3 barnböcker om starka tjejer att spana in

Dessa böcker är utmärkta böcker om starka kvinnor som är lätta att läsa för barn. Med så många fantastiska alternativ kommer de att utbilda och inspirera på samma gång.

Internationella kvinnodagen är den perfekta tiden för att introducera unga läsare för de starka och inspirerande kvinnor från förr och nu som har förändrat världen. Från kvinnor inom STEM och konst, till kvinnor som har stått upp mot orättvisor, dessa böcker är fulla av kvinnor som har övervunnit enorma hinder för att göra skillnad. Dessa barnböcker och bilderböcker är ett roligt sätt att lära små barn om dessa kvinnor och ge dem starkare kvinnor att se upp till.

3 barnböcker om starka tjejer att spana in

1. Svenska hjältinnor: 100 berättelser om smarta, starka & modiga kvinnor av Colette Van Luik, Anna Nordlund (2019)

Det här är den stora boken om hjältemodiga kvinnor som har åstadkommit något speciellt, stått upp för sina ideal eller förverkligat sina drömmar. Här är hundra inspirerande berättelser om tappra rösträttskämpar, coola musiker, tuffa miljöaktivister, engagerade läkare, smarta uppfinnare och banbrytande författare. Här finns en astronaut och till och med en sjörövare.

Boken spänner över nästan tusen år, från en mäktig vikingakvinna till dagens moderna rebeller. Boken är illustrerad av ett stort antal av Sveriges främsta kvinnliga illustratörer. Detta är den förmodligen mest fängslande barnbok som har skrivits om verkliga kvinnor i Sverige – förebilder som inspirerar tjejer i alla åldrar.

2. Starka kvinnor: Sanna historier om modiga kvinnor av Kay Woodward (2018)

”En bok att ha med i diskussioner om allas lika värde och att hitta förebilder… en inspirationskälla för alla.”

Se även  3 barnböcker om grävmaskiner värda att läsa

Låt dig inspireras av viktiga, starka kvinnor genom historien. I den här boken presenteras 25 kvinnliga personligheter från olika tidsepoker och områ den. Du får möta Kleopatra, Jeanne d Arc, Katari na den stora, Florence Nightingale, Marie Curie, Marta Vieira, Frida Kahlo, Malala Yousafzai med flera. Det är kvinnor från olika tidsepoker och länder. Du får ta del av deras liv och hur de har kämpat för att uppnå sina mål, vilka mot gångar de har haft och vilka framgångar de har nått.

Varje avsnitt avslutas med en aktuell frågeställning som unga tjejer idag kan stöta på i sin vardag, till exempel utseende, mobbning, skolstress, självförtroende och jobbiga föräldrar. Frågeställningen besvaras med råd som är inspirera de av bokens kvinnor.

Det är en kraftfull, peppande och färgstark bok för dagens unga tjejer. En bok som understryker att varje människa är viktig och framför allt att allt är möjligt. Vackert illustrerad av åtta olika konstnärer.

KAY WOODWARD har skrivit flera böcker för unga. Hon bor i England.

3. Tusen gånger starkare av Christina Herrström (2010)

När Signe var mindre kände hon sig fri och glad. Hon vågade ta för sig. Klassen hon gick i var levande och sprallig. Men när hon började i sexan förändrades allt. Tjejernas syn på sig själva och varandra. Det var som om världen krympte.

Se även  3 barnböcker om cirkus värda att läsa

Lär våra unga pojkar och flickor om visionära och beslutsamma unga kvinnor genom att läsa böcker om starka kvinnor. Läs böcker som visar vilken potential dessa tjejer hade och hur de kan göra skillnad.

Under uppväxten konfronteras barn och unga ständigt av bilder som talar om för dem vad de kan och bör vara. Även på 2000-talet har många av dessa bilder kvinnor och flickor som spelar mycket specifika könsroller. Men ingen bör begränsas av sitt kön eller kön; Litteratur bör uppmuntra unga människor att vara allt det underbara de kan vara, från matematiker och konstnärer till detektiver och uppfinnare.

Ju fler olika och bemyndigande roller läsare ser flickor ta i dessa berättelser, desto mer kan de själva tänka på världen av möjligheter där ute. Var och en av böckerna här erbjuder läsare i alla åldrar möjligheten att se flickor och unga kvinnor göra fantastiska saker, oavsett om det är på personlig eller global nivå, hemma eller över hela världen.

Att dela böcker med dina barn om starka tjejer och kvinnor är ALLTID bra!

När allt kommer omkring, vilket bättre sätt finns det att visa våra barn (både flickor och pojkar!) att de kan göra – och vara – vad de än tänker på än genom att läsa fenomenala bilderboksbiografier om världens mest anmärkningsvärda kvinnor?

Se även  3 barnböcker om yrken ni måste spana in

Damerna som presenteras i dessa böcker om starka tjejer är ledare och pionjärer.

De har brutit barriärer, hållit ut inför de mest skrämmande hindren och kontinuerligt kämpat för social rättvisa.

Från dansare till läkare, konstnärer till arkitekter till aktivister, berättelserna om dessa kvinnor som kontinuerligt och ihärdigt bröt gränser och utmanade samhälleliga normer är inte bara inspirerande, utan en avgörande del av världens gobeläng.

Så, för att hedra starka tjejer, här är några av våra favoritböcker om starka tjejer vars beslutsamhet och prestationer har gjort outplånliga bidrag till vårt samtida samhälle. Glad läsning!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇