina betyg och skolledningen har åsikter om undervisningen. Ett efter ett uppträder så symptomen: hudutslag, värk och sömnsvårigheter. Efter en tids tvivlande landar Lotta i insikten om att hon blivit elöverkänslig.
Det här är starten på en resa in i en sjukdom, eller snarare en identitet, som inte ens slutar när Lotta tvingas lämna hus och hem bakom sig och dra till skogs. Till slut bestämmer hon sig för att slå tillbaka.
Högspänningär en berättelse om en stigmatiserad människa i fritt fall i vår moderna välfärdsstat. En udda skildring av en helt vanlig person som drabbas av ett lika omdebatterat som plågsamt tillstånd. Det är Henrik Bromanders fjärde roman, efter den uppmärksammade Bara en kram.
Henrik Bromander är författare och serietecknare.Han har tidigare gett ut en trilogi om maskulinitet: Vän av ordning, Riv alla tempel och Bara en kram.
”Bromanders svarta humor är ständigt närvarande men trots att det vore så lätt hänt förfaller berättelsen aldrig till karikatyr trots sexfantasier om Täppas Fogelberg och elsanering av radhuset i Utby.”
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022