Även om det finns många böcker om sparande där ute, passar inte alla bra för varje ekonomisk situation eller mål. För att spara mer behöver du i allmänhet spendera mindre och fokusera din uppmärksamhet på att tjäna mer. Dessa böcker täcker det, men de erbjuder också kreativa sparstrategier och förslag på sätt att få pengarna du sparar att arbeta hårdare.
Dessa böcker tar upp grunderna för din privatekonomi:
- Hur du sätter en ekonomisk plan
- Hur man gör en budget
- Att bli skuldfri
- Sparande och investeringar
Allt detta är verkligen viktiga saker, utan tvekan. Men människor som kämpar för att bara klara sig varenda vecka kan ha svårt att få pengarna de har som kommer in att uppfylla deras budgetkrav.
Det är där dessa böcker om att spara pengar och budgetering kommer in i bilden.
Poängen med böckerna på den här listan är att ge PRAKTISKA RÅD om att spara pengar.
Var och en av dessa böcker kommer inte att ge dig samma gamla råd om hur du sätter en budget. Dessa böcker för att spara pengar och budgetera kommer att visa dig hur du får ditt begränsade kassaflöde att sträcka sig för att nå dina budgetbehov.
Dessa böcker handlar lika mycket om att leva ett sparsamt liv som de handlar om personlig budgetering och att betala av sina skulder. De ger en praktiska råd kring ”hur man sparar pengar” inte bara ger dig plattityder om att spendera mindre pengar utan försöker ge praktiska råd om hur du klarar dig med en knapp budget och ändå betalar ner eventuella skulder och amorteringar.
Det är det som gör den här samlingen av böcker om att spara pengar lite unik och väldigt praktisk.
Om du vill ha strategier som hjälper dig att öka dina kassareserver, kommer dessa tre böcker om sparande att hjälpa dig att hitta ett sätt.
1. Lura hjärnan att spara – Få råd med dina drömmar
Det här är en sammanfattad version avLura hjärnan att spara – Få råd med dina drömmar.
Varför väcker pengar så mycket känslor? Varför är det så svårt att komma loss och göra en budget? Och varför köper vi saker på rea som vi inte behöver? Skyll på hjärnan! Om du vet hur din hjärna funkar får du också mer koll på pengarna, vilket ökar din frihet att göra det du verkligen vill.
Den här boken tar dig från att veta vad du börgöra till att faktiskt också göra det, med hjälp av strategier baserade på forskning inom psykologi och beteendeekonomi. Elin Helander är kognitionsvetare, har arbetat med hjärnforskning och är grundare av Moneymind.se.
Elin Helander är utbildad kognitionsvetare och forskningschef på Dreams. Hon har tidigare arbetat med hjärnforskning på Karolinska institutet och är grundare till forskningsinitiativet Moneymind.se som verkar för en hälsosam privatekonomi. Elin Helander föreläser och syns ofta i media som expert inom beteendeekonomi.
Lura hjärnan att spara – Få råd med dina drömmar är tillgänglig som ljudbok.
2. Hur mycket pengar behöver man egentligen?
Undrar du hur mycket pengar du behöver för att leva ett bra liv? Är det möjligt att spara ihop pengar som gör att du kan leva ditt drömliv? Ja det går! I den här boken får du tips och råd hur du på ett enkelt sätt tar tag i din privatekonomi för att sedan börja jobba mot dina drömmar. Med en pengamaskin kan du skapa frihet i livet, styra över din tid och göra mer av det du gillar. Det bästa av allt är att alla kan göra det, det är inte svårt.
I boken får du även ta del av intervjuer med både finansprofiler och de som blivit ekonomiskt oberoende genom sparande. Efter att du läst den här boken börjar ditt nya liv, ett rikare och friare liv.
Eric Skopal är ingenjören som alltid brunnit för privatekonomi. Han driver bloggen www.bliekonomisktoberoende.se och jobbar som privatekonomicoach. Han har medverkat i TV, radio och tidningar som expert inom sparande och livsstilsfrågor. Nu delar han med sig hur du kan ta tag i din privatekonomi och nå dina drömmar!
Hur mycket pengar behöver man egentligen? är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Fixa din privatekonomi – smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv
Du vet att du borde ha bättre koll på dina utgifter och se över ditt sparande. Men du skjuter det på framtiden, och förlorar pengar på kuppen. Med den här boken kan du en gång för alla ta kontroll över din ekonomi och få pengar över till det som verkligen betyder något. Och det är inte svårt. Små förändringar i ditt beteende kan göra underverk för din situation. Går du igenom alla bokens 11 steg kommer du att få en bättre ekonomi. Du kommer att förstå hur din hjärna fungerar så att du kan göra smartare val i din vardag, och med hjälp av bokens alla konkreta tips kommer du att kunna öka dina inkomster, minska dina utgifter och spara mer effektivt.
Christina Sahlberg (fd Söderberg) är sparekonom på Compricer och hjälper människor att få en bättre vardagsekonomi. Christina har en master i ekonomi och en bachelor i psykologi. Hon utsågs 2018 till årets bankprofil av Privata Affärer.
Fixa din privatekonomi – smarta lifehacks för mer pengar och ett rikare liv är tillgänglig som ljudbok.
På tal om sparande. Det kan emellertid visa sig vara extremt fördelaktigt att använda ditt kreditkort för sparande, då många sådana kort numera ger dig sparränta.
Genom att nyttja dig av en tjänst för att jämföra kreditkort på nätet hittar du kortet som passar dig och dina behov bäst. Hitta det bästa kreditkortet med en av Sveriges största kreditkortssajter just nu – Kreditkortsval.se.
På webbplatsen kan du enkelt jämföra kreditkort, betalkort & bensinkort, något som kan vara en bra idé ifall du nyligen kommit in i ditt sparande. Stort lycka till!
8 tips för att spara pengar snabbt
Ibland är det svåraste med att spara pengar att bara komma igång. Den här steg-för-steg-guiden för hur du sparar pengar kan hjälpa dig att utveckla en enkel och realistisk strategi, så att du kan spara till alla dina kort- och långsiktiga sparmål, vare sig du är på jakt efter en ny lägenhet eller en bil.
1. Ha koll på dina utgifter:
Det första steget för att börja spara pengar är att räkna ut hur mycket du spenderar. Håll koll på alla dina utgifter – det vill säga varje kaffe, hushållsartiklar och kontanttips.
När du har din data, organisera siffrorna efter kategorier, såsom bensin, livsmedel och bolån, och totalt varje belopp. Använd ditt kreditkort och kontoutdrag för att se till att du är korrekt – och glöm inte några.
2. Budgetera för besparingar när du får din lön
När du har en uppfattning om vad du spenderar på en månad kan du börja organisera dina registrerade utgifter i en fungerande budget. Din budget bör beskriva hur dina utgifter stämmer överens med din inkomst – så att du kan planera dina utgifter och begränsa överutgifterna. Se till att räkna in utgifter som inträffar regelbundet men inte varje månad, som till exempel bilunderhåll.
3. Hitta sätt att sänka dina kostnader på
Om dina utgifter är så höga att du inte kan spara så mycket som du vill kan det vara dags att skära ner. Identifiera oväsentliga saker som du kan spendera mindre på, som underhållning och uteservering. Leta efter sätt att spara på dina fasta månatliga utgifter som tv och din mobiltelefon också.
Här är några idéer för att trimma vardagliga utgifter:
- Använd resurser som listor över community-evenemang för att hitta kostnadsfria eller billiga evenemang för att minska underhållningsutgifterna.
- Avsluta prenumerationer och medlemskap som du inte använder – särskilt om de förnyas automatiskt.
- Förbind dig att bara äta ute en gång i månaden och prova ställen som faller inom kategorin ”billiga maträtter”.
- Ge dig själv en ”avsvalningsperiod”: Vänta några dagar när du blir frestad av ett icke-nödvändigt köp. Du kanske är glad att du klarade dig – eller redo att spara ihop till det.
4. Sätt sparmål!
Ett av de bästa sätten att spara pengar är att sätta upp ett mål. Börja med att fundera på vad du kanske vill spara till – kanske ska du gifta dig, planera en semester eller spara till pension. Ta sedan reda på hur mycket pengar du behöver och hur lång tid det kan ta dig att spara dem. Kanske är det dags att börja spara till barnen?
Här är några exempel på kort- och långsiktiga mål:
Kortsiktiga sparmål:
- Akutfond (3–9 månader av levnadskostnader, för säkerhets skull)
- Semester
- Handpenning för en bil
Långsiktiga sparmål:
- Handpenning på en bostad eller ett ombyggnadsprojekt
- Ditt barns utbildning
- Pensionen
Om du sparar till pension eller ditt barns utbildning, överväg att sätta pengarna på ett investeringskonto som en IRA- eller 529-plan. Även om investeringar kommer med risker och kan förlora pengar, skapar de också möjlighet till tillväxt när marknaden växer, och kan vara lämpligt om du planerar för ett evenemang långt i förväg. Se steg nr 6 för mer information.
5. Bestäm dina prioriteringar
Efter dina utgifter och inkomster kommer dina mål sannolikt att ha störst inverkan på hur du fördelar dina besparingar. Var noga med att komma ihåg långsiktiga mål – det är viktigt att planering för pensionering inte tar tillbaka sätet för kortsiktiga behov.
6. Se till att du väljer rätt verktyg
Det finns mänger av bra verktyg som kan hjälpa dig spara mer pengar. Sparappar gör det lättare att börja spara pengar för dig med en smartphone.
Den riktigt stora fördelen är att sparappar gör det enklare att spara pengar i vardagen, och inte minst att hålla koll på hur det går med ens sparande. Många traditionella sparkonton eller banker tar inte bara höga avgifter, utan tenderar också att ha lite mer avancerade plattformar som gör att tröskeln för att löpande följa sitt sparande höjs. Sparappar däremot är ofta ganska avskalade och enkla att följa med i, och kapar inte sällan dyra avgifter och abonnemang – utan har istället som fokus att göra det både enkelt och roligt att spara mindre summor i vardagen eller långsiktigt i exempelvis fonder eller sparkonton.
Några bra sparappar:
- SAVR
- Avanza
- Lysa
- Opti
- Nordnet
7. Automatisera ditt sparande
Nästan alla banker erbjuder automatiska överföringar mellan dina check- och sparkonton. Du kan välja när, hur mycket och var du vill överföra pengar eller till och med dela upp din direkta insättning så att en del av varje lönecheck går direkt in på ditt sparkonto.
8. Se till att pengarna växer på sparkontot
Se över din budget och kontrollera dina framsteg varje månad. Detta hjälper dig inte bara att hålla fast vid din personliga sparplan, utan det hjälper dig också att identifiera och åtgärda problem snabbt. Att förstå hur man sparar pengar kan till och med inspirera dig att hitta fler sätt att spara och nå dina mål snabbare.
Inlägg senast uppdaterat: 2 juni, 2023