Stolthet och fördom som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Stolthet och fördom som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Stolthet och fördom av Jane Austen

Stolthet och fördom är en av de där riktigt mäktiga kärleksromanerna som man kan läsa gång på gång.

Berättelsen om hur Elizabeth Bennet och den svåråtkomlige mr Darcy på kringliga vägar kantade av förvecklingar och högmod långsamt närmar sig varandra hör till litteraturhistoriens verkliga höjdpunkter.

Med sitt rika och engagerande persongalleri, sina vackra miljöer och med sin subtila humor har romanen inspirerat och fängslat otaliga läsare världen över och fortsätter att göra så.

Jane Austens klassiska roman gavs ut i England 1813 och den första svenska översättningen utkom 1920. Nu återutges den i nyöversättning av Gun-Britt Sundström och med efterskrift av författaren Malte Persson.

Stolthet och fördom är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Stolthet och fördom: Introduktion

Stolthet och fördom är en romantisk roman av Jane Austen, publicerad anonymt i tre volymer 1813. En klassiker av engelsk litteratur, skriven med skarpsinnig kvickhet och enastående karaktärsavgränsning, den kretsar kring det spirande förhållandet mellan Elizabeth Bennet, dotter till en herre på landet, och Fitzwilliam Darcy, en rik aristokratisk godsägare.

Vid publiceringen mottogs Stolthet och fördom väl av kritiker och läsare. Den första upplagan sålde slut under det första året och den gick aldrig ur trycket.

Stolthet och fördom: Karaktärer

Stolthet och fördom utspelar sig på landsbygden i England vid 1800-talets början, och den följer familjen Bennet, som omfattar fem mycket olika systrar. Den äldsta, Jane, är ljuvlig och blygsam. Hon är sin syster Elizabeths förtrogne och vän. Elizabeth, hjältinnan i romanen, är intelligent och högmodig.

Se även  Pettson och Findus som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Hon delar sin fars avsky för samhällets konventionella syn på vikten av rikedom och rang. Den tredje dottern, Mary, är vanlig, bokaktig och pompös, medan Lydia och Kitty, de två yngsta, är flyktiga och omogna.

Mr. Bennet är familjens patriark. Han är förtjust i sina två äldsta döttrar – särskilt hans favorit, Elizabeth – men intresserar sig passivt för de yngre och lyckas inte stävja deras barnsliga instinkter. En intelligent men excentrisk och sarkastisk man, han bryr sig inte om samhällets konventioner och hånar sin frus besatthet av att hitta lämpliga män för sina döttrar.

Som flera forskare har noterat är fru Bennet med rätta oroad. På grund av en entail kommer den blygsamma familjeegendomen att ärvas av William Collins, Mr. Bennets brorson, som är nästa man i raden. Faktum är att, som Austen-forskaren Mary Evans noterade,

”Om Mrs Bennett är lite galen, så kanske hon är det eftersom hon tydligare än sin man uppfattar det möjliga ödet för sina fem döttrar om de inte gifter sig.”

Tyvärr motverkar fru Bennets glöd och otillbörlighet ofta hennes intressen. En kvinna med lite förnuft och mycket självömkan, hon skämmer bort sina livliga yngsta döttrar.

Se även  Tänk som en munk som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Under hela romanen möter systrarna Bennet flera valbara ungkarlar, inklusive Charles Bingley, Darcy, löjtnant George Wickham och Collins. Bingley har nyligen hyrt ut Netherfield egendom, som gränsar till Bennets hem, Longbourn. Austen beskriver honom som ”snygg och gentlemanlik; [ha] ett trevligt ansikte och lätta, opåverkade sätt.” Han har kommit med sin förmögenhet genom sin familjs intresse för handel, vilket sågs som ett mindre respektabelt sätt att skaffa sig rikedom än genom att ärva den, som hans vän Darcy har gjort. Darcy är uppenbarligen en produkt av detta hierarkiska tänkande: han tror på den rika landadelns naturliga överlägsenhet. Han är arrogant men uppmärksam.

Darcys egendomar sköttes en gång av Wickhams far, men han och Wickham är inte längre vänliga. Wickham är attraktiv och charmig, vilket gör honom omedelbart populär bland kvinnorna i den närliggande staden Meryton, där han och andra soldater har varit stationerade. Collins, å andra sidan, är ”inte en förnuftig man, och naturens brist hade bara lite hjälpt av utbildning eller samhälle.” Han är en präst vars beskyddare, den kontrollerande Lady Catherine de Bourgh, är Darcys faster.

Andra bikaraktärer i romanen inkluderar Elizabeths vän Charlotte Lucas, som beskrivs som förnuftig och närmar sig en ålder där äktenskap är osannolikt; Charlottes föräldrar, Sir William och Lady Lucas; Mrs Bennets bror, Edward Gardiner, som arbetar inom handel, och hans fru, som båda är generösa och välgrundade; Bingleys systrar, de snobbiga och intrigerande Caroline och Louisa Hurst; och Darcys 16-åriga syster, Georgiana, som är smärtsamt blyg men med gott humör.

Stolthet och fördom: Sammanfattning

Romanen inleds med en av de mest berömda raderna i engelsk litteratur:

Se även  10 ljudböcker om psykologi att lyssna på [GRATIS]

”Det är en allmänt erkänd sanning att en ensamstående man som har en lycka måste sakna en hustru.”

Uttalandet är tydligen vad fru Bennet tänker när hon siktar in sig på den nyligen anlände Bingley, som hon är säker på kommer att göra en passande make för en av hennes döttrar. På en bal blir Bingley omedelbart intresserad av den vackra och blyga Jane. Mötet mellan hans vän Darcy och Elizabeth är mindre hjärtligt.

Även om Austen visar dem fascinerade av varandra, vänder hon på konventionen om första intryck: stoltheten över rang och förmögenhet och fördomar mot den sociala underlägsenheten hos Elizabeths familj håller Darcy på avstånd, medan stoltheten över självrespekt och fördomar mot Darcys snobbism håller Elizabeth. lika distanserad.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇