3 barnböcker om troll du måste läsa

1. Troll i järngruvan av Martin Olczak (2020)

Det ser mörkt ut för Jack. Hans lillasyster Ebba är fortfarande fånge hos trollens härskare Bergadrottningen, och Jack och hans familj måste på något sätt ta sig upp till järngruvan i Kiruna, där Bergadrottningen håller till.

Till sin hjälp har de som vanligt den vresiga vätten Rurik, trollungen Nåni och olika väsen och varelser de träffar längs vägen.

Färden går först norrut och sen rakt neråt, många tusen meter under jord, ner i gruvan. Men hur ska de kunna befria Ebba och besegra Bergadrottningen? Hon är ju det mäktigaste och hemskaste trollet genom alla tider, eller …

Troll i järngruvan är den fjärde och avslutande delen i serien Legenden om Jack.

Böckerna om Jack är perfekta att läsa själv: lagom långa, högt tempo och cliffhangers som gör att man bara måste läsa vidare. Anna Sandlers bilder ger liv åt fantastiska varelser och spännande miljöer!

Jack-fans över hela landet väntar nu ivrigt på att få läsa slutet i den nya serien och se hur det går för Jack, Ebba och de andra.

2. Troll och andra väsen av Charlotta Björnulfson, Catarina Kruusval (2019)

Jättar, spöken, varulvar, älvor ja, i den här boken får barnen massor med spännande fakta om elva olika sagoväsen.

Visste du att stora stenblock i naturen kan vara ditkastade av jättar, att skogsrået kunde lura folk så att de gick vilse i skogen, att ordet häxa betyder den som flyger över hagen, att älvor kunde vara farliga, att det inte gick att sluta dansa när Näcken spelade och att varulven inte har någon skugga?

Se även  3 barnböcker om medeltiden att spana in

Det här och mycket mer berättas i korta, men innehållsrika texter och spännande bilder. Barnen får veta hur dessa sagoväsen såg ut, hur de levde, hur de förhöll sig till människor och hur man kunde skydda sig mot dem.

För nog fanns det ofta något ruskigt förknippat med dem till och med när det gäller gårdstomten, som kunde bli väldigt ilsken.

Charlotta Björnulfsons spännande fakta har fått underbart fina bilder av Catarina Kruusval, som växlar mellan magisk stämning och finurlig humor.

De elva väsen som skildras är: gengångare, häxor, jättar, Näcken, sjöjungfrun, skogsrå, spöken, tomtar, troll, varulvar och älvor.

3. Troll, älvor, vättar och andra mystiska väsen av Tora Wall (2017)

Vill du veta hur man gör för att få en tomte att flytta in, hur du skyddar dig mot trollen, varför man aldrig skall reta en älva eller skratta åt en höna, vem skogsfrun är och hur du hittar gömda skatter?

Då är det här den rätta boken för dig!

Följ med till en förtrollad värld, fylld av väsen och spännande berättelser.

Tora Wall är folklorist och har länge arbetat med sagor, sägner och folktro på Nordiska museet. Numera är hon doktorand i folkloristik vid Åbo Akademi och frilansande sagoberättare.


Som ung i slutet av sjuttiotalet hade jag aldrig anat att 2017 skulle bli ett stort år för troll. Några av mina tidigaste minnen handlar om att vara besatt av muminerna, söta trolliska varelser från Skandinavien som såg ut som tvåfotade flodhästar.

Se även  3 barnböcker om rädsla att spana in

Ett par år senare flyttades mitt fokus till boken Gnomes, av Will Huygen, som skildrar tomtars dolda kamp mot monstruösa troll som vill fånga och äta upp dem. Dessa hyssiga, hemska skildringar av fienden påverkade mina drömmar. Sedan förde den Rankin & Bass illustrerade utgåvan av The Hobbit mig djupare in i fantasin; Jag ville vara karaktärerna i den världen, slåss mot samma fiender, eller ännu bättre, bli vän med troll, troll och alver.

Jag kunde inte få nog av nordisk och grekisk mytologi, fascinerad inte lika mycket av gudarnas berömda bedrifter, utan av de mindre definierade berättelserna om jättar, titaner och mindre monster som hade funnits innan gudarna ens föddes.

Vilka var dessa uråldriga elementära varelser som var bundna till landet bara för att slåss och falla mot mänsklighetens civiliserande press? Varför har de fascinerat mig, och så många andra, sedan barnsben och in i vuxen ålder? Världens ”troll” kommer från fornnordiska och syftar på en illa definierad klass av övernaturliga varelser från nordisk och skandinavisk folklore.

Vissa såg dem som besläktade med ”jättar” och ”alver”, men genom århundradena har ”troll” antagit en identitet för sig själva – ibland liknande och/eller relaterade till både jättar och alver, eller kanske till och med resultatet av delat blod mellan de två arterna.

Idag har vi sett ett återuppvaknande av ”troll” i folkligt medvetande: som småmänniskor som njuter av att så oenighet på Internet; en animerad film med röst av några av våra mest bedårande kändisar; Trollhunters är en hit Netflix-show av en av vår tids fantasymästare, Guillermo del Toro; och Neil Gaiman har producerat en ny bästsäljare genom att återvända till de fornnordiska berättelserna varifrån trollen först kom.

Se även  3 barnböcker om att få syskon värda att läsa

Jag undrar om inte troll representerar en viktig funktion i dagens tidsandas undermedvetna. De elementära krafterna hos jättarna som kämpade mot civilisationens strukturerade paradigm har dött ut och glömts bort. Men när klimatet förändras på grund av mänsklighetens okontrollerade inflytande, och den naturliga världen glider tillbaka mot ett tillstånd av kaos, rör sig jättarnas gamla blod igen i trollen – inte passiva och villiga att tysta blekna, som alverna och älvorna, men arg, monstruös och redo att slå tillbaka…

Ovan hittar du tre böcker om dessa kvicksilvervarelser som har påverkat mig genom åren, lika relevanta idag som de någonsin varit, och kanske ännu längre än så.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇