Webbplatsen innehåller reklam genom annonslänkar för Nextory, Bokus och BookBeat.

3 barnböcker om medeltiden att spana in

1. Medeltiden av Torsten Bengtsson (2012)

Här får vi läsa om Anna. Hon berättar om barnen på medeltiden. Om hur de bor och hur de lever. Hon berättar också om riddarna i borgen.
Vi får följa med Anna när hon går in till staden med sin mamma. På vägen möter de den stora döden …

I vår faktaserie Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.

Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.

Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd.

Faktaserien utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, SvA-pedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar. Totalt består serien av åtta faktaböcker, samt en handledning (Genväg till Aha-serien).

Vill du använda boken i undervisningen? I så fall finns det gratis arbetsmaterial att ladda ner från förlagets hemsida: www.nyponforlag.se

2. Medeltiden: historia för årskurs 4-6 av Jonathan Lindström, Elisabeth Wahlbom (2005)

I Koll på Medeltiden får eleverna läsa om hur det var att leva i Norden och Sverige under medeltiden. Det var då de olika landskapen sakta började formas till ett löst sammanhängande kungarike, om än med andra gränser än idag. Sverige kristnades och blev på så sätt en del av Europa och den europeiska kulturen.

Nya samhällsgrupper uppstod, städer grundades, kloster etablerades och riddarborgar byggdes.

Alla var inte längre bönder och lantbor. Koll på Medeltiden ingår i serien Koll på Historia som är ett basläromedel för årskurs 4-6.

Tidslinjer, historiska begrepp och källor lyfts fram i de olika tidsepokerna.

Basboken består av följande fem kapitel:

  1. På jakt efter medeltiden
  2. Livet på landet
  3. Livet i klostret
  4. Livet i staden
  5. Livet i borgen

Till boken finns Koll på Medeltiden aktivitetsbok där eleverna arbetar vidare på egen hand.

Varje uppslag i grundboken har ett motsvarande uppslag i aktivitetsboken. På så sätt blir arbetsgången tydlig och enkel för eleverna. Till materialet finns även Koll på Medeltiden lärarhandledning. Där finns metodiska tips, bakgrundsfakta och kopieringsunderlag.

3. Sigridsagor: om åtta flickor på medeltiden av Rose Lagercrantz (2017)

“För längesen, på medeltiden, fanns det åtta flickor som alla hette Sigrid. Men de kände inte varandra för de levde inte samtidigt. Medeltiden var ju så lång, hela femhundra år.

Den första flickan levde på 1100-talet och ägde ingenting i världen, inte ens sig själv. Hon ägdes av husbonden på gården, hon var hans träl. Blåöga kallade han henne för att hon hade så glittrande blå ögon. Mörkblå.” Hur var det att vara barn på medeltiden?

Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? En dag som inte skulle hamna i några historieböcker, eftersom den inte skulle anses vara märkvärdig i historiens backspegel, men som ur barnets synvinkel ändå är värd att berätta om.

Om dessa dagar berättar Rose Lagercrantz – och det har blivit varsin intensivt skimrande berättelse om åtta flickor, som alla heter Sigrid. Bakgrunden till berättelserna är det museipedagogiska arbete som bedrivs på Statens historiska museum, där man vill ge besökarna större möjlighet att upptäcka museets medeltidsavdelning på egen hand.

För att ytterligare utveckla detta arbete, fick Rose Lagercrantz i uppdrag att berätta åtta uppdiktade sagor i autentisk anda, utifrån åtta historiska stationer (objekt), hela tiden med en liten Sigrid som huvudperson. Boken är faktagranskad av 1:e antikvarie Sigge Rahmqvist, Riksantikvarieämbetet.

För att få ett genuint barnperspektiv har författaren läst och testat sagorna i skolan, om och om igen. Överallt har hon mött ett omättligt sug efter medeltiden, och en önskan om att få höra om hur livet verkligen levdes då.

Hur det kunde vara på riktigt, om man hette Sigrid, eller kanske Björn … Det finns nämligen en liten Björn i nästan varje saga också.

Inlägg senast uppdaterat: 29 maj, 2021

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇