5 bÀsta böckerna om sexmissbruk 2021

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Sexmissbruk Àr ett vÀldigt tabubelagt Àmne, varför det inte pratas om sÄ mycket i det öppna nÄgonstans i vÀrlden egentligen.

Det har inte heller publicerats sÄ mycket litteratur inom Àmnet som man skulle tro i ett sÄ öppet land som Sverige, varför varje liten bit av information som finns tillgÀnglig publikt Àr vÀrt sin vikt i guld enligt mig.

De flesta har inga problem att acceptera att mÀnniskor kan lida av alkoholism, spel- eller matmissbruk, men inte sexmissbruk. I mitt tycke Àr ett sexmissbruk inte mycket mer annorlunda Àn vilken annan typ av missbruk som helst.

Det hela handlar i slutet av dagen om att man inte mÄr sÀrskilt bra och att man Àr pÄ jakt efter nÄgot för att fylla vad man upplever som ett tomrum inom sig. Jag har sjÀlv druckit alldeles för mycket i omgÄngar sÄ jag vet vad jag pratar om i det avseendet.

Jag som skriver det hÀr inlÀgget har sjÀlv ingen erfarenhet av sexmissbruk, trots att jag gÀrna har sex vÀldigt ofta och lÀnge. Jag har dock tagit mig tiden att bilda mig en bild av böckerna som finns inom Àmnet och har dÀrför tagit mig tiden att sammanstÀlla en topplista av nÄgot slag dÀr du hittar de 5 bÀsta böckerna om sexmissbruk just nu.

1. Det Ă€r inte kĂ€rlek – nĂ€r sex blir en drog av Kristin Rydberg och Erik Sundby (2012)

Jag tycker den hÀr bokens titel sÀger allt. NÀr sex blir en drog Àr det inte kÀrlek lÀngre.

Journalisten Kristin Rydberg och Erik Sundby, behandlingsansvarig pÄ Dysberoendekliniken i Stockholm, har skrivit en bok om sexberoende. Hur det utvecklas och de destruktiva mönstren som följer beskrivs bland annat presenteras Ätta av de vanligaste typerna av beroende som mÀnniskor i Sverige söker hjÀlp för.

Det hÀr Àr en bok som inte Àr baserad pÄ nÄgra floskler eller dÄligt undersökta teser, utan 100% fakta. DÄ Erik Sundby Àr behandlingsansvarig pÄ Dysberoendekliniken i Stockholm vet han exakt och precis vad som fungerar och inte fungerar nÀr det kommer till sexmissbruk.

Det hÀr var en av de första böckerna som slÀpptes i Sverige som verkligen behandlade Àmnet sexmissbruk frÄn olika vinklar med stöd frÄn vetenskapliga kÀllor.

Sammanfattning: En bok, skriven av nÄgon med en unik inblick i mÀnniskor som lider av sitt sexmissbruk, som innehÄller mÀngder av bra historier och tips.

2. Casanovas kvinna av Åsa Hellberg (2009)

Casanovas Kvinna Ă€r Åsa Hellbergs sanna historia. Ärligt, osminkat och uppriktigt berĂ€ttar hon om toppar och bottnar, om svarta djup och hur man med hĂ„rt arbete och bra hjĂ€lp kan ta sin Ă€lskade och sig sjĂ€lv upp ur helvetet som bedragen och i förlĂ€ngningen medberoende till en sexmissbrukare. Casanovas Kvinna angĂ„r oss alla: lyckliga och olyckliga, bedragare och bedragna.

Bara att fĂ„ lĂ€sa historier du kan relatera till kommer göra enorm skillnad för ditt vĂ€lmĂ„ende. Kanske lyckas du dessutom ta del av Åsas tips kring hur hon handskades med problemet dĂ„ det trots allt innefattade Ă€ven hennes Ă€lskade?

Sammanfattning: Det hÀr Àr en fantastiskt personlig bok om hur det Àr att vara medberoende till en sexmissbrukare. Jag kan inte rekommendera den tillrÀckligt för alla dÀr ute som kÀnner igen sig sjÀlv i beskrivningen.

3. Den tusende gÄngen: en berÀttelse om sexuellt utnyttjande av Anna Lytsy och Ulrika Olson (2016)

Efter det sista övergreppet under sina tonÄr förtrÀngde Ulrika allt som hÀnt under sin barn- och ungdom, men som ung vuxen levde hon ett mycket destruktivt liv och missbrukade droger, alkohol, mat och pengar. Men framför allt sex.

Den tusende gÄngen Àr ocksÄ berÀttelsen om hur den onda cirkeln av övergrepp bryts, den ettusenförsta gÄngen: om hur Ulrika till sist kan vara sexuellt nÀrvarande med en man, uppleva njutning och tillfredsstÀllelse för egen del. Ulrika lever idag ett fullvÀrdigt liv med sambo och barn, utan missbruk.

Hon har gjort en lÄng resa genom minnen och kÀnslor och kommit ut starkare pÄ andra sidan. Den tusende gÄngen Àr Ulrika Olsons berÀttelse, tolkad och nedskriven av frilansjournalisten och författaren Anna Lytsy.

Sammanfattning: Det hÀr Àr boken som kan fÄ vem som helst att drömma, vare sig man Àr en sexmissbrukare sjÀlv eller har en partner som Àr fast i trÀsket. En historia som slutar bra och som Àr baserad pÄ sanning. Det hÀr Àr definitivt en av de bÀsta böckerna om sexmissbruk just nu i mitt tycke.

4. KÀrlek till döds: om droger, beroende och tillfrisknande av Gunnar Bergström (2014)

Om droger, beroende och tillfrisknande KÀrlek till döds handlar om den besatthet som den drogberoende och andra beroende personer utvecklar. Den handlar inte bara om drogberoende utan Àven om andra beroenden som spel, mat, arbetsnarkomani och sexmissbruk.

Boken Àr avsedd för alla utbildningar dÀr man lÀser om missbruk, beroende och behandling, till alla yrkesverksamma och till alla de som Àr intresserade av frÄgor om missbruk, beroende och tillfrisknande men gÄr alltsÄ att köpa Àven som privatperson varför jag vÀljer att rekommendera den pÄ webbplatsen.

Den beskriver det gemensamma hos alla dessa beroenden: besatthet, fixering, förnekelse och skam. Boken tar upp moderna teorier om missbruk och beroende.

Jag gillar verkligen den hÀr boken med anledning av att den verkligen gÄr in pÄ djupet kring vad det Àr som fÄr en person att bli beroende av sex exempelvis.

Sammanfattning: En bok som Àr avsedd för utbildningar och Àr fantastisk pÄ grund av det.

5. Beroendepersonligheten av Craig Nakken (2016)

Beroendepersonligheten beskriver framvÀxten av ett beroende, oavsett om det handlar om alkohol, droger eller andra beroendesjukdomar som spelberoende, sexmissbruk, shopping eller kleptomani. Craig Nakken beskriver den gemensamma nÀmnaren bakom olika beroenden: isolering, skam och förtvivlan.

Hans beskrivning har hjÀlpt tusentals beroende och behandlingspersonal att förstÄ hur beroendet fungerar och hur ett tillfrisknande kan gÄ till.

Det hÀr alltsÄ en bok som inte bara innehÄller mÄnga personliga historier kring sexmissbruk utan Àven konkreta lösningar, varför den helt klart förtjÀnar en plats i topplistan enligt mig.

Sammanfattning: Den hÀr boken kan hjÀlpa Àven behandlingspersonal bÀttre förstÄ hur ett sexmissbruk fungerar, varför jag starkt rekommenderar att man investerar i den som privatperson.

Varför lÀsa böcker om sexmissbruk?

Böcker om sexmissbruk Àr ett bra sÀtt att lÀra sig mer om vad det kan innebÀra att vara beroende av sex för nÄgon som inte Àr sÀrskilt insatt eller bara vill förstÄ mer.

Sexmissbruk kan uttrycka sig pÄ annorlunda sÀtt beroende pÄ en mÀnniskas kön och beteende bland annat, varför det kan vara bra att fÄ personliga skildringar frÄn författare av bÄda könen vad gÀller just problematiken kring sexmissbruk i allmÀnhet, men Àven vad man kan göra för att bli bukt ett missbruk i synnerhet.

Sammanfattning

Jag hoppas verkligen min lilla lista över vad jag anser vara de bÀsta böckerna om sexmissbruk i dagens lÀge hjÀlper dig hitta en ny bok att blÀddra i, och att du framför allt lÀr dig nÄgot nytt kring dig eller personen i din nÀrhet du sÄ gÀrna vill hjÀlpa.

Det bÀsta med böckerna ovan Àr att de inte bara bestÄr av personliga skildringar frÄn mÀnniskor som exempelvis lidit av ett sexmissbruk men Àven tagit sig ur det och dÀrmed har bra tips och strategier utvecklade kring den biten.

Det Àr just den delen av böckerna jag anser man bör fokusera mest pÄ. Det Àr inte omöjligt att man sjÀlv hittar lösningar pÄ sina problem genom att i det lugna lÀsa böcker istÀllet för att besöka en person man behöver betala pengar att prata med som det kanske Àr svÄrt att öppna sig för.

Med det sagt tycker jag förstÄs att det Àr lÀmpligt att man alltid bokar en tid hos sin lokala vÄrdcentral eller psykolog om man behöver nÄgon att prata med och tips pÄ potentiella lÀkemedel eller kosttillskott som potentiellt kan hjÀlpa mot kosttillskott.

Om inte annat sĂ„ Ă€r det hĂ€r den bĂ€sta listan just nu över böcker om sexmissbruk — specifikt. Lycka till!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!

Latest posts by Nabil (see all)