5 barnböcker om prinsessor att spana in

Jag har inget emot prinsessor. Den traditionella flickan i nöd är en viktig del av barnlitteraturen och jag har inga problem med små flickor som drömmer om att gå på bal och hitta sann kärlek.

Jag känner dock några små tjejer (och deras föräldrar) som är intresserade av en annan sorts prinsessa. En som räddar sig själv eller går på äventyr eller föredrar svärdslagsmål framför klänningar.

Dessa små flickor letar efter kraftfulla, kickass-förebilder som hellre vill tämja en drake än att lära sig att använda ett snurrande hjul. För att hedra våra mer moderna döttrar, här är några boktips om prinsessor.

1. När prinsessor går på äventyr av Per Gustavsson (2020)

”När prinsessor går på äventyr är en lekfull och spännande bok om mod, gemenskap och nyfiken het. Och Gustavsson lyck as överraska med sina prinsessor och sin drake ända till sista sidan.” Jonna Fries, Smålandsposten

Se även  3 barnböcker om katter du måste spana in

Oj, så många prinsessor! Från hela världen har prinsessor samlats. Men vad ska de göra? Gå på äventyr förstås! Tillsammans beger de sig till drakens håla … För att komma dit måste de genom den mörka, mörka skogen där trollen bor. En sån tur att prinsessorna är utsmyckade med gnistrande juveler som lyser upp stigen. Sen måste de komma över det stora havet. Men är man många går det fort att hugga till en flotte!

Efter många strapatser kommer de till slut fram till drakens håla. Men, vad händer? Draken sprutar ju ingen eld! Den verkar nästan glad …

När prinsessor går på äventyr bjuder på ständig spänning för alla prinsessdiggare där ute!

”Det blir ett både spännande och roligt äventyr som författaren och illustratören bjuder på i den föreliggande volymen. Tänkvärt är det alltid när normer och värderingar utmanas. Per Gustavsson gör det utan stora gester och stora ord. Men han bjuder på en avväpnande drake i stjärnmärkta cowboyboots som har bakat en jättestor tårta.”
Ulf Malmqvist, BTJ

2. Disney Prinsessor – Teater (2005)

Pappteater med dockor och bok med pjäser.

3. Lotta vill vara prinsessa av Doris Dörrie (2010)

LOTTA VILL INTE ha på sig sin vanliga blåa kjol och röda tröja när hon ska gå till dagis en morgon. Hon vill ha den fina prinsessklänningen och guldkronan.

Se även  Lär barn division med 3 bra böcker

Nej, säger mamma. Jo, säger Lotta. Och till slut får hon som hon vill. Hon får till och med mamma att ta på sig sin klänning med guldprickar. Och guldkrona har de båda två!

4. Lär känna vänskapens prinsessa (2018)

Den här böckerna passar perfekt för barn som precis har knäckt läskoden. Sidorna är fulla av fina illustrationer och sagan berättas med korta, lätta meningar som barnen själva kan läsa. Gör läsningen rolig med vännerna i My Little Pony.

5. Stella Nattens Prinsessa av Marie-Louise Gay (2019)

Stella vet allt om solen, månen och stjärnorna. Det gör inte Sam. Sam blir väldigt rädd när han ser hur himlen står i röda lågor på kvällen. Stella har en lugnande förklaring till det.
Men måste man för den skull sova ute? Där det är kallt och mörkt? Där man tycker att man hör ylande vargar?
Stella är storasystern som har ett svar på varenda fråga från sin lillebror.

Se även  3 barnböcker om kärlek att spana in

Marie-Louise Gay roar återigen läsarna med denna lekfulla, ömsinta och skojiga bok som perfekt fångar upptäckarglädjen hos små barn som erövrar sin värld.

Marie-Louise Gay är en kanadensisk illustratör och barnboksförfattare.

Utöver ett stort antal priser och utmärkelser i Kanada och USA har hon även blivit nominerad till två av de främsta internationella barnbokspriserna, Hans Christian Andersen-medaljen och ALMA, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇