3 barnböcker om medeltiden att spana in

hjälm, svärd och päls
Vi tipsar om barnböcker om medeltiden i det här inlägget 🤩

Följande böcker om livet under medeltiden är en hit bland barn i alla åldrar!

Riddarna, slotten, prinsessorna, tornerspelen, turneringarna… allt sammanhänger med en mycket spännande historisk period. Jag minns tydligt att jag lärde mig om medeltiden när jag gick i sjuan.

Det hela var så fantastiskt att jag faktiskt var skeptisk till att det verkligen hände. När jag byggde mitt modellslott, komplett med en vallgrav, minns jag tydligt att jag undrade om historiker kanske hade fattat fel. Det verkade som taget ur Disney, inte verkligheten 🙂

Nedan listar vi några av de bästa barnböckerna om livet under medeltiden, om slott och riddare och prinsessor etc.

3 barnböcker om medeltiden vi rekommenderar

1. Medeltiden av Torsten Bengtsson (2012)

Här får vi läsa om Anna. Hon berättar om barnen på medeltiden. Om hur de bor och hur de lever. Hon berättar också om riddarna i borgen.
Vi får följa med Anna när hon går in till staden med sin mamma. På vägen möter de den stora döden …

I vår faktaserie Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden på ett lättläst och lättbegripligt sätt, samtidigt som man får med många olika aspekter av de olika ämnena.

Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen.

Se även  Lär barn om årstider med 2 böcker

Böckerna kan med fördel användas till elever med kognitiva funktionsnedsättningar, till elever med läs- och skrivsvårigheter eller till elever som har ett reducerat ordförråd.

Faktaserien utarbetas i nära samarbete med pedagoger inom särskolan, SvA-pedagoger samt pedagoger med erfarenhet av elever med språkstörningar. Totalt består serien av åtta faktaböcker, samt en handledning (Genväg till Aha-serien).

Vill du använda boken i undervisningen? I så fall finns det gratis arbetsmaterial att ladda ner från förlagets hemsida: www.nyponforlag.se

2. Kråkes medeltidsskola

Kråke vill nästan inte att det ska bli sommarlov. Det är så roligt i skolan! De håller på att göra en bok om medeltiden tillsammans. De får göra en massa roliga saker. Sy kläder, tillverka svärd, sköldar och katapulter. Det är väldigt spännande, tycker Kråke.

I den femte kapitelboken om Kråke får både han och läsarna lära sig massor om medeltiden. Roliga fakta vävs in i de olika skolämnena och man får tips på saker man kan prova själv. Perfekt för nyfikna barn.

Kråkes medeltidsskola är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Sigridsagor: om åtta flickor på medeltiden av Rose Lagercrantz (2017)

”För längesen, på medeltiden, fanns det åtta flickor som alla hette Sigrid. Men de kände inte varandra för de levde inte samtidigt. Medeltiden var ju så lång, hela femhundra år.

Den första flickan levde på 1100-talet och ägde ingenting i världen, inte ens sig själv. Hon ägdes av husbonden på gården, hon var hans träl. Blåöga kallade han henne för att hon hade så glittrande blå ögon. Mörkblå.” Hur var det att vara barn på medeltiden?

Se även  3 barnböcker om NPF att spana in

Hur klarade man de ofta hårda livsvillkoren? Många faror hotade och man måste bli vuxen fort. Hur kunde en dag i ett barns liv gestalta sig? En dag som inte skulle hamna i några historieböcker, eftersom den inte skulle anses vara märkvärdig i historiens backspegel, men som ur barnets synvinkel ändå är värd att berätta om.

Om dessa dagar berättar Rose Lagercrantz – och det har blivit varsin intensivt skimrande berättelse om åtta flickor, som alla heter Sigrid. Bakgrunden till berättelserna är det museipedagogiska arbete som bedrivs på Statens historiska museum, där man vill ge besökarna större möjlighet att upptäcka museets medeltidsavdelning på egen hand.

För att ytterligare utveckla detta arbete, fick Rose Lagercrantz i uppdrag att berätta åtta uppdiktade sagor i autentisk anda, utifrån åtta historiska stationer (objekt), hela tiden med en liten Sigrid som huvudperson. Boken är faktagranskad av 1:e antikvarie Sigge Rahmqvist, Riksantikvarieämbetet.

För att få ett genuint barnperspektiv har författaren läst och testat sagorna i skolan, om och om igen. Överallt har hon mött ett omättligt sug efter medeltiden, och en önskan om att få höra om hur livet verkligen levdes då.

Hur det kunde vara på riktigt, om man hette Sigrid, eller kanske Björn … Det finns nämligen en liten Björn i nästan varje saga också.


En vän bad om förslag på vackra barnböcker om medeltiden som inte får det att låta som en sorglig, hemsk tid för mänskligheten utan idéer eller skönhet, bara mörker. Och jag insåg när jag försökte hitta förslag på min blogg att det är dags att uppdatera mina boktips.

Se även  4 barnböcker om Dillstaligan av Jens Lapidus att spana in

Vi har upptäckt några nya böcker sedan sist jag gjorde det här och inget av mina tidigare blogginlägg har trots allt alla böcker samlade på ett ställe.

Det tar mig ganska lång tid att skriva upp dessa boktips med länkar, beskrivningar och minirecensioner. Om du tycker att de är till hjälp, överväg att köpa en bok genom att klicka på länken och köpa via min affiliate-länk. På så sätt får vi lite pengar som går till att köpa fler böcker till vår familj som jag sedan kan berätta om. Och därmed vinner vi alla i slutändan 👌

Jag ska försöka uppdatera den här listan om jag hittar fler böcker eller kommer ihåg några jag har missat.

Snälla meddela mig om du har favoriter som jag har missat. Jag älskar nya bokrekommendationer.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇