Bästa boken om mental träning du aldrig läst

Vi har alla hört det förut – mental tuffhet är nyckelegenskapen som hjälper dig att nå dina träningsmål.

Men hur bygger och tränar du – en cyklist, löpare eller triathlet – mental styrka?

Det här är vårt boktips för dig som behöver bli bättre på mental träning.

Det blir alltid som man tänkt sig

“Jag hade tänkt skriva en bok, men fick inte till det. När jag såg Malte den där morgonen visste jag precis hur boken skulle vara. Jag fick ett klart tydligt mål som jag visualiserade. Nu håller du den i din hand. Har du också en tanke eller en dröm som inte riktigt vill bli av?! Så är det för många av oss. Det är tufft att känna att vi själva har makten över våra liv och drömmar. Gemensamt för många framstående personer är att de har mental styrka och den går att träna upp!”

Med den här boken får du verktyg och en knuff på vägen att konkretisera dina drömmar, ta fram dina mål och staka ut vägen till ditt nya liv. Olof ställer frågorna och du ger svaren.

Tips! Ha en anteckningsbok och penna vid din sida när du lyssnar på boken. Du kommer snart att ha genomfört en nutidsanalys, satt mål och dragit upp riktlinjerna för hur du tänker dig att ditt liv skall bli och hur du skall ta dig dit. Ta möjligheten att skriva ditt livs affärsplan! Så där ja, nu kör vi!

Se även  Bästa boken om antiinflammatorisk kost du inte läst

”De principer och metoder som Olof lär ut i boken kommer att hjälpa läsaren att göra förändringar som leder till ett bättre liv. Kopplingen till den mentala träningen ger också boken ett speciellt värde. Den visar vägen från tanke till handling och kan ge mer positiva och påtagliga effekter än de flesta andra böcker i ämnet”. /Lars-Eric Uneståhl

“Olof betonar att det verkligen är träning som bygger mental styrka och ger också en mängd förslag på både trovärdig och nyttig, oftast tankemässig, träning med olika tekniker som hjälp”. /Gunnar Westling, Bibliotekstjänst

Olof Röhlander kallar sig mental styrketränare och är licensierad mental tränare, certifierad coach och har en bakgrund som elitspelare i bordtennis. Han har varit verksam som mental tränare för Svenska Bordtennislandslaget, Örgryte Fotboll och som ordförande i Riksförbundet för mentala tränare. I januari 2010 utnämndes Olof till Årets Föreläsare 2009 av SAJ Förmedlingsbyrå. Läs om Olof på www.upphopp.se”

Det blir alltid som man tänkt sig är tillgänglig som ljudbok.

Kan det här vara den bästa boken om mental träning du aldrig läst?


Någon som utövar meditation – en form av mental träning

Vad är mental träning?

Idrottsgemenskapen inser nu att mentala faktorer som självförtroende, lugn, fokus och motivation har stor betydelse för atletisk prestation. Som ett resultat har årets prestationsförbättring blivit ett framväxande karriärspår inom fältsportpsykologin.

Idrottspsykologi (eller idrottspsykologi) är studiet av de psykologiska faktorer som påverkar deltagande och prestation inom idrott. Idrottspsykologiska proffs som fokuserar på prestationsförbättring strävar efter att öka atletisk prestation genom att minimera de psykologiska effekterna av dålig prestation och ingjuta den mentala färdighet som behövs för att uppnå toppprestationer. För att idrottspsykologi ska utvecklas måste proffs utbilda idrottsgemenskapen om värdet och fördelarna med mental träning.

Se även  Sluta älta skilsmässan & otrohet med 3 bra böcker

Psykologiska principer som positivt tänkande, bildspråk och målsättning kan tillämpas inom sport för att hjälpa idrottare att prestera och förbereda sig för tävling. På elitnivå har alla idrottare talangen och de fysiska verktygen för att tävla.

I en intervjuhall med quarterback och sportanalys sa Troy Aikman: ”När du kommer till elitnivån inom sport, atletiskt, är det som skiljer de riktigt fantastiska artisterna de som är mentalt tuffa och ser saker lite snabbare än sina konkurrenter.”

Dessa idrottare har förmågan att gå vidare efter misstag, behålla självförtroende och lugn inför motgångar och fokusera på vad som behövs för att utföra varje uppgift framgångsrikt.

Den bästa praxisen för att förbättra atletisk prestation inom fältidrottspsykologi är genom mental träning. Mental träning är det segment av idrottspsykologi som fokuserar specifikt på att hjälpa idrottare att bryta igenom de mentala barriärer som hindrar dem från att prestera upp till sin maximala potential.

Många idrottare och tränare motstår mental träning eftersom de inte förstår hur det kan hjälpa dem. För att idrottare ska få ut det mesta av sin sport är det avgörande för dem att förstå värdet av att förbättra sitt mentala spel. Idrottare är mer benägna att anamma mental träning när de förstår det och dess fördelar. Men det bästa sättet för idrottare att omfamna mental träning är när de faktiskt upplever dess kraft på egen hand.

Se även  5 böcker om sexmissbruk att läsa

Mental träning handlar om att förbättra sin attityd och mentala färdigheter för att hjälpa dem att prestera sitt bästa genom att identifiera begränsande övertygelser och anamma en hälsosammare filosofi om sin sport. Mentala färdigheter, precis som fysiska färdigheter, kräver upprepning, övning och speltidstillämpning för att utvecklas.

Att hjälpa idrottare och tränare att förstå de mentala barriärerna som begränsar prestation och fördelarna med idrottspsykologisk intervention är ett kritiskt steg i den mentala träningsprocessen. Mentala barriärer inkluderar höga förväntningar, perfektionism, rädsla för att misslyckas, brist på känslomässig kontroll och uppmärksamhetsfokus. Idrottare kan övervinna dessa hinder genom sportpsykologiska interventioner som syftar till att öka självförtroende, fokus, lugn, tillit och mental förberedelse.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇