Kombinationen av Amsterdams fulla historia, känsla av övergivande och rikedom av kultur har lett till en litterär produktion som är mörk, smart och ofta mycket rolig.
Här är några av de bästa böckerna i den nederländska huvudstaden.
‘The Fall’ av Albert Camus (1956)
Jean-Baptiste Clamence, berättaren för denna hyllade filosofiska roman av Camus, liknar de koncentriska kanaler som utgör centrala Amsterdam med helvetets cirklar.
När han tillbringar sina nätter i en bar med rött ljus, placerar Clamence sig själv – och hans läsare, som tar rollen som Clamences kompanjon – i helvetets symboliska centrum, där brott blir ”tätare, mörkare”.
Mot bakgrund av andra världskriget skildrar denna filosofiska idissling om skuld och ansvar ett Amsterdam som är mörkt, syndigt och representativt för mänsklighetens härkomst.
‘The Evenings’ av Gerard Reve (2016)
Gerard Reves debutroman följer de nedstämda Frits när han vandrar mållöst genom Amsterdams dystra gator.
Hans sinne plågas av störande bilder av död och förstörelse, mentala fixeringar som han regelbundet delar med sin enda följeslagare – en fylld leksakskanin.
Denna sardoniska huvudperson dricker och röker sig igenom tio på varandra följande kvällar och klagar över sitt livliga liv medan han försöker förstå den ändlösa monotonin som sträcker sig framför honom.
‘The Dinner’ av Herman Koch (2012)
Denna tätt sårade roman ger varje ögonblick av huvudpersonernas växande obehag, rastlöshet och desperation.
Efter att deras söner begått en fruktansvärd, kriminell handling bestämmer sig två bröder och deras fruar för att träffas och diskutera situationen på en av Amsterdams finaste restauranger, där de planerar att konspirera mot rättvisans gång.
När aperitifferna och hors d’oeuvres rensas från sitt bord, kommer varje gäst gradvis att inse den överväldigande allvaret i deras situation.
‘The Laws’ av Connie Palmen (1991)
Connie Palmens första roman handlar om en Amsterdam-baserad filosofistudent omättlig törst efter kunskap.
Denna unga kvinna lovar att lära sig samhällets lagar och de principer som upprätthåller verkligheten. För att åstadkomma detta förför hon sju intellektuellt anmärkningsvärda män, hämtade från sju olika akademiska discipliner.
Varje erövring bidrar till hennes världsbild, vilket gör att hon kan upptäcka styrkor och svagheter i sina valda områden.
‘An Empty House’ av Marga Minco (1966)
En annan roman som inträffade i efterdyningarna av Förintelsen, Mincos roman berättar historien om Yona, en ung flicka som tillbringade den nazistiska ockupationen i Nederländerna under gömning.
Återvänder till sitt familjehem i Amsterdam, finner hon att det har bordats upp och helt ransakats. Ingenting återstår än ett tomt hus, en rest av ett förflutet som är för hemskt för att sörja.
‘Molenbeekstraat’ av Ernst Jansz (2006)
Molenbeekstraat är en självbiografisk roman i flera lager som återspeglar Ernst Janszs familjehistoria. Efter att ha återvänt till sitt barndomshem i södra Amsterdam är Jansz överväldigad av det förflutna.
Han påminner om sin fars vänliga närvaro och den avlägsna känslan av sorg som drabbade hans uppförande. När Jansz gräver igenom sina föräldrars tillhörigheter gör han flera häpnadsväckande upptäckter.
Det är en rörande inblick i livet för en av de mest berömda musikerna från Nederländerna.
‘Last Call’ av Harry Mulisch (1985)
I den här gåtfulla romanen har Harry Mulisch listigt knutit sig till två av hans favoritämnen: teatern och Amsterdam.
Handlingen kretsar kring en föraktlig äldre skådespelare vars tur plötsligt förändras när han erbjuds huvudrollen i en avantgardeproduktion. Snart visar sig denna drömroll vara en mardröm och Mulischs huvudperson tvingas navigera i Amsterdams olycksbuk.
‘The Fault in Our Stars’ av John Green (2012)
Denna bästsäljande roman för unga vuxna berättar historien om cancerpatienter Hazel och Augustus, som – efter att ha läst en ofullständig roman – bestämmer sig för att spåra författaren, en mystisk man som går med på att träffa dem i sitt hem i Nederländerna.
I Amsterdam upplever de stjärnkorsade tonårsälskarna flera uppenbarelser och staden blir något av en lekplats för dem. De besöker Anne Franks hus, äter middag i fina restauranger och tillbringar sin första natt tillsammans i ett hotellrum.
‘The Diary of a Young Girl’ av Anne Frank (1947)
Anne Franks dagbok blev omedelbart en del av den europeiska historien efter publiceringen 1947.
Denna informella men ändå vackert skrivna tidskrift överlevde mirakulöst andra världskriget och dess författares brutala mord. Frank fick en dagbok som födelsedagspresent och noterade sina tankar regelbundet på sidorna under sin tid i Amsterdam.
Hennes lättsamma prosa tyngs av de historiska omständigheterna som omger henne och Franks allmänt positiva kommentarer understryks av en påtaglig känsla av rädsla.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022