3 barnböcker om kärlek att spana in

Börjar ditt barn ställa frågor om kärlek och attraktion av det motsatta könet?

Med hjälp av böckerna nedan kan du enkelt lära dina barn om koncept som att fråga chans, att bli pojkvän/flickvän samt även få chansen att göra det på ett väldigt roligt och interaktivt sätt.

Vi hoppas du får stor nytta av vår lista med barnböcker om kärlek!

1. Fråga chans av Marie Oskarsson (2011)

En dag slår den ner som en blixt från klar himmel. Kärleken. Jack blir kär i Emilia och vill fråga chans!

En helt vanlig dag känner Jack det bara. En känsla som dyker upp från ingenstans och drabbar honom totalt. Han har blivit kär – i klasskompisen Emilia med trasselhåret. Nu finns det bara en sak att göra. Han måste fråga chans. Absolut nödvändigt och helt igenom superläskigt! Och hur ska Jack våga, han kan ju inte ens berätta för sin bästa kompis Edvin att han är kär …

”Fråga chans” är första delen i serien ”Jack och kärleken”. En engagerande och varm berättelse om den allra första pirrande kärleken. Vi får följa Jack från det att han blir träffad av amors pilar tills den stora frågan har ställts: Får jag chans på dig?

Sammanfattning: Det här är den ultimata boken för att lära barn vad det innebär att fråga chans. Boken lämpar sig till barn i åldern 6-9 år, så med andra ord inte en bok för de minsta.

När jag växte upp i Göteborg lärde mina föräldrar mig aldrig vad det innebär att fråga chans eller vara tillsammans med någon. Jag önskar vi hade tillgång till den här typen av litteratur på den tiden som presenterade konceptet på ett tämligen politiskt korrekt sätt i mitt tycke.

En grym, svensk bok om att fråga chans för barn helt enkelt!

Given att köpa ifall någon frågat chans på ditt eller dina barn!

2. En liten bok om kärlek av Ulf Stark (2015)

”Ulf Stark har lyckats igen! En liten bok om kärlek är en helt underbar kapitelbok om den första kärleken. Ida Björs illustrationer har finkänsligt fångat den rätta stämningen. Det här är en fantastisk bok för nybörjarläsaren eller för högläsning och diskussion.”
Agneta Warheim, BTJ

Mamma och pappa döpte mig till Fred. Men det hjälpte inte. Det blev krig i alla fall. Och pappa måste åka iväg och bevaka en gräns någonstans långt upp i norr. Mamma stickade vantar och strumpor så att han inte skulle frysa, för det var den kallaste vintern på evigheter.

Det är den kallaste vintern på evigheter, och andra världskriget håller på att ta slut. Fred längtar efter att pappa ska komma hem och så är han kär i Elsa. Hon har burrigt hår och pratar i näsan. När Fred är med Elsa blir han alldeles varm.

Se även  3 barnböcker om integritet att spana in

En liten bok om kärlek är en varm berättelse för alla åldrar. Den utspelar sig i slutet av andra världskriget och ges ut exakt 70 år efter krigsslutet. Skriven av Ulf Stark och illustrerad av Ida Björs.

”Ingen kan som Ulf Stark skildra hur det var att vara barn i mitten av förra seklet – här i en ljuvligt illustrerad karamell till kapitelbok.”
Erika Hallhagen, Svenska Dagbladet

”Till synes enkla skeenden visar sig vid närmare påseende ha många skikt. Ulf Stark skriver oss inte på näsan. Han förskjuter bara berättelsen en aning så att vi upptäcker väsentligheter i gliporna. Ida Björs illustrationer ackompanjerar. … Ida Björs precist placerade ögonprickar tecknar samförstånd utan åthävor. Ja, ni fattar. Det här är en bok att tycka om.”
Pia Huss, Dagens Nyheter

”Ida Björs född 1973 har gjort ett beundransvärt arbete med att illustrera tiden på ett realistiskt och humoristiskt sätt. Jag har bara lovord för den här varma, livfulla och romantiska kapitelboken om en inte alltför avlägsen tid i Sverige.”
Britt Jakobsson, Länstidningen Östersund

”Ida Björs finkänsliga och humoristiska akvareller ackompanjerar stämningsskapande historien En längtansberättelse för barn från åtta år och uppåt är detta.”
Lena Kjersén Edman, Västerbottens-Kuriren

”Ulf Starks omisskännliga, lugna stämma berättar om Freds känslor för klasskamraten … Den där fina berättarrösten med sin ibland snudd på lakoniska klang ljus sätter decembereftermiddagarna … Kapitlen är mycket korta och fint illustrerade i färg av Ida Björs. … Det är humor och ömma känslor, stickade ylletröjor, röda näsor och rött bultande hjärtan.”
Stina Nylén, Göteborgs-Posten

Sammanfattning: Det är bara en tidsfråga innan ditt barn blir förälskad i någon av det motsatta könet. Med den här boken kan du enkelt lära ditt barn vad det innebär och även få hjälp med att sätta ord på känslorna barnet eventuellt känner inför sin första förälskelse.

Se även  3 barnböcker om kroppen värda att spana in

Det här är boken för dig som vill ligga i framkant vad gäller ditt barns sociala utveckling och tidigt vill lära ut koncept som respekt, samtycke och attraktion.

Låt dock inte ovanstående skrämma dig – boken är oerhört rolig och kommer få både dig och ditt barn att skratta i omgångar! Vi rekommenderar boken starkt till nästan alla föräldrar som skriver in om just barn, känslor, första kärleken och så vidare.

3. Tsatsiki och kärleken av Moni Nilsson (2016)

Tsatsiki börjar fyran till hösten. Innan dess ska han vara hos pappa Bläckfiskaren i Grekland. Men den här sommaren blir annorlunda. När Tsatsikis farfar dör är det tur att kusin Elena finns, för hennes påhitt är så roliga och läskiga att Tsatsiki nästan glömmer bort det sorgliga som hänt.

Hemma i Stockholm igen blir Tsatsiki och Per Hammar blodsbröder, och de bestämmer att det fortfarande är okej att leka med Lego. När man går i fyran kan man vara liten och stor på samma gång. Till att vara stor hör kärleken. Tsatsiki känner sig alldeles konstig när han förstår att Julia nog är kär i honom. Visserligen är Julia snäll och sjunger snyggt, men Tsatsiki är ju kär i Sara. Sara och Tsatsiki är nästan förlovade, och har tungrullats flera gånger.

Se även  3 barnböcker om vänskap att spana in

Morsans mage bara växer och växer, och hon blir så konstig i humöret. Göran säljer motorcykeln, och köper en röd gammal Volvo istället. Först blir Tsatsiki både ledsen och arg, men bilen visar sig vara väldigt bra att ha när lillasyster Retzina kommer till världen. Nu är Tsatsiki storebror och det känns härligt och högtidligt. Tänk att Tsatsiki och Morsan och Göran och Retzina är en alldeles egen liten stor familj!

De populära böckerna om Tsatsiki har fått en rad utmärkelser och priser och har översatts till många olika språk. Några av böckerna har även filmatiserats. Tsatsiki och kärleken är den fjärde delen i serien.

Moni Nilsson (född 1955) är en av våra mest älskade barn- och ungdomsboksförfattare. Under sin författarbana, som spänner över nästan 30 år, har hon skrivit inom många olika genrer och för olika åldrar. Sitt stora genombrott fick hon med böckerna om Tsatsiki som översatts till över 20 språk och även har filmatiserats.

Sammanfattning: Det här är en bok som lär ut konceptet kärlek för barn, men inte i en kontext där man frågar chans på någon. Den här boken är djupare än så och går verkligen in på djupet kring vad det innebär att känna fjärilar i magen.

Barnet och läsaren får även följa med in på ett fantastiskt äventyr de sent kommer glömma!

En given klassiker bland alla barnboksälskare i vårt tycke!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇