Det här är vår lista över böcker om IKEA du måste läsa.
1. Breven berättar: Ingvar Kamprads visionära ledarskap på IKEA av Staffan Jeppsson (2020)
Breven Berättar Ingvar Kamprads visionära ledarskap på IKEA ger oss en unik bild av Ingvar Kamprads jordnära ledarskap genom publiceringen av en rad viktiga affärsbrev signerade Kamprad själv.
”Tillsammans är vi starkare! Var försiktig med kostnader! Föregå alltid med gott exempel! ”
Kamprads ledarskap handlade i första hand om att visa respekt och förtroende för medarbetaren. Han var personlig, närvarande och inkluderande -lärdomarna man kan dra ur hans ledarskap är minst lika viktiga i dagens digitala värld som de var då det begav sig. Bokens författare Staffan Jeppsson var Kamprads personlige assistent under sex år på 1990-talet.
Varje enskilt, handskrivet brev följs av en renskrift samt en fördjupande kommentar från författaren. Därutöver bjuder boken på en rad underhållande anekdoter som med värme och skärpa skriver fram visionären Kamprad.
Genom Kamprads ord får läsaren ta del av hur Ingvars berömda småländska bondförnuft såväl på det kommersiella som på det mänskliga planet omformas till ett passionerat och visionärt ledarskap. Ett ledarskap som fortsätter bygga världens största heminredningsföretag.
2. Den fantastiska berättelsen om fakiren som fastnade i ett IKEA-skåp av Romain Puértolas (2014)
Pugalendhi heter en bluffande 38-årig fakir från Rajasthan, som har lurat sina grannar i byn att samla ihop pengar för att han ska kunna åka till Paris och köpa Ikeas senaste innovation, spikmattesängen Svavelvikspik. Men sängen visar sig vara dyr, vilket gör att fakiren tvingas lura till sig pengar av den vackra fransyskan Marie, för att sedan tillbringa natten på Ikea.
Han gömmer sig i en garderob som naturligtvis packas in i en låda och skickas iväg, och detta är startskottet för en galen jakt över världen.
En resa där fakiren lär känna sudanesiska flyktingar, blir jagad av hämndlystna romer på Barcelonas flygplats, skriver början på en roman och får ett bokkontrakt i Rom samt hänger på ett hotellrum i ett konfliktdrabbat Libyen. Under tiden upptäcker han mycket som han inte visste om både kärlek och vänskap.
Det här är en hejdlöst rolig och dessutom livsbejakande surrealistisk skröna, som en korsning mellan Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Berättelsen om Pi. Läsaren som förväntar sig en berättelse i stil med Hundraåringen … och En man som heter Ove kommer inte att bli besviken. Denna bok bottnar dock i ett budskap om livsvisdom, där vår Candide-liknande huvudperson gör sin resa för att lära sig medmänsklighet och andra grundläggande värden i livet.
3. Historien om IKEA: Ingvar Kamprad berättar för Bertil Torekull (2015)
I Historien om IKEA möter vi en öppenhjärtig Ingvar Kamprad. Utan att skona sig själv i ting som sprit, kärlek, affärer, drömmar, politik och fiaskon berättar han hur en 17-årings blomfröfirma kunde växa till en global möbelgigant som omsätter närmare 250 miljarder.
Här träder en känslosam superentreprenör fram, en 85-åring som ännu arbetar full tid och inte låter sig stoppas i mödan att göra sitt IKEA än starkare samt på köpet sprida köttbullar och lingon och annan svenskhet över världen …
Bortåt 650 miljoner människor besöker de över 300 varuhusen i 40-talet länder, ditlockade av en katalog som 2011 trycktes i 208 miljoner exemplar på 29 språk, en upplaga även Bibeln har svårt att matcha.
Historien om IKEA, första gången utgiven 1998, är skriven av Bertil Torekull, 80 år, pionjär inom svensk affärsjournalistik, 1976 grundare av Dagens Industri och ännu aktiv debattör och författare. Ingen har kommit människan Kamprad närmare och hans vision om ”god kapitalism”.
Denna nyutgåva från 2011 presenterar uppdaterade siffror, tillägg i centrala kapitel, ett nytt framåtblickande förord samt ett utbyggt appendix gällande IKEAs organisation och dess viktigaste befattningshavare.
4. Ingvar Kamprad och hans IKEA: en svensk saga (2018)
Detta är den fantastiska sagan om smålänningen som med två tomma händer på några decennier byggde upp ett världsimperium i möbler. Med sällsynt målmedvetenhet och känsla för vad folk vill ha utvecklade Ingvar Kamprad möbler och heminredning i takt med folkhemmets gyllene år.
Hans nu världsberömda innovationer var distributionen, den långt drivna självbetjäningen och att förlägga möbelvaruhus utanför stadens centrum. Redan på 1950-talet sade Ingvar Kamprad till en god vän: ”Jag ska gå ut över hela världen och ha varuhus överallt. Du skall få se”. Ingvar Kamprad och hans Ikea är berättelsen om hur det gick till.
För första gången presenteras privatpersonen Ingvar Kamprad, hans dramatiska bakgrund och uppbyggnaden av världsföretaget Ikea. Thomas Sjöberg har intervjuat ett stort antal människor i Ingvar Kamprads närhet – skolkamrater, vänner, arbetskamrater – och samlat ett unikt material om pojken som gjorde affärer redan i skolan, om studenten, officeren, kamraten och företagsledaren.
Här finns även en unik dokumentation om Kamprads aktivitet i nazistiska organisationer under och efter andra världskriget.
Det här är vår lista över böcker om IKEA du måste läsa ifall du är intresserad av dess historia.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022