Lär barn tvätta händerna med 3 böcker

Att lära barn tvätta händerna är inte alltid enkelt, även under tider som corona när det känns som att människor påminner om det titt som tätt.

Vi har därför tagit oss friheten att rekommendera 3 bra barnböcker för ändamålet nedan.

1. Jag vill inte tvätta händerna! av Tony Ross (2021)

Det är roligt att leka i leran, men tråkigt och onödigt att tvätta händerna efteråt, tycker den lilla prinsessan. Men när husan berättar om bakterier och annat otäckt kommer lilla prinsessan på andra tankar.

Tony Ross har bland annat arbetat som serietecknare, grafisk designer och art director. Utöver sina egna böcker har han illustrerat åt många kända författare som Roald Dahl, Paula Danzinger och Michael Palin.

Se även  4 barnböcker om tomten att läsa

Några av hans böcker har även animerats för TV, till exempel de populära böckerna om den lilla prinsessan.

2. Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna av Maria Frensborg (2020)

En högaktuell bok som hjälper barn att förstå viktiga frågor om hälsa, sjukdomar och virus.

Hur blir man sjuk? Varför är det så viktigt att tvätta händerna? Och hur ska man göra för att hålla sig frisk och må bra?

Pelle Svanslös och hans vänner i Uppsala kan också bli sjuka. Kattungen Friskus och hans bror Frallan får feber båda två och måste stanna hemma från katternas förskola.

Tur att de snart blir friska! På tydliga faktauppslag visas i text och bild vad virus och bakterier är och hur man gör för att undvika smitta: nysa och hosta i armvecket, tvätta händerna med Pelles tvätta händerna-sång, och hålla avståndet från den som är sjuk.

Se även  2 barnböcker om att ljuga värda att läsa

Vi får också veta mer om hur det ser ut inne i kroppen, och tillsammans med Bill och Bull lära oss hur man blir pigg genom att sova gott, äta rätt och röra på sig.

I trygga Pelle Svanslös skola blir hälsa och sjukdomar lätta att förstå. Maria Frensborgs faktaspäckade sagor och Ingrid Flygares mysiga bilder har blivit faktagranskade så att alla barn får korrekt information på en nivå som passar.

Berättelserna går också att läsa i Pelle Svanslös skola : Må bra-boken.

3. Lär dig tvätta händerna av Millis Sarri (2020)

LÄR DIG TVÄTTA HÄNDERNA

Kompisarna på förskolan Kotten får besök av doktor Anders som berättar om baciller och virus. Hur gör man egentligen för att undvika dem på bästa sätt?

-Jo, genom att TVÄTTA HÄNDERNA såklart!

Med fiffiga rim och busiga illustrationer har Millis Sarri skapat en lustfylld lärande bok med tydliga instruktioner för de allra yngsta om varför, när och hur man tvättar händerna.

En pedagogisk bok om den superviktiga handtvätten! Ett enkelt sätt att minska risken för att bli sjuk och smitta andra.

– Lillian Ericsson, Legitimerad sjuksköterska

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇