5 barnböcker om dinosaurier att spana in

Det fantastiska med barnböcker om dinosaurier är ingen hemlighet. Dinosaurie-berättelser fångar barns fantasi och leder till bra högläsning. Dessa böcker inspirerar naturligtvis framtida forskare.

Det borde inte komma som någon överraskning att barnböcker om dinosaurier är oerhört populära i dagsläget. Vilket barn älskar inte dinosaurier liksom?

Oavsett om vi tittar på dem på storbildsskärmen, spelar dinosaurieappar och -spel, tittar på dinosaurieben på ett museum eller tittar på animatroniska återskapningar av dem som klumpar runt en uruppsättning, är det nästan omöjligt att undvika att bli förvånad över dessa kännetecken på en värld sedan länge borta.

5 barnböcker om dinosaurier att spana in

1. Minifakta om dinosaurier

Dinosaurierna levde för många miljoner år sedan. En del var större än elefanter, andra var mindre än katter.

Det fanns flera hundra olika sorters dinosaurier. I den här boken får vi veta mer om några av dem.

Nypons extra lätta faktaböcker framtagna för de allra mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning.

Tack vare den lättillgängliga formen, det enkla språket och de intressanta ämnena väcker böckerna läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

Gemensamt är också att de har en innehållsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. Färg och form är speciellt framtaget för att locka till vidare läsning.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Minifakta om dinosaurier är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Dino deluxe

Populärvetenskap när den är som bäst! I tio år har Sarah Sheppard varit barnens favoritfaktanörd och okrönta dinodrottning. Hennes fantasieggande böcker är en härlig blandning av färg, humor och fascinerande fakta, som gör det omöjligt att inte bli intresserad av ämnet. Faktaboken som måste finnas i varje dinoälskares bokhylla!

Se även  Lär barn färger med 5 färgglada böcker

Sarah Sheppards smarta och humoristiska sätt att förklara dinosaurier, tidsperioder, meteoriter och ja, hela evolutionen har revolutionerat dagens faktaböcker och fått både barn och vuxna att jubla.

Den Augustprisnominerade debutboken Det var en gång… Massor av dinosaurier kom ut 2008 och uppföljaren Varning för Köttgänget året efter. I Dino deluxe har vi samlat det viktigaste, mest fascinerande och roliga ur båda böckerna och samt uppdaterat dem med alla häpnadsväckande uppgifter som upptäckts under de senaste tio åren.

Eftersom det vi vet om dinosauriernas tid på jorden är av relativt färskt datum görs fortfarande nya fynd som förändrar det forskarna tidigare trott sig veta.

Häng med på en fantasifull och faktafylld resa bakåt i tiden!

Genom åren har Sarah Sheppards böcker lovordats av såväl kritiker som läsare. Den fantastiska kartboken Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare tilldelades Carl von Linné-plaketten för årets bästa faktabok 2013.

Och med serien ”Jorden runt” har Sarah Sheppard också fortsatt att fördjupa sig i några av de fascinerande saker som presenterades i Viktiga kartor – för äventyrare och dagdrömmare. Hittills i serien finns Hajar och Upptäckare och äventyrare.

Dino deluxe är tillgänglig som e-bok.

3. Dinosaurier

Dinosaurier handlar om forntidens jätteödlor.
Lär dig vad dinosaurierna hette och läs om hur stora de var.

Se även  2 barnböcker om utanförskap att spana in

Dinosaurier är anpassad för de första läsaktiviteterna från ca 7 år. Antal ord 229, OVIX* 31.

DigiLäs Mini-serien för preläsande
Böckerna innehåller många repetitioner och stödjande bilder för det som kallas semi-fonologisk eller upptäckande läsning där barnet läser med stöd i bilder och använder ljuden av ordens första bokstav. Detta är ett utvecklingsstadium i barnets läsutveckling omedelbart innan barnen lär sig fonologisk läsning med ljudning.

Digiläs Mini använder sig av upprepningar, stödjande foton, film och illustrationer, så att läsaren kan läsa med hjälp av preljudsanalys och bildstödd avkodning på väg mot en ljudbaserad läsning. Boken är fylld av fakta om dinosaurier för barn.

*OVIX är ett ordvariansindex som beräknas som antalet förekomster av olika ord delat med det totala antalet ord.

Dinosaurier är tillgänglig som e-bok.

4. Upptäck dinosaurier

För länge sedan, längre än du kan tänka dig, så var jorden fylld av dinosaurier. De flög uppe i luften, simmade i vattnet, grävde under jorden och gick runt på marken. De var överallt. De kunde vara högre än skyskrapor eller mindre än en hund. Precis som människor fanns de i olika former och färger.

”Upptäck dinosaurier” bjuder med barnen på en lärorik resa bland uråldriga ödlor som idag kan kännas overkliga. Men tittar man noggrant bland dagens djur kan man se dinosauriernas ursprung i ödlor och fåglar!

”Upptäck dinosaurier” är ursprungligen utgiven av StoryWeaver och tillhör serien ”Läs tillsammans”. Flera av berättelserna är skrivna av indiska författare och utspelar sig på andra sidan jorden. Framförallt utforskar de spännande ämnen såsom vetenskapliga upptäckter och hur vi bäst tar hand om varandra såväl som vår planet.

Se även  3 barnböcker om odling du måste spana in

Upptäck dinosaurier är tillgänglig som e-bok.

5. Alla tiders dinosaurier

Johan Egerkrans har främst gjort sig känd för sina praktverk om nordisk mytologi och folktro. Nu tar han sig an ett annat av sina favoritämnen dinosaurier med samma glöd. Alla tiders dinosaurier är en lättläst faktabok för dinousaurieälskare och inbitna Egerkrans-fans i alla åldrar.

Boken presenterar cirka 25 dinosaurier och de fantasieggande illustrationerna kompletteras med spännande fakta, baserat på de senaste forskningsrönen. Varje dinosaurie får ett eget uppslag där läsaren bland annat tydligt kan se hur stor dinosaurien var i förhållande till oss människor. Texten fungerar både att läsa på egen hand och som högläsning för barn som ännu inte knäckt läskoden.

Alla tiders dinosaurier är tillgänglig som e-bok.


Det här är alltså vår lista över 5 barnböcker om dinosaurier du måste spana in ifall du har ett barn som är intresserad.

Vi hoppas boktipsen varit till stor hjälp! 🙏

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇