10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022

I år är det 75-årsjubileet för slutet av den mest destruktiva konflikten i mänsklighetens historia. Andra världskriget började 1939 med invasionen av Polen av Adolf Hitlers Tyskland. Det slutade sex traumatiska år senare på andra sidan världen efter det kejserliga Japans överlämnande till de allierade styrkorna 1945.

Andra världskriget är något som fascinerat människor ända sen dess start, varför det kommit att skrivas många, många böcker om det. Vem trodde att ett världskrig var möjligt på en sådan stor skala?

Här har jag samlat böcker om bland annat Sveriges position i kriget, en soldats livsskildringar från östfronten, kriget i allmänhet och mycket, mycket mer. Listan nedan består alltså av en blandning av böcker, både på svenska och engelska.

Jag kan tycka att böcker skrivna på engelska många gånger ger ett annat perspektiv på kriget sett till naturen av att författaren har sina rötter i USA eller England exempelvis.

Det här är min lista över vad jag anser vara de 10 bästa böckerna om andra världskriget. Detta är i mångt och mycket skönlitterära böcker som utspelar sig under andra världskriget.

1. Andra världskriget: Från krigsutbrottet till november 1942 (Del 1 & 2) av Antony Beevor (2013)

Två av de bästa böckerna om andra världskriget på svenska i mitt tycke. Den här spar verkligen inte på något krut. Det här är boken för dig som verkligen vill få en inblick i hur utbrottet av andra världskriget såg ut fram tills november 1942.

Antony Beevor, en briljant engelsk historiker, försöker på 900 sidor summera andra världskriget — fördelat på 2 böcker. Del 1 och del 2.

Enligt en journalist på BBC så var det här den mest heltäckande och objektiva skildring av kriget som personen fått nöjet att läsa. Sällan har någon lyckats ta ett sådant helhetsgrepp om något så komplext och lyckats så väl som Antony Beevor.

Här är ytterligare en recension:

»Det är fullkomligt omöjligt att i en enkel recension ge ett praktverk som detta rättvisa. Antony Beevor har ännu en gång givit allt, i sitt sökande efter svaren på de otaliga frågor som detta krig väckt, och ännu väcker.« Folkbladet

Sammanfattning: Du kommer snabbt att förstå varför vi placerat den här boken i topp som en av de bästa böckerna om andra världskriget. Den (och dess efterträdare) är helt enkelt så pass bra.

2. Andra världskriget av Torsten Bengtsson (2019)

Den här boken handlar om andra världskriget, som började 1939 och höll på i sex år. Kriget började i Europa och spred sig till andra delar av världen. Bomber och granater träffade inte bara soldater, utan också vanliga människor.

Se även  3 böcker om Stockholms historia du måste spana in

I Europa dog över 40 miljoner människor i kriget som kan sammanfattas i en rad dramatiska och avgörande händelser. Regeringen försökte hålla Sverige utanför kriget. Ändå påverkades vi, och påverkas än i dag, av det blodiga kriget.

I boken får vi också träffa Max som var 14 år och bodde i Köln när kriget började. Han berättar hur livet var under kriget.

Boken Andra världskriget är mer omfångsrik än de andra böckerna i serien. För att kunna berätta om den hittills mest omfattande konflikten i världen är denna bok på 40 sidor.

I Nypons faktaserie Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Andra världskriget är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Sundets röda nejlikor: hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget av Conny Palmkvist (2020)

En grupp danska motståndsmän och svenska säkerhetspoliser riskerade livet för att rädda så många som möjligt över Öresund ur nazisternas klor. Danskarna gav sig själva täcknamnet Helsingörs syklubb, och med hjälp av poliserna i Helsingborg lyckades man fram till sommaren 1944 forsla över nästan 1 500 motståndsmän och flyktingar till Sverige.

Syklubbens oförvägne skeppare Erling Kjaer, som på nätterna dödsföraktande kryssade över Öresund i liten motorbåt mellan minfält och tyska jagare, kallades den röda nejlikan.

Det här är berättelsen om hur han och de andra nejlikorna ställde upp för sina medmänniskor när nöden så krävde, ofta med risk för sina egna liv. För att det var det enda rätta att göra. För anständighetens skull.

Sundets röda nejlikor : Hur svensk polis och Helsingörs syklubb räddade danska flyktingar under andra världskriget är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Andra världskriget, del 4. El-Alamein till Italiens kapitulation av Antony Beevor (2019)

Trots flera misstag lyckas den brittiske fältmarskalken Montgomery knipa segern i slaget vid el-Alamein och vända krigslyckan i Nordafrika.

De allierade möter hårt motstånd på alla fronter men i Stilla havet trycker USA tillbaka Japan och kopplar samtidigt, tillsammans med britterna, ett allt hårdare grepp kring Medelhavet.
Sommaren 1943 landstiger man på Sicilien och inleder den långa befrielsekampen om Europas fastland.

Andra världskriget del 4 fortsätter Antony Beevor sin skildring av mänsklighetens mest omfattande konflikt. Briljant och initierat skildrar han de militära förloppen samtidigt som han synliggör enskilda människoöden bland soldater och civilbefolkning.

5. Andra världskriget och myten om det goda kriget av Gunnar Wall (2020)

Andra världskriget beskrivs ofta som ärorikt, till skillnad från andra krig. Och självklart var Hitler en ojämförlig diktator. Men handlade kampen mot hans välde verkligen om att försvara demokratin och rädda judarna? Här avslöjas en mer cynisk verklighet som river sönder myt efter myt om den konflikt som på sex år dödade omkring 80 miljoner människor.

Se även  3 böcker om Estoniakatastrofen du måste läsa

Andra världskriget och myten om det goda kriget är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

6. Sekreterarklubben: C-byråns kvinnliga agenter under andra världskriget av Jan Bergman (2018)

Sekreterarklubben skildrar en del av vår moderna historia som hamnat i skymundan. Möt de unga kvinnor som riskerade livet i sitt arbete inom den svenska underrättelsetjänsten mellan 1939 och 1945, kvinnor som gjorde stora insatser för sitt land i det tysta. Vilka var de? Varifrån kom de? Och varför fick de aldrig något erkännande?

Jan Bergman berättar den osminkade sanningen om kvinnorna i underrättelsetjänsten under andra världskriget. Han ger röst åt dem som var med – och en av dem var hans egen mor. Det här är historien om Stockholm som ”Nordens Casablanca” och den hemligaste delen av den svenska militära underrättelsetjänsten – C-byrån – och de kvinnor som jobbade som kurirer, infiltra­törer, informanter, och ”eskortflickor”.

Några av dem kallades för ”svalor” och stod lägst i rang inom under­rättelsearbetet, men var de som oftast tog de största riskerna, offrade sina kroppar, sin framtid och ibland även sina liv. Utan ”svalorna” hade man inte lyckats knäcka de nya tyska kodsystemen, eller fått tillgång till information som var direkt avgörande för Sverige under krigsåren.

I drygt trettio år har författaren och tv-producenten Jan Bergman forskat om detta nedtystade kapitel i svensk nutidshistoria. Han har intervjuat gamla spionchefer och agenter, läst brev, dagböcker, protokoll, samtalsnedteckningar, gått igenom arkiv och plöjt spion­rapporter. Fram träder en mörk historia, mycket mörkare än vi kunnat ana, av svek, förräderi, brutna lojaliteter, maktkamper, attentat och mord.

7. Andra världskriget, del 3. Pearl Harbor till Stalingrad av Antony Beevor (2019)

Under en helt vanlig söndagseftermiddag den 7 december 1941 bryts plötsligt lugnet på den amerikanska flottbasen Pearl Harbor. Japanska flygplan sveper in i ett överraskningsanfall och skadar eller sänker åtta slagskepp. Därmed dras USA in i andra världskriget.
På östfronten tar tyskarna sikte på de viktiga oljefälten i Kaukasus, men kör fast på vägen i ett förödande utnötningsslag vid Stalingrad, där hela kriget ska vända.

Andra världskriget del 3 fortsätter Antony Beevor sin skildring av mänsklighetens mest omfattande konflikt. Briljant och initierat skildrar han de militära förloppen samtidigt som han synliggör enskilda människoöden bland soldater och civilbefolkning.

8. Andra världskriget, del 5. 1944 – kriget vänder av Antony Beevor (2019)

I den hårda kampen på östfronten har tyskarna slutligen tvingats på defensiven. Men för att knäcka Hitlers krigsmaskin ber Stalin sina allierade om hjälp. I väst planeras det som ska bli den största och mest avancerade militära operationen i världshistorien – operation Overlord. Den 6 juni 1944 landstiger en enorm invasionsstyrka i Normandie och påbörjar såväl befrielsen av Frankrike som den långa marschen mot Berlin.

I Andra världskriget del 5 fortsätter Antony Beevor sin skildring av mänsklighetens mest omfattande konflikt. Briljant och initierat skildrar han de militära förloppen samtidigt som han synliggör enskilda människoöden bland soldater och civilbefolkning.

9. Andra världskriget, del 6. Ardennerna till Hiroshima av Antony Beevor (2019)

De allierade står på gränsen till det tyska kärnlandet när Hitler bestämmer sig för att försöka en sista desperat offensiv. Än är kriget inte över och för britter och amerikaner blir det en hård vinter i Ardennerna.
På Stillahavsfronten förlorar japanerna ö efter ö, men den stridsvilja de uppvisar är fullständigt obändig. Så till den grad att president Truman i Washington väljer att sätta in det mest fruktansvärda vapen mänskligheten skådat.

Se även  7 bästa böckerna om Chiles militära diktatur du måste läsa

I Andra världskriget del 6 fortsätter Antony Beevor sin skildring av mänsklighetens mest omfattande konflikt. Briljant och initierat skildrar han de militära förloppen samtidigt som han synliggör enskilda människoöden bland soldater och civilbefolkning.

10. Andra världskriget, del 2. Slaget om Storbritannien till slaget om Moskva (2019)

Efter att ha ockuperat nästan hela den europeiska kontinenten vänder Hitler blicken mot huvudfienden Storbritannien. Under flera månader rasar intensiva luftstrider mellan brittiska Royal Air Force och tyska Luftwaffe.
Samtidigt förbereder tyskarna världshistoriens största militära operation, anfallet mot Sovjetunionen. Sommaren 1941 inleds Operation Barbarossa och Röda armén drivs successivt tillbaka mot Moskva. Men utanför den ryska huvudstadens portar tar det stopp för den tyska krigsmaskinen.

Andra världskriget del 2 fortsätter Antony Beevor sin skildring av mänsklighetens mest omfattande konflikt. Briljant och initierat skildrar han de militära förloppen samtidigt som han synliggör enskilda människoöden bland soldater och civilbefolkning.

Varför läsa böcker om andra världskriget?

Andra världskriget skördade många offer och det är av stor vikt att man som enskild person sätter sig in i hur krig uppkommer, vad som väl händer när faran är framme och vad man kan göra för att överleva.

Det kan därför vara bra att läsa just böcker som skildrar hur det var att leva som civil människa när kriget var som mest aktivt. Med det sagt är många av böckerna skrivna av forna soldater bland annat, så det finns många olika perspektiv av andra världskriget att välja på i listan ovan.

Vad är du mest intresserad av att lära dig mer om vad gäller andra världskriget?

Hur soldaterna hade det? Hur de oskyldiga människorna som drabbades av kriget hade det?

Vad du än är intresserad av att läsa är jag övertygad om att du hittar en bok för just dig i listan ovan.

Sammanfattning

Det här var min lista över vad jag anser vara de bästa böckerna om andra världskriget.

Jag hoppas den är till stor hjälp och att du hittar en eller flera nya böcker att bläddra i.

Kontakta gärna mig om du upplever att jag missat någon bok eller har några frågor om någon bok i allmänhet. Jag försöker besvara alla mail inom 24 timmar.

Vanliga frågor om andra världskriget

Inlägg senast uppdaterat: 13 november, 2022

1 svar på ”10 böcker om andra världskriget du måste läsa 2022”

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇