7 bästa bilderböckerna för barn 2021

Det här är vår lista över vad vi anser vara de bästa bilderböckerna för barn i dagens läge.

1. Hurra, vi får post! (2016)

Detaljrikt och finurligt om djurens värld!

Har du hälsat på hemma hos en krokodil någon gång? Eller hos en ekorre?

Häng med när brevbärare Mus ska dela ut posten, så får du se djurens roliga hem.

Det finns massor att upptäcka när man kommer på besök.

Och det sista paketet … Vem kan det vara till?

”Den som går igång på Richard Scarrys detaljrika faktaböcker kommer att älska denna, ännu mer lekfulla, bilderbok som även de lite yngre har behållning av.”

Svenska Dagbladet, Erika Hallhagen (april månads bästa bilderböcker)

2. Kompisböcker baserade på Barnkonventionen, 10 titlar (2014)

Kompisböckerna är ett redskap i arbetet med att öka barnens kunskap och förståelse för sina rättigheter.

Tio kompisböcker baserade på barnkonventionen

Materialet består av tio böcker som handlar om utvalda artiklar ur barnkonventonen. I sagorna om Igelkott, Kanin och kompisarna får vi en förståelse för vikten av tolerans och respekt för andra människor.

Sagorna är tänkta att vara en ingång till det långsiktiga arbete med Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna som ska fortgå genom förskolan och grundskolan.

Följande titlar ingår:

* En egen plats
* Ett eget namn
* Få vård
* Lika värde
* Säga sitt
* Känna trygghet
* Lek, vila och fritid
* Gå i skola
* Äta mat
* Barnets bästa

3. Billie Lou och Lille Bo på begravning (2019)

Billie Lou och Lille Bo är bästa vänner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas.

Billie Lou ska också följa med på begravningen.

– Vad gör man på en begravning egentligen? undrar Billie Lou.
– Pappa har sagt att man gråter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt.

Se även  Lär barn om årstider med 2 böcker

På förskolan har Billie Lou och Lille Bo bara lärt sig att skratta och sjunga samtidigt.

Det är nog först i ettan man får lära sig de lite svårare grejerna. – Vi får hjälpas åt, säger Billie Lou.

Billie Lou och Lille Bo på begravning är en berättelse ur barnets perspektiv, där sorgen och allvaret blandas med humor och värme.

4. Lilla boken om Stopp! Min kropp! (2020)

I samarbete med Rädda Barnen har bilderboksskaparen Åsa Karsin gjort en efterlängtad Stopp! Min kropp!-bok riktad direkt till de små barnen.

En första bok om integritet, samtycke, att våga att säga stopp samt känna in, lyssna och förstå när någon säger nej.

Med kort, tydlig text och uttrycksfulla illustrationer guidar boken genom olika situationer i både hemmet och på förskolan.

Hur känns det att bli killad fast man inte vill? Kanske skrattar man ändå fast det inte är roligt?

Hur säger man stopp när man inte vill kramas? Och hur känns det om någon vill leka en lek eller göra något som inte känns okej? Då är det viktigt att lära sig att säga: Stopp! Min kropp!

Stopp! Min kropp! är väletablerat begrepp som tagits fram av Rädda Barnen, med syftet att stärka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens värde och gränser desto lättare blir det för dem att säga eller visa ja och nej.

När vuxna vågar prata med barn om gränssättning och samtycke, rustar vi barnen med styrkan att berätta om någon gör något som de inte gillar. Det lägger också grunden till att förstå och respektera någon annans ”nej”.

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen så finns stödmaterial och mer information längst bak i boken. Där finns också länkar till lärarhandledning och annat material som är användbart för förskolan.

5. Knacka på! (2016)

Hundratusentals barn har knackat sig igenom Knacka på!Sedan utgivningsåret 1992 har Anna-Clara Tidholms interaktiva bilderboksklassiker Knacka på! tryckts i otaliga upplagor och den finns numera även som app. Nu finns boken med hårda, knackvänliga sidor – perfekt för ivriga små händer.

6. Boken som inte ville bli läst (2020)

Årets mest sålda barnbok 2020!

Se även  2 barnböcker om internet att spana in

Vad ska man göra med en bok som inte vill bli läst?

Öppna den, så klart!

Komikern och tv-profilen David Sundins ”Boken som inte ville bli läst” är en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjälp av vuxna eller andra läskunniga för att läsa sina böcker.

Eftersom den här boken absolut inte vill bli läst så kommer den att krångla och krumbukta sig till barnens stora glädje: bokstäverna försvinner, boken försöker stänga sig, brännas och utsätta den som läser högt för allt möjligt bus för att förmå den att lägga ifrån sig boken.

”Boken som inte ville bli läst” är en hyllning till gemenskapen som uppstår vid den där stunden, kanske vanligtvis vid läggdags, när en läskunnig läser högt för en eller flera personer som fortfarande fascineras över hur krumelurerna mellan pärmarna kan innehålla alla de där sagorna och figurerna.

Eftersom boken uppmanar till samspel och samhörighet mellan uppläsare och lyssnare kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok, för att det i dessa media inte går att förmedla samma upplevelse – och för att boken helt enkelt inte vill.

När barnet väljer att få ”Boken som inte ville bli läst” uppläst för sig, tvingas också den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och säga sånt som kanske annars glöms bort.

Som till exempel ”Jag älskar dig”.

Boken som inte ville bli läst blev årets mest sålda barnbok 2020.

Grafiska form, samt färgläggning, är gjord av Alexis Holmqvist.

Historiska gravyrer från arkiven Getty & Shutterstock.

7. Tore får en tröja (2014)

Den här boken är gjord av illustratören och författaren Helena Davidsson Neppelberg. I boken finns illustrationer ovanför texten hur man tecknar orden i texten med TAKK – Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Handlingen är enkel och inga svåra ord förekommer. Bara de för texten bärande orden tecknas.

Se även  3 barnböcker om lycka att spana in

Böckerna passar bra för många, bland annat för de som är nybörjare på tecken, de som behöver enkla historier med tydliga bilder och även för nyanlända barn som behöver träna läsning och använder tecken som en bro till det svenska språket.

Så här tyckte Bibliotekstjänsts lektör Eva Lexell Törnblom om Tore får en tröja:

Texten är kompletterad med TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, en metod som lånar tecken från dövas teckenspråk och används av hörande barn, ungdomar och vuxna med eller utan utvecklingsstörning som har så stora svårigheter med språk och kommunikation att de inte talar eller har mycket bristfälligt tal. Illustrationerna är mycket tydliga, med rena klara färger och kraftig svart kontur.

Samtidigt är de mjuka, plastiska och fulla av liv och stark känsla. Helena Davidsson Neppelberg, utbildad vid Konstfack, arbetar med illustrationer för tidningar, reklambyråer och bok- och läromedelsförlag, har gjort både bild och text, vilka samverkar fantastiskt bra för berättelsen.

Texten är mycket enkel, med en informativ mening per uppslag, i stil med en pekbok. Utan att frångå enkelhet och tydlighet, lyckas hon överraska och skapa dramatik, mycket tack vare sin skicklighet i perspektivval.

Boken passar bra för att tala om känslor men också som lästräning för nybörjaren och för lustfylld övning i TAKK. En fin bok om stora känslor.


Vi hoppas att dessa bilderböcker ger dig och din familj mycket, mycket glädje framöver.

Stort lycka till i er resa som familj!

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇