7 bästa barnböckerna med rim, ramsor & ordlekar

1. Fisens liv (2020) (3-6 år)

Även om pruttarna saknar fräschör gör de att folk blir på ljuvligt humör. Människor som aldrig har lett åt en fis har tappat sin humor, olyckligtvis.

När Malin Klingenbergs underfundiga verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer blir resultatet en smällkaramell i ordets alla bemärkelser. Det här är en bok om det roligaste som finns: pruttar!

Och fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi träffar fisarna på dans, i rymden, i havet och på en bergstopp. De deltar i OS, uppträder på scen, skrämmer tjuvar och mycket mer.

2. Ramsa med Bebbe (2019) (0-3 år)

Rimma, ramsa och busa med kroppen!

Små barn älskar närhet, lek och skratt.

Här finns 14 enkla ramsor för kille-kill och hoppla-lek tillsammans med din bebis.

Ramsorna är lätta att memorera. De bjuder in till en mysig stund av fysisk närhet, ord-lek och skoj, något som också bidrar till barnets språkutveckling.

Illustratören Mervi Lindman har gjort Bebbebilder som anknyter till varje ramsas innehåll och som speglar Bebbes lite busiga inställning till livet runtikring. Här finns både fina små detaljer och en helhet som är rolig att titta på.

Boken innehåller 14 klassiska småbarnsramsor:

Baka, baka kaka

Tåtisse, fotbisse

En liten ärta

Tripp, trapp, trull

Det var en gång ett litet troll

Klappa, klappa händerna

Är det någon hemma?

Tummetott

Jag vill ha mat, sa tummetott

Spring efter vatten

Vem är det som rider?

Det kommer en liten mus

Hopp min far

En liten sten på vägen låg

3. Halsen rapar, hjärtat slår: rim för 0-100 år! (2016) (3-6 år)

”Bilderna sprudlar av uppfinningsrikedom.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Rim om allt och alla, stort och smått och högt och lågt. Det är roligt och sorgligt och allvarligt och larvigt och väldigt, väldigt bra.” Vi läser

Se även  3 barnböcker om odling du måste spana in

Systrarna Emma och Lisen Adbåges första gemensamma bok är späckad av rappa humoristiska verser, finstämda dikter och uppfriskande rim som fastnar – i samma anda som Lennart Hellsing och Barbro Lindgren.

Verserna handlar om allt från att shoppa en hel dag med sina föräldrar, om vänskap, saknad och om att bli stor. I ord och bild samsas humor och allvar, alltid med samma säkra tonträff. Lustfyllt rimmar och tecknar sig systrarna Adbåge genom denna versbok där deras olika uttryck leker över sidorna.

För Halsen rapar, hjärtar slår -rim för 0-100 år tilldelades Emma och Lisen Lennart Hellsing-priset 2017 och Rolf Wirténs Kulturpris 2017.

Missa inte att följa projektet ”Halsen rapar” på Instagram under kontot @halsenrapar.

Emma och Lisen Adbåge är födda 1982 och uppvuxna på Östgötaslätten. De är verksamma som författare och illustratörer med en imponerande mängd böcker på meritlistan.

Lisen har bland annat gjort böckerna om Koko & Bosse och Emma blev 2015 nominerad till Augustpriset för sin bilderbok Nu är det sent!. Förutom egna böcker illustrerar de åt andra.

Det här är första gången de gör en bok tillsammans.

”En helt fenomenal rimbok som är sprudlande, komisk, ledsam, poetisk och allvarlig omvartannat. Illustrationerna har alla sin a egna uttryck – men en stor värme gemensam.
— Anna Matzinger, Vi föräldrar

”Jag dansar igenom boken, stannar till och fnissar, blir tyst och läser om, nickar och ler. Jag som är överkänslig mot nödrim, alltid värjer mig för sagor på vers om de inte är skrivna av någon som heter Lindgren eller Hellsing, har fått en ny favorit.”
— Eva Emmelin, Norra Skåne”

”Det här tycker jag är kul, för jag gillar verkligen rim. Det uppmuntrar till att lyssna på ord, och skapar en fin rytm i språket. Mer av det i de uppskattade barnboksskaparna Emma och Lisen Adbåges nya bok, med rim för 0-100 år!”

— Ida Therén, ETC

”En diktsamling man bara måste älska.Riktigt läsgodis innehållandes mycket gott och blandat, och jag rekommenderar den varmt till både ovana och vana diktläsare.”
— Bokkoll

”En ny favorit!”
— Eva Emmelin, Norra Skåne

”En halsbrytande rolig blandning av verslekar, prutthumor, infallsrika vardagsfunderingar, pedagogik, kontaktannonser och berättelser om ensamhet på ålderns höst /…/ bilderna sprudlar av uppfinningsrikedom.”
— Lotta Olsson, Dagens Nyheter

”Som vanligt är det Lisen och Emma Adbåge som beskriver känslan bäst.”
— Ester Eriksson

”Äntligen är den här! Med roliga rim och underbara illustrationer är det en perfekt presentbok för alla åldrar!”
— Barnens boktips

”Det går nästan inte att skilja illustrationerna från texten, de kompletterar varandra så väl. Jag läste en av dikterna för min dotter och hon skrattade och sa: Den här boken vill jag ha!”

— Barnboksverket

”Boken innehåller flera riktiga guldkorn./…/ utgör ett fint tillskott till den svenska barnpoesitraditionen.”

— BokLus

”Tidlösa och moderna på en och samma gång.”
— Prickiga Paula

”Den är helt magisk! Rimmen håller hög klass och de känns som klassiker redan första gången man läser dem.
Hurra för en så fin, rolig och genial rim-bok!”

— Emma

”Beroendeframkallande läsning!”

— Anna Hällgren

”Hundraprocentig hit!”

— Malin Klingberg

Bilderna är lika klurigt luriga och poetiska som verserna.

4. Den vita barnkammarboken 2019 (2019) (0-3 år)

Den vita barnkammarboken är en skattkista fylld med visor, ramsor, dikter, peksidor och små berättelser för de allra minsta! Upptäck gamla och nya favoriter från några av våra mest älskade svenska författare och illustratörer.

Se även  Barnboken om Coco Chanel du måste spana in

Följ med när Julia går och lägger sig, stifta bekantskap med den envisa Sickan eller titta och peka, brumma och tuta bland Jan Lööfs fordon och farkoster. Här finns något för alla.

Barnkammarböckerna är fyllda av kära favoriter hos både barn och vuxna. Läggdags, mysstund, sjunga tillsammans, läsa högt. Det finns en Barnkammarbok för varje smak och tillfälle, perfekta presenter till dop och födelsedagar.

5. I huset där jag bor (2018) (3-6 år)

I huset där jag bor
finns alla sorters typer.
Någon går med käpp
och någon annan kryper.

Någon jobbar hemifrån,
andra knegar på kontor.
Alla är vi olika
i huset där vi bor.

Har du någon gång funderat på vem som bor på 5:e våningen? Varför det luktar så gott på våning 4? Och vem som gråter på 2:an? På 3:an är det fest, igen!

Följ med in i huset och upptäck alla fascinerande rum och människor. Här finns otroligt mycket att titta på! Kan du lista ut var sjökaptenens barnbarn bor? Och hur många katter finns det hemma hos kattdamen?

Se även  3 barnböcker om stenåldern att spana in

I huset där jag bor är en svindlande läsning som aldrig tar slut. De tusentals detaljerna och alla spännande personer inbjuder till samtal, diskussioner och frågor. Och tänk att historien kan bli olika varje gång du läser!

6. Hattstugan: en saga på vers med rim som barnen få hitta på själva (2017)

Beskrivning överflödig.

7. Kvastresan (2017) (3-6 år)

Men hur häxan än hon häxade

och hur det sig begav

så börja vinden blåsa

och hatten blåste av.

Kvastresan är ett spännande äventyr om den snälla Häxan och hennes katt. Häxan tappar nästan alla sina saker i blåsten när hon är ute och flyger med kvasten. Som tur är det alltid någon som hittar dem åt henne, något ledset och ensamt djur, och alla får åka med.

Till sist sitter så många på kvasten att den brister och häxan ramlar av och landar öga mot öga med en blodtörstig drake. Men då rycker alla hennes vänner från kvastresan ut, och tillsammans lyckas de överlista draken.

En härlig bilderbok som visar att många små tillsammans kan bli starka och överlista den som är stor och dum!

Texten är rimmad och full av fyndigheter och kombinerad med de härligt läskiga bilderna lockar den till många skratt för både stora och små. Bakom den svenska texttolkningen står ingen mindre än Lennart Hellsing.

Kvastresan har också gjorts som animerad film med Jonas Karlsson som svensk berättare (2012) och finns även som app.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇