Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 barnböcker om troll du måste läsa

1. Troll i järngruvan av Martin Olczak (2020)

Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen, och Jack och hans familj måste på något sätt ta sig upp till järngruvan i Kiruna, där Bergadrottningen håller till.

Till sin hjälp har de som vanligt den vresiga vätten Rurik, trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen.

Färden går först norrut och sen rakt neråt, många tusen meter under jord, ner i gruvan. Men hur ska de kunna befria Ebba och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider, eller …

Troll i järngruvan är den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om Jack.

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer!

Jack-fans över hela landet väntar nu ivrigt på att få läsa slutet i den nya serien och se hur det går för Jack, Ebba och de andra.

2. Troll och andra väsen av Charlotta Björnulfson, Catarina Kruusval (2019)

Jättar, spöken, varulvar, älvor ja, i den här boken får barnen massor med spännande fakta om elva olika sagoväsen.

Visste du att stora stenblock i naturen kan vara ditkastade av jättar, att skogsrået kunde lura folk så att de gick vilse i skogen, att ordet häxa betyder den som flyger över hagen, att älvor kunde vara farliga, att det inte gick att sluta dansa när Näcken spelade och att varulven inte har någon skugga?

Det här och mycket mer berättas i korta, men innehållsrika texter och spännande bilder. Barnen får veta hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem.

För nog fanns det ofta något ruskigt förknippat med dem till och med när det gäller gårdstomten, som kunde bli väldigt ilsken.

Charlotta Björnulfsons spännande fakta har fått underbart fina bilder av Catarina Kruusval, som växlar mellan magisk stämning och finurlig humor.

De elva väsen som skildras är: gengångare, häxor, jättar, Näcken, sjöjungfrun, skogsrå, spöken, tomtar, troll, varulvar och älvor.

3. Troll, älvor, vättar och andra mystiska väsen av Tora Wall (2017)

Vill du veta hur man gör för att få en tomte att flytta in, hur du skyddar dig mot trollen, varför man aldrig skall reta en älva eller skratta åt en höna, vem skogsfrun är och hur du hittar gömda skatter?

Då är det här den rätta boken för dig!

Följ med till en förtrollad värld, fylld av väsen och spännande berättelser.

Tora Wall är folklorist och har länge arbetat med sagor, sägner och folktro på Nordiska museet. Numera är hon doktorand i folkloristik vid Åbo Akademi och frilansande sagoberättare.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇