10 bästa biografierna genom tiderna

1. Jag kan ha fel och andra visdomar från mitt liv som buddhistmunk av Björn Natthiko Lindeblad, Caroline Bankler, Navid Modiri (2020)

Jag kan ha fel är Björn Natthiko Lindeblads självbiografiska berättelse om hur han lämnar en löftesrik karriär som ekonom för att bli buddhistisk skogsmunk, och hur han efter sjutton år i klosterlivet återvänder till Sverige.

Vilsen, utan jobb eller pengar, kraschar han rakt in i en depression. Men tack vare sina lärdomar och en generös omvärld hittar han vägen framåt och är idag en uppskattad meditationslärare och föreläsare.

2018 diagnosticerades Björn med den obotliga sjukdomen ALS. I Jag kan ha fel berättar han med värme, humor och djup om sina egna tillkortakommanden, vad livet lärt honom och om vad som framstår som allra viktigast när allt går mot sitt slut.

Vad hjälper oss att leva ett friare liv? Hur kan vi skapa tröst och tillit i vår egen tillvaro? Och hur gör vi för att livet skall kännas mer som en öppen hand, och mindre som en knuten näve?

Boken är skriven i nära samarbete med Björns två vänner och kolleger Caroline Bankler och Navid Modiri.

2. Förortssnuten av Hanif Azizi, Markus Lutteman (2021)

Hanif Azizi växer upp på en militärbas i Iraks öken. Hans föräldrar är krigare för den iranska rebellrörelsen Folkets Mujahedin och kampen mot Khomeini genomsyrar hela tillvaron.

Efter att pappan dödats i kriget tar nioårige Hanif sin lillebror i handen och påbörjar en flykt som så småningom tar honom till Sverige.

Han har svårt att finna sig tillrätta i det nya landet och i tonåren får han kontakt med den terroriststämplade rebellrörelsen på nytt. Lockad av gemenskap och en möjlig återförening med sin mamma åker han till Irak för att bli en krigare i Folkets Mujahedin.

Berättelsen kunde ha slutat här, men något händer som får livet att vända om. Istället återvänder Hanif till Sverige – och utbildar sig till polis.

Han söker en tjänst i Rinkeby, och får snart vara med om saker han aldrig trodde skulle kunna ske i Sverige.

Förortssnuten är en verklighetsbaserad berättelse om flykt, utanförskap, radikalisering och livet i svenska utanförskapsområden. Det är en historia om vänskap, sammanhållning och om en poliskår som ställs inför en brutalitet den inte kan hantera.

3. Svartskalle: en svensk historia av America Vera-Zavala (2020)

”Är jag 16 år när jag kallar mig själv svartskalle för första gången? Sedan dess söker jag efter de rätta orden. Omständigheterna tvingar mig acceptera orden jag hittar: svartskalle, blatte, rasifierad. Rasism har inte varit en fråga jag vill ägna mig åt. Men hösten 2015 går jag in i en djup sorg. Jag ser rasismen klarare än någonsin. Den här texten är ett försök att bearbeta sorgen.”

Det är något som genomsyrar och gör sig påmint genom hela denna berättelse. Till och med den första kyssen präglas av det. Det blir en berättelse som aldrig blir privat, men djupt personlig och därför så berörande. Det är en text som med glasklar blick visar hur rasismen drabbar den som inte passar in.

Det är en outhärdlig, skör, gråtande, ilsken, stolt, stark och oövervinnerlig text. Det är en text som med teoretisk skärpa och med intellektuell briljans visar hur rasism skapas, var den finner sin näring, hur den gödslas och växer men också hur den effektivt kan bekämpas och krossas.

Se även  3 biografier om entreprenörer att spana in

America Vera-Zavala sticker sin penna i det svenska hjärtat. Hon börjar inifrån, i landet hon erövrade som sitt eget, och slutar utifrån, iakttagande allt och alla som under åren talat om att Sverige ändå inte var hennes. Sällan har den strukturella rasismen frilagts ur sin inpackning av välvilja och självtillräcklighet med sådan precision som i denna luttrade essä. Som också är en revolutionsskrift. Svartskallarna är många. Brustna förhoppningar, krossade drömmar, kvävda liv: I can t breathe. America Vera-Zavala finner sitt eget sätt att säga det, och förnyar samtidigt svensk essäistik och samhällsanalys.-Stefan Jonsson (författare till bland annat De andra och Där historien tar slut).

”Vera-Zavala är både kategorisk och karismatisk. (…) Känslan av att inte vara rätt , inte tillräckligt mycket invandrare, inte tillräckligt mycket svensk, är bokens öppna sår.
Gunilla Brodrej, Expressen

AMERICA VERA-ZAVALA är dramatiker, författare och debattör. Hon blev tidigt känd som politisk aktivist inom rörelsen för global rättvisa. Hon har skrivit flera böcker om demokrati och globalisering och medverkade i Lars Noréns projekt Den polske rörmokaren, vilket resulterade i hennes debutpjäs, Concha Tu Madre.

”En vittnesskildring av ett svunnet jämlikt samhälle. (…) Det är en mycket skarp, omskakande och läsvärd essä. (…) America Vera-Zavala essä borde vara en bok som borde locka till större uppståndelse i de stora medierna än vad som fallet är i dag. Var är debatten? Vad gör redaktionen på Agenda, Kulturnyheterna? Varför ska det överhuvudtaget upplåtas utrymme till Katarina Frostenssons bisarra försvarstal och dramatikern Lars Noréns stinkande dagböcker? Det rör sig om högst privata krig. America Vera-Zavalas bok handlar om hur en tredjedel av den svenska befolkningen stigmatiseras i en allt djupare polarisering.”
Dala-Demokraten, Ulf Lundén

”Jag njuter av att ta del av hennes (Vera-Zavalas) ytterligt välformulerade analys av Sverige idag. Ett Sverige där en tredjedel av befolkningen har ickesvenska rötter och där Luciafirande plötsligt är en pseudoviktig fråga. En nyttig bok för alla oss som inte är invandrare och säkerligen en tröst för många med utländska rötter. Rekommenderas varmt!”
Boktyckare, Bokblogg

Sorgen blir en röd tråd i boken och sättet ur vilket Zavala betraktar den svenska historien synliggör nedmonteringen av den svenska välfärden. (…) Nej, varje oförrätt kan inte förklaras med rasism, men låt oss våga prata om Sveriges politiska historia och den rasism som har varit en del av den.
Amanda Ferrada, Feministiskt Perspektiv

”America Vera-Zavala tar i stället kampen mot rasismen genom att lyfta fram kollektivet och dem som in

4. Ett fängelse utan murar av Johan Gustafsson, Theodor Lundgren (2021)

Mina ögon mötte för ett ögonblick gevärets mynning och det svarta stålet stirrade tillbaka. Blodet rusade i tinningen. Vi stod där och tittade på varandra. Ett lätt tryck med hans finger, en impuls skulle ha räckt. Långsamt höjde jag händerna för att visa att jag gav mig. I det ögonblicket förändrades allt.

Under en resa genom Afrika kidnappas Johan Gustafsson i Timbuktu, den legendariska utposten mot Sahara. Han och två medfångar förs genom ett oändligt ökenlandskap, en förflyttning i både tid och rum, till ett universum där liv och död kretsar kring religionen och ett heligt krig.

Ett fängelse utan murar är en berättelse om 2039 dagar i fångenskap, om att överleva i den mest hopplösa av situationer, om att upprätthålla sitt människovärde. Och om att fortsätta drömma om att en dag få komma hem igen.

En riktig bladvändare.
Sydsvenskan

En inifrånskildring av terrororganisationen som satt skräck i en hel värld.
Gunilla Kindstrand, Svenska Dagbladet

En spännande och lärorik bok.
Dagen

En stark historia om överlevnad.
Värnamo Nyheter

5. Spion och förrädare: Kalla krigets största spionhistoria av Ben Macintyre (2021)

Överste Oleg Gordievskij var på toppen av sin karriär. 46 år gammal hade han blivit befordrad till drömpositionen på KGB:s Londonkontor och inbjuden till högkvarteret i Moskva för att formellt bli krönt som chef över hela KGB.

När han anlände till Moskva vandrade Gordievskij självsäkert genom flygplatsens säkerhetskontroll. Inombords kände han dock en djup oro KGB veteranen Gordievskij, Sovjetunionens trogne hemlige tjänare, var nämligen brittisk spion.

Den internationellt bästsäljande författaren Ben Macintyre skriver i Spion och förrädare om det djärvaste kapitlet i spionagets historia. Det är en berättelse om svek, dubbelspel och dristighet som ändrade kalla krigets riktning för alltid.

Se även  3 biografier alla ungdomar bör läsa

Ben Macintyre är i grunden historiker men arbetar till vardags på The Times. Han har skrivit ett tiotals böcker om spionagets och kalla krigets historia.

Röster om boken:

»Den bästa sanna spionhistoria jag någonsin läst!« John le Carré

»Jag läser stora delar med munnen halvöppen. Aldrig har väl uttrycket sanningen överträffar alltid dikten varit mer träffande Visst, det här är något så ovanligt som en faktabok som känns mer spännande än de flesta thrillers. Ändå är det inte bokens främsta tillgång.

Det bästa är att den lär mig saker jag aldrig hade kunnat fantisera ihop på egen hand.« Malin Persson Giolito, författare till Störst av allt

»Kort sagt är Spion och förrädare en milstolpe i spionlitteraturen och en stor läsupplevelse.« Lars Gyllenhaal, militärhistoriker

»John le Carré och jag är helt överens. Det här är den bästa sanna spionhistoria vi någonsin läst. Under elva år spionerade KGB-agenten Oleg Gordievsky för engelska säkerhetstjänsten MI6. Skildringen av hans liv och gärning är lysande läsning, ibland så spännande att jag nästan får hjärtklappning. Samtidigt är det en enastående historielektion om det kalla kriget och hur nära vi en gång var ett kärnvapenkrig.« Ingalill Mosander, Senioren

6. Ett liv på vår planet av David Attenborough (2020)

”Framtiden är alltid svår att sia om, men Attenboroughs stora erfarenhet och balanserade resonemang gör Ett liv på vår planet i princip ett testamente till ett viktigt dokument.” BTJ

David Attenborough har sett mer av världens natur än någon annan. I över sjuttio år har han i sina naturfilmer visat oss vår planet i all sin storslagenhet.

David Attenborough är idag 93 år gammal. Han har besökt jordens alla kontinenter, har utforskat dess vildmarker och dokumenterat den levande världen i all dess rikedom.

Nu, för första gången, ser han tillbaka på de avgörande ögonblicken i sitt liv som naturskildrare, liksom på den förödande utvecklingen han har bevittnat under sitt liv.

Attenborough tar upp några av de största utmaningarna som vår planet står inför och ger oss insikt om den enorma förlust av natur som skett under en enda livstid.

Men han har också ett starkt budskap om hopp för framtida generationer och presenterar lösningarna för att rädda vår planet från katastrof.

Den här boken är hans vittnesmål och vision för framtiden.

Jag heter David Attenborough och jag är 93. Jag har levt ett verkligt extraordinärt liv. Inte förrän nu har jag riktigt uppskattat hur extraordinärt.

Den levande världen är ett unikt och spektakulärt underverk. Trots det lever vi människor på jorden på ett sätt som leder till dess förfall. Människan har överskridit världen.

Den här boken är mitt vittnesmål och min vision för framtiden. Den är berättelsen om hur vi kom att begå detta vårt största misstag och hur vi, om vi agerar nu, fortfarande kan rätta till det.

Vi måste lära oss hur vi arbetar med naturen snarare än mot den – och jag ska berätta hur.

7. Anne Franks dagbok: den oavkortade originalutgåvan – anteckningar från gömstället 12 juni 1942 – 1 augusti 1944 av Anne Frank (2017)

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.

I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa – inte en symbol.

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

8. Knutby inifrån: så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt av Peter Gembäck, Annika Sohlander (2020)

Peter Gembäck har en hög ställning i församlingen i Knutby. Sent den här natten spelar allt sådant ingen roll. Han lägger sig ner på divanen och studerar takbjälkarna på kontoret och googlar ordet strypsnara. Han får många träffar på internet och funderar på vilken typ han i så fall ska välja.

I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt. Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat.

Se även  10 biografier av svenska kändisar du måste läsa

Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så normal yta. Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling.

Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund. Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras.

Boken innehåller ett 30-tal privata bilder i fyrfärg som inte tidigare har publicerats.

Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år pastor och föreståndare i församlingen.

Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.

Utdrag ur innehållet:

När hon lade sig i sängen märkte hon att Åsa (Waldau) var frustrerad och låg och sparkade åt olika håll i sängen. Plötsligt träffades kvinnan av ett slag i tinningen. Åsa hade haft ringar på sig så det gjorde rejält ont och slaget träffade så hårt att hennes örhänge lossnade från örat. Kvinnan var chockad och panikslagen och försökte skydda sitt huvud. Men Åsa slutade inte, hon slog henne på kroppen, bet henne i nacken och klöste henne.

9. Främling i vita rum av Lovette Jallow (2020)

Lovette Jallow förklarar, fördjupar och konkretiserar begrepp som vit feminism, colourism och white saviorism, samtidigt som hon på ett inspirerande sätt berättar om sitt liv med autism. I Främling i vita rum bjuder Lovette Jallow in läsaren till en lektion i strukturell rasism, men också en personlig berättelse om människan bakom aktivisten.

Du får följa med Lovette från uppväxten i Gambia med starka kvinnor som förebilder till kulturkrocken i mötet med Sverige. Du får konkreta tips på hur du kan hantera situationer när någon agerar rasistiskt och lära dig stå upp mot rasism, sexism och orättvisor.

Samtidigt är boken en brännande skildring av hur en människa kan slås ned gång på gång och ändå lyckas resa sig igen och igen.

Främling i vita rum är en bok om att våga stå upp för det du tror på, hur mycket du än riskerar att förlora.

10. Äkta hela vägen av Erik Niva, Martin Mutumba (2020)

Martin Mutumba är den guldglimrande framgången och den djupa misären.

Han lyckades mot alla odds och kastade ändå bort sin talang.

Han är den skimrande förebilden och det avskräckande exemplet.

Han är fotbollen, han är gatan, han är musiken.

Han är Rinkeby, han är Sverige, han är hela världen.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇