10 ljudböcker om vänskap som är GRATIS i 7 dagar

1. Vänskap till döds

Tory Bodeen växte upp i ett litet, förfallet hus i South Carolina där hennes far härskade med järnhand och läderbälte. Men hon hade vänskapen med grannflickan Hope som en ljuspunkt i tillvaron. Ända tills Hope hittades brutalt mördad i träskmarkerna och Torys liv rasade samman.

Efter många år återvänder nu Tory till hemstaden för att öppna en inredningsbutik. Hon vill försöka försonas med de hemska minnena för att äntligen finna ro.

Hon återser flera av sina barndomsvänner, bland dem Hopes äldre bror Cade Lavelle, nu arvtagare till familjens stora förmögenhet. Men Tory är osäker på om den tragiska förlust de delar kommer att förena dem eller skilja dem åt.

När ytterligare ett mord begås går det upp för henne att Hopes mördare finns i närheten.

Vänskap till döds är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Woodwalkers del 2: Farlig vänskap

Farlig vänskap är bok 2 i serien Woodwalkers.

Vid första anblicken ser Carag ut som vem som helst. Men bakom hans lysande ögon döljer sig en otrolig hemlighet: Carag är en woodwalker – till hälften puma till hälften människa.

Farlig vänskap utspelar sig under Carags andra skolår på den mystiska internatskolan Clearwaer High. Full av förväntan ger Carag och hans vänner sig ut på sina allra första fältexkursioner. Men inte alla är nöjda med den unge pumakillens framfart. Hans före detta mentor Andrew Milling har svurit att hämnas, och plötsligt känner sig Carag iakttagen vart han än går.

Finns det spioner på skolan?
När läget förvärras kommer vargflickan Tikaani till undsättning. Men kan en puma verkligen lita på en varg?

Woodwalkers del 2: Farlig vänskap är tillgänglig som ljudbok.

3. En oväntad vänskap

Boken En oväntad vänskap (Vilja förlag 2014) är här bearbetad till en ännu mer lättläst version; ”light”.

Tanken bakom ”light” är att de läsare som kämpar med sin läsning fortfarande ska få tillgång till bra berättelser. Dessutom kan man börja med att läsa ”light”-versionen och sedan, i takt med läsprogressionen, avancera och läsa original-versionen. Fördelen är att man redan är bekant med berättelsen – då blir språket en större utmaning.

Bokens Philippe behöver någon som kan ta hand om honom. Abdel, en före detta kriminell som är nyanländ från Algeriet, ansöker om jobbet. Philippe tycker att Abdel verkar skön och har rätt attityd, så han anställer Abdel. Att Abdel helt saknar erfarenheter från den här typen av jobb tycks inte bekomma honom. Deras liv förändras i och med detta. De sätter varandras tillvaro och värderingar på hårda prov, men samtidigt inleds en vänskap för livet.

Lättlästa böcker från Vilja är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för en vuxen läsare.

En oväntad vänskap light är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Ryck upp mig! : om lyckopiller, kriser, vänskap och att våga prata om det

Siri och Emma möts på psykakuten en varm sommardag 2014. De har inte setts sedan högstadiet, och egentligen har de aldrig haft särskilt mycket gemensamt. Inte förrän nu.

Se även  Ylvas bok som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Båda mår väldigt dåligt. Och båda skäms för det.

Ryggsäcken är packad med depression, utbrändhet, ångest, bipolär sjukdom, anorexi och borderline. De orkar inte arbeta. Men de vill en sak: att få slut på katastroftänkandet.

De börjar spela in sina samtal. Och snart blir Pillerpodden Uppsalas största podcast. Fyra år efter den första inspelningen har de skapat en nationell modell för psykisk hälsa.

De har en teori som de föreläst om 300 gånger. De har träffat delar av regeringen och ledande forskare. De har blivit prisbelönta och hyllade för sitt arbete med Pillerpodden.

Men framför allt har de gått från psykisk ohälsa till psykisk hälsa.

Ryck upp mig! är en handbok i psykisk ohälsa och en bok om att må dåligt och börja må bra, sprängfylld av konkreta verktyg, humoristisk distans och fasta hållpunkter.

Deras bok Ryck upp mig! innehåller allt det de önskar att de hade vetat, där i väntrummet på psykakuten. Dessutom innehåller den det deras anhöriga och vänner hade behövt höra när de mådde som sämst.

Siri och Emma skriver inte bara om hur viktigt det är att prata om det. De skriver också om hur man pratar om det, och vikten av att prata om att prata om det. Boken bygger på deras personliga erfarenheter, och tiotusentals andra ungas.

Pillerpodden grundades av Emma Westas Rödin och Siri Strand när de var 19 år och är ett företag som arbetar för att förebygga psykisk ohälsa bland unga. År 2017 startade de också den ideella föreningen Vår Tur. Deras erfarenhetsbaserade kunskap gör dem till experter på hur det är att vara ung och leva med psykisk ohälsa. Med stöd av den senaste forskningen vill de förebygga suicidalitet samt psykisk ohälsa på lång och på kort sikt.

Ryck upp mig! : om lyckopiller, kriser, vänskap och att våga prata om det är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

5. Svensk sommar – 10 härliga noveller om kärlek & vänskap

Finalisterna i veckotidningen Hemmets Journals mycket populära novelltävling! Tio korta kärnfulla noveller, som alla utspelar sig under vår svenska sommar.

Svensk sommar – 10 härliga noveller om kärlek & vänskap är tillgänglig som ljudbok.

6. Equestria Girls – En minnesvärd vänskap

Canterlot Highs årsbok ska äntligen färdigställas och i år är det Sunset Shimmer som är redaktör. Snart visar det sig också att hon och hennes vänner vunnit kategorin ”Bästa vänner”. Precis som hon önskat!

Men hennes lycka får ett abrupt slut när en mystisk magi förändrar allt över en natt … Plötsligt verkar det som att hon försvunnit ur sina vänners minnen! Allt de kommer ihåg är hur hemsk hon var när de träffades för första gången.

Vad är det egentligen som har hänt hennes vänner och kommer de någonsin få tillbaka sina minnen? Sunset Shimmer inser att det bara finns en person som kan hjälpa henne. Eller rättare sagt, en ponny…

I Equestria Girls: Berättelser från Canterlot High får vi följa våra favoritponnys – som tvåbenta tjejer! De är elever på Canterlot High på heltid, och magiska ponnytjejer på deltid! I böckerna om My Little Pony lär vi känna Twilight Sparkle, Applejack, Fluttershy, Pinkie Pie, Rarity, Rainbow Dash och alla deras vänner!

Perdita Finn är en barnboksförfattare och före detta lärare från Catskillbergen i New York. Hon har bland annat skrivit böcker för My Little Pony och Alvin och gänget.

Equestria Girls – En minnesvärd vänskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

7. Hjärtat i vår vänskap

Billie – döpt efter Michael Jacksons Billie Jean – och Franck växer upp i en liten håla långt från Paris, där det inte ens finns några bilar att sätta eld på, där man super och slår sina barn, om man alls stannar kvar för att ta hand om dem.

Se även  Bortom ordning som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Billie bor i husvagn, Franck är den lille bögen som ingen bryr sig om. Hon har en våldsam far och en försupen styvmor, han är en mild enstöring.

Hon försöker förtvivlat bli upptagen i flickornas gemenskap, han tecknar hellre än ägnar sig åt sport. Att de skulle bli vänner var det ingen som trodde. Men när de spelar tillsammans i en skolpjäs finner de varandra och utvecklar en helt speciell vänskap som följer dem upp i vuxen ålder.

Det är denna vänskap som Billie berättar om, för en stjärna på himlen, när Franck ligger medvetslös i en klippskreva och hon väntar på att dagen ska gry och hon kan hitta någon som kan hjälpa dem.

Anna Gavalda skriver gripande men ändå lekfullt om två udda människor som finner varandra mot alla odds.

Hjärtat i vår vänskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Fruktan och vänskap

Norden Township, 1859.

Det var inte så lätt att vara bonde i Amerika – det fick invånarna i Norden Township erfara då nästan hela kornskörden blev förstörd. Det såg mörkt ut, men lyckligtvis hade männen fått erbjudande om arbete som timmerhuggare under vintern, så de kunde tjäna några dollar.

Marthe var ändå bekymrad då en indianstam slog läger för vintern precis intill dem. Men det skulle visa sig att det fanns värre hot än indianerna för ensamma kvinnor och barn.

Fruktan och vänskap är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

9. Min bästa tid: Om kärlek, hälsa, sex, vänskap och andlighet

I sin självbiografiska och mycket uppskattade bok Mitt liv så här långt berättade Jane Fonda om sitt liv och delade in det i två akter. I sin nya bok Min bästa tid har hon kommit till akt tre. Här skriver hon om åren från femtio och framåt.

Jane Fonda menar att det är en tid då kvinnan har nått sin fulla mognad och blivit mer balanserad, initiativrik, säker och kärleksfull. Men för att nå dit och för att fullt ut kunna leva ett liv i harmoni krävs att vi tar hand om oss, både till kropp och själ.

Vi måste motionera, äta rätt, sova bra och framför allt omge oss med mycket kärlek, vänskap och gemenskap.

Min bästa tid : Om kärlek, hälsa, sex, vänskap och andlighet är tillgänglig som ljudbok.

10. Allra bästa kompisen

Helena Bross omåttligt populära serie Klass 1b toppar ständigt försäljningslistorna. Det är böcker där både killar och tjejer kan känna igen sig. Och i Sveriges populäraste förstaklass ligger ett eget husdjur högst på önskelistan!

Melker längtar efter en egen hund. Han och hunden skulle vara de bästa vänner och göra en massa kul saker ihop. Som tur är känner grannen en som har valpar till salu. Alla i familjen vill ha valpen som heter Bobo. Melker är överlycklig.

Men när Bobo väl kommer är han ganska ynklig och rädd och gör inte alls som Melker vill …Allra bästa kompisen är den sjuttonde, helt fristående delen i serien om barnen i Klass 1b.

Allra bästa kompisen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.


Vänskap är något fantastiskt!

Vänskap är ett nära samband mellan två personer som kännetecknas av känslor av omsorg, respekt, beundran, oro eller till och med kärlek.

Vänskap: En liten guide

Det avgörande kännetecknet för vänskap är en preferens för en viss person. Men olika personer kan ha distinkta definitioner av och krav på vänskap. Till exempel kan mycket små barn hänvisa till någon som sin ”bästa vän” två minuter efter mötet, medan mycket blyga personer eller individer från reserverade kulturer kan rapportera att de bara har en handfull vänner under hela livet.

Se även  Bota extrem svartsjuka snabbt med ljudbok! [GRATIS]

Vänskap: En definiton

Det finns ingen absolut definition av vad som utgör eller inte utgör en vänskap. Men några vanliga drag av vänskap inkluderar:

  • En viss grad av engagemang, både för vänskapen och för den andra personens välbefinnande.
  • En önskan om ”regelbunden” kontakt med den andra personen. ”Regelbunden” kontakt kan inträffa en gång varannan dag eller en gång vartannat år.
  • Ömsesidig tillit, omtanke och medkänsla.
  • Delade intressen, åsikter, övertygelser eller hobbyer.
  • Delad kunskap om varandras liv, känslor, rädslor eller intressen.
  • Känslor av kärlek, respekt, beundran eller uppskattning.
  • Antropologen Robin Dunbar teoretiserade att det fanns en gräns för hur många vänskap en individ kan ha. I allmänhet har de flesta människor upp till 150 vänner, 50 goda vänner, 15 nära vänner och 5 intima vänner. Dessa siffror har visat sig vara konsekventa över tid, från jägare-samlar-samhällen till sociala mediers tidsålder.

Vänskap och kön

Kultur påverkar starkt människors förståelse av vänskap. I USA och många andra industrialiserade rika länder tenderar kvinnor att ha fler vänskapsband än män och att investera mer energi i dessa vänskaper. Romantiska relationer är för många män en enda eller primär källa till vänskap. Så när barn växer till tonåringar och tonåringar blir vuxna, kan pojkar ha färre och färre vänskaper.

Kulturella normer tyder på att kvinnor är ”bättre” på vänskap, mer kommunikativa eller mer i behov av intimitet från vänner. Detta kan skapa en självuppfyllande profetia där kvinnor är mer benägna att ha vänner. Kvinnor lägger också mer tid på att investera i sina vänskaper. En man kanske bara pratar med sin närmaste vän en gång varannan månad, medan kvinnor i USA i genomsnitt tenderar att prata längre och oftare med sina vänner.

Bland människor i långvariga relationer tenderar kvinnor att göra mer arbete för att upprätthålla vänskap och andra nära relationer. Det kan inkludera att skicka julkort, komma ihåg födelsedagar, ringa telefonsamtal och uppdatera vänner om stora livshändelser.

Forskare slår allt oftare varningsklockor om en epidemi av ensamhet. Ensamhet kan förkorta en persons liv och urholka deras hälsa. Det kan till och med innebära större folkhälsorisker än rökning. Detta tyder på att könsnormer om vänskap faktiskt kan skada mäns hälsa. När antalet äktenskap minskar kan män utan vänskap känna sig allt mer isolerade.

Kön kan också påverka vem man väljer som vän. En studie från 2018 visade att könsdiskriminering kan minska sannolikheten för att en person kommer att bilda vänskap med medlemmar av ett annat kön. Vänskap över kön kan främja empati, bryta ner könsbarriärer och undergräva könsstereotyper.

Könsnormer som undergräver dessa vänskapsförhållanden kan därför vidmakthålla könsstereotyper och kvinnohat.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇