Bota agorafobi själv med en ljudbok! [GRATIS]

Agorafobi – bli fri från obehag på vissa platser eller i vissa situationer

Söker du efter anledningar att slippa lämna hemmet på grund av de obehagskänslor och panikliknande symptom som du kan komma att uppleva?

Undviker du att åka buss, tunnelbana, tåg, båt och flygplan?

Känner du rädsla för att gå i affärer, åka hiss, åka genom tunnlar, över broar och på motorvägar?

Vill du alltid kunna känna dig säker på att det finns någon form av utväg – att du inte känner dig låst eller ”fångad”?

Kanske har du utvecklat ett undvikande beteende under en lång tid.

Känner du att du missar en del av livet på grund av din agorafobi, ibland kallat torgskräck?

Agorafobi och det obehag som den skapar kan vara mycket betungande och hindra dig från att leva det liv som du vill leva. Den är ett livsbegränsande tillstånd och du förtjänar att kunna lämna bostaden med högt huvud och en inre känsla av trygghet oavsett vart du beger dig.

Även om det må kännas som en dröm just nu, så är detta fullt möjligt. Men hur ska du öppna den dörr som hållit dig ”inlåst” under så lång tid?

Svaret är att agorafobin existerar på grund av dina tankar. Den fobiska reaktion som du känner att du upplever är en instinktiv, undermedveten reaktion. Det är därför nödvändigt att du ändrar dina tankar på ett djupare plan.

Den goda nyheten är att rädsla och fobier, likt agorafobi, är unikt mottagliga för hypnotisk påverkan. Självhypnos, som är helt ofarligt, har kraften att nå ditt undermedvetna. Om du på ett medvetet plan hade kunnat kontrollera din agorafobi, så hade detta inte längre varit något problem, eller hur? Att du inte kunnat måste betyda att det är ditt undermedvetna som styr dina tankar och beteenden.

Se även  Helikopterrånet som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Föreställ dig hur det skulle vara att

– kunna känna dig avslappnad och säker oavsett var du befinner dig

– kunna öppna upp din värld och uppleva fantastiska nya platser
– uppleva en total känsla av frihet när du befinner dig utomhus eller på platser eller i situationer där du tidigare känt obehag

Hypnoterapi är ingen mirakelmedicin eftersom alla människor är olika. Men du har nu möjlighet att från komforten och säkerheten i ditt eget hem lära dig att handskas med dina symptom och bana väg för nya tankemönster. Vid ett upprepat lyssnande kan du använda denna kraftfulla självhypnos-inspelning till att faktiskt ta itu med orsakerna till din agorafobi.

Agorafobi – bli fri från obehag på vissa platser eller i vissa situationer är tillgänglig som ljudbok.


Vad är agorafobi?

Agorafobi är en rädsla för att befinna sig i situationer där det kan vara svårt att fly eller att hjälp inte skulle finnas tillgänglig om något går fel.

Många människor antar att agorafobi helt enkelt är en rädsla för öppna ytor, men det är faktiskt ett mer komplext tillstånd. Någon med agorafobi kan vara rädd för:

 • reser med kollektivtrafik
 • besöker ett köpcentrum
 • lämnar hemmet

Om någon med agorafobi hamnar i en stressig situation kommer de vanligtvis att uppleva symptomen på en panikattack, till exempel:

 • snabba hjärtslag
 • snabb andning (hyperventilerande)
 • känner sig varm och svettig
 • känna sig sjuk

De kommer att undvika situationer som orsakar ångest och kanske bara lämnar huset med en vän eller partner. De kommer att beställa mat online istället för att gå till snabbköpet. Denna förändring i beteende är känd som undvikande.

Läs mer om symptomen på agorafobi.

Vad orsakar agorafobi?

Agorafobi utvecklas vanligtvis som en komplikation av panikångest, ett ångestsyndrom som involverar panikattacker och stunder av intensiv rädsla. Det kan uppstå genom att associera panikattacker med de platser eller situationer där de inträffade och sedan undvika dem.

Se även  Skuggorna som ljudbok GRATIS i 7 dagar

En minoritet av människor med agorafobi har ingen historia av panikattacker. I dessa fall kan deras rädsla vara relaterad till frågor som rädsla för brott, terrorism, sjukdom eller att vara med om en olycka.

Traumatiska händelser, såsom dödsfall, kan bidra till agorafobi, såväl som vissa gener som ärvts från dina föräldrar.

Läs mer om de möjliga orsakerna till agorafobi.

Diagnostisera agorafobi

Tala med din husläkare om du tror att du kan vara drabbad av agorafobi. Det bör vara möjligt att ordna en telefonkonsultation om du inte känner dig redo att besöka din husläkare personligen.

Din husläkare kommer att be dig beskriva dina symtom, hur ofta de uppstår och i vilka situationer. Det är mycket viktigt att du berättar för dem hur du har mått och hur dina symtom påverkar dig.

Din läkare kan ställa följande frågor till dig:

 • Tycker du att det är stressigt att lämna huset?
 • Finns det vissa platser eller situationer du måste undvika?
 • Har du några undvikandestrategier som hjälper dig att hantera dina symtom, som att lita på att andra ska handla åt dig?
 • Det kan ibland vara svårt att prata om dina känslor, känslor och personliga liv, men försök att inte känna dig orolig eller generad. Din husläkare behöver veta så mycket som möjligt om dina symtom för att ställa rätt diagnos och rekommendera den mest lämpliga behandlingen.

Läs mer om diagnostisering av agorafobi.

Behandling av agorafobi

Livsstilsförändringar kan hjälpa, inklusive att träna regelbundet, äta mer hälsosamt och undvika alkohol, droger och drycker som innehåller koffein, såsom te, kaffe och cola.

Självhjälpstekniker som kan hjälpa under en panikattack inkluderar att stanna där du är, fokusera på något som är icke-hotande och synligt, och långsam, djup andning.

Om din agorafobi inte svarar på dessa behandlingsmetoder, kontakta din läkare.

Se även  De sju systrarna som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Du kan också remittera dig direkt till psykologisk behandling, inklusive kognitiv beteendeterapi (KBT), utan att träffa din husläkare.

Medicinering kan rekommenderas om självhjälpstekniker och livsstilsförändringar inte är effektiva för att kontrollera dina symtom. Du kommer vanligtvis att ordineras en kurs med selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), som också används för att behandla ångest och depression.

Vid svåra fall av agorafobi kan medicin användas i kombination med andra typer av behandling, såsom KBT och avslappningsterapi.

Tillfrisknande

Omkring en tredjedel av personer med agorafobi uppnår så småningom ett fullständigt botemedel och förblir fria från symtom.

Ungefär hälften upplever en förbättring av symtomen, men de kan ha perioder då deras symtom blir mer besvärliga – till exempel om de känner sig stressade.

Trots behandling fortsätter ungefär 1 av 5 personer med agorafobi att uppleva besvärliga symtom.

Hur vanligt är agorafobi?

I Storbritannien har upp till 2 personer av 100 panikångest. Man tror att omkring en tredjedel kommer att utveckla agorafobi.

Agorafobi är dubbelt så vanligt hos kvinnor som män. Det börjar vanligtvis mellan 18 och 35 år.

Det är den perfekta ljudboken för dig som är på jakt efter att bota agorafobi själv.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇