3 böcker om äggdonation du inte läst

Äggdonation är en process där en fertil kvinna donerar ett ägg, eller oocyt, till en annan kvinna för att hjälpa henne att bli gravid. Det är en del av assisterad reproduktionsteknologi, eller ART.

Proceduren innebär vanligtvis att en läkare tar bort ett eller flera ägg från donatorn, befruktar dem i ett laboratorium och sedan överför de resulterande embryona till mottagarens livmoder. Läkare gör detta med hjälp av ett implantationsförfarande, såsom in vitro fertilisering (IVF).

Ibland kan specialister vid anläggningen frysa in några eller alla embryon för senare användning eller implantation hos olika kvinnor.

Äggdonation gynnar ofta kvinnor som inte kan använda sina egna ägg av olika anledningar, inklusive ovariesvikt, undvikande av medfödda anomalier hos fostret eller hög ålder.

Ett inlägg från 2014 i tidskriften Fertility and Sterility antydde att 93 procent av alla fertilitetscentra i USA erbjuder äggdonation. Samma studie tyder på att ingreppet resulterar i en lyckad förlossning 49,4–50 procent av tiden.

I den här artikeln tipsar vi om 3 böcker om äggdonation du troligen tidigare inte läst.

1. Den tuffaste ronden: en personlig historia om abort, missfall, ivf och äggdonation av Åsa Sandell

Idag är snittåldern för en förstagångsföderska i Sverige cirka trettio år. En hel kvinnogeneration har vuxit upp med p-piller och andra möjligheter att skydda sig, ofta ovetande om att det kan vara svårt att få barn senare i livet. Många tvingas ta hjälp av IVF eller äggdonation, men köerna till dessa behandlingar är långa och åldersgränsen runt fyrtio. Allt fler söker därför hjälp utomlands. Åsa Sandell var en av dessa ofrivilligt barnlösa kvinnor.

Se även  Bästa boken om NLP du aldrig läst

I Den tuffaste ronden delar Åsa med sig av sin personliga historia om längtan efter barn. Hon berättar öppet och ärligt om vägen till dottern Vera, genom abort, missfall, IVF och slutligen äggdonation. Hon väver in fakta och historia om samhällets syn på kvinnans fertilitet, p-piller och varför äggdonation legaliserades först tjugo år efter spermadonation.Det är en historia som speglar vår samtid och vänder sig till kvinnor i alla åldrar som funderar på barn, längtar efter barn, skjuter upp barn, redan har barn. Men det är också en bok för alla de som jobbar med kvinnor och barnafödande en skildring av vår tids syn på kvinnlig fertilitet.

Om författaren och uppläsaren
Åsa sandell, född 1967, började boxas när hon var 28 år. Efter fyra SM-guld och ett EM-guld inledde hon en proffskarriär, 37 år gammal. Åsas mest uppmärksammade match – mot Muhammad Alis dotter Laila Ali i december 2005 – gjorde henne rikskänd.

Se även  Behandla depression: Självhjälp - 5 bra böcker

Åsa är numera gift och bor med sin familj på Kungsholmen i Stockholm och arbetar som skribent, föreläsare, moderator och boxningstränare.

Den tuffaste ronden: en personlig historia om abort, missfall, ivf och äggdonation är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. I själ & hjärta av Åsa Sandell

Få sporter rör upp så mycket känslor som boxning. Och få sporter är så mytomspunna.

I essäsamlingen I själ & hjärta undersöker den före detta proffsboxaren Åsa Sandell vad det är som är så lockande med boxning. Vad är boxningens själ? Och vad är boxningen hjärta. Räddar boxningen liv? Tar den liv? Varför finns det så många filmer om boxning? Varför har Joyce Carol Oates skrivit en hel bok om sporten? Och varför har Bob Dylan skrivit så många låtar om den?
Även för en person som aldrig närmat sig en ring, blir boxningen magisk och fascinerande när Åsa på ett personligt och ärligt sätt borrar ner sig i sitt livs stora kärlek – och hat.

I själ & hjärta är tillgänglig som e-bok.

3. Missfall: Med rätt att sörja av Pernilla Hjort

Att få missfall är någonting som är väldigt vanligt samtidigt som det är någonting som det inte talas om i samhället. I Missfall: med rätt att sörja blandas sakliga beskrivningar av vad som händer när man får missfall och hur det påverkar kropp, psyke och hälsa, med personliga skildringar av hur det är att själv gå igenom det en blivande förälder hoppas aldrig ska ske.

Se även  3 biografier om cancer du måste läsa

Missfall: Med rätt att sörja är faktagranskad av Johanna Molin, Biträdande överläkare, Kvinnokliniken, Södersjukhuset i Stockholm.

Pernilla Hjort har över 10 års erfarenhet av journalistik och arbete med medicinska frågor som redaktör på Vårdguiden och 1177. Hennes specialistområden är graviditet, förlossning och frågor som rör barn.

Missfall: Med rätt att sörja är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 18 februari, 2023

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇