Anne Frankes dagbok som ljudbok GRATIS i 7 dagar

I det här inlägget har vi valt att tipsa om att det just nu går att lyssna på ljudboken Anne Frankes dagbok helt gratis i 7 dagar via Nextory. Se även till att se vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Anne Frankes dagbok Ljudbok Gratis

Anne Franks dagbok är ett av de viktigaste dokumenten från Förintelsen.

I denna utgåva av Anne Franks dagbok återfinns dagboksanteckningar som tidigare lyfts ut av Annes far, Otto Frank. Dessa textställen utgör drygt trettio procent av boken och understryker att Anne först och främst var en tonårsflicka och en människa – inte en symbol.

Anne Frank föddes den 12 juni 1929. Sommaren 1942 gick hon och hennes familj under jorden, på flykt undan nazisterna. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa hennes utveckling till ung kvinna och skarpögd iakttagare av den mänskliga naturen. I augusti 1944 avslöjades gömstället. Anne Frank dog i Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

Anne Franks dagbok : Anteckningar från gömstället 12 juni 1942- 1 augusti är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Anne Frankes dagbok: Introduktion

Upptäckt på vinden där hon tillbringade de sista åren av sitt liv, har Anne Franks anmärkningsvärda dagbok blivit en världsklassiker – en kraftfull påminnelse om krigets fasor och ett vältaligt bevis på den mänskliga anden.

1942, när nazisterna ockuperade Holland, flydde en trettonårig judisk flicka och hennes familj sitt hem i Amsterdam och gömde sig. Under de följande två åren, tills deras vistelseort förråddes till Gestapo, bodde frankerna och en annan familj instängda i det ”hemliga annexet” till en gammal kontorsbyggnad.

Se även  Jag, Caroline som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Avskurna från omvärlden mötte de hunger, tristess, de ständiga grymheterna att leva i instängda utrymmen och det ständigt närvarande hotet om upptäckt och död. I sin dagbok skrev Anne Frank levande intryck av sina upplevelser under denna period.

I tur och ordning, omtänksam, rörande och förvånansvärt humoristisk, erbjuder hennes berättelse en fascinerande kommentar om mänskligt mod och svaghet och ett övertygande självporträtt av en känslig och pigg ung kvinna vars löfte tragiskt avbröts.

Anne Frankes dagbok: Handling

The Diary of a Young Girl, även känd som The Diary of Anne Frank, dagbok av Anne Frank, en judisk tonåring som skildrade hennes familjs två år (1942–44) gömda under den tyska ockupationen av Nederländerna under andra världskriget. Boken publicerades första gången 1947 – två år efter Annes död i ett koncentrationsläger – och blev senare en klassiker inom krigslitteraturen.

Anne Frankes dagbok: Recension

Detta är ett kraftfullt måste att läsa. Det får mig att undra hur många andra dagböcker som denna skrevs under kriget som gick förlorade under förintelsen, förstörelsen av städer, utrensning av judiska livsrum, etc.

Det är fantastiskt att denna berättelse om livet i gömdhet tog sig igenom och kan representera alla de som gömde sig och vars röster aldrig hördes.

Jag kände till historien om Anne Frank innan jag läste den här boken. I själva verket kan jag ha läst en del eller allt av det redan på gymnasiet, men jag kan inte minnas det säkert. Tillbaka runt 2006 eller 2007 tog jag en resa till Europa och hade en chans att besöka Anne Franks hus.

Se även  Bli av med sömnproblem med den här ljudboken! [GRATIS]

Om du inte får en chans att besöka personligen är det svårt att förstå exakt hur förhållandena var och storleken på utrymmet. Anne Frank gjorde ett bra jobb med att beskriva, men att se är att tro!

En annan intressant sak med att läsa det här nu är att vi är mitt uppe i Coronavirus-karantänen. Medan många av oss får lite kabinfeber när vi uppmanas att stanna hemma, sätter det verkligen i perspektiv att läsa Anne Franks ord om att vara instängd i ett litet utrymme i två år på grund av rädsla för döden om den skulle hittas.

Men samtidigt kan det här vara ett bra tillfälle att se över eller läsa den för första gången eftersom hennes frustration över sin familj och situation kan vara lite mer förståelig för dem som knappt har lämnat huset på månader.

När boken började, undrade jag hur exakta Annes beskrivningar var. Hon var en ångestladdad och frispråkig tonåring vilket fick mig att undra vad som var sant och vad som var just hennes perspektiv.

Till exempel är de första kapitlen huvudsakligen hennes klagomål på sina föräldrar, andra vuxna och människor som hon inte gillade från skolan.

Jag tror dock att den här delen av dagboken är viktig eftersom den visar hennes tillväxt genom hela berättelsen när situationen blir svårare och hon tvingas mogna före sin tid.

Jag kan inte säga att den här boken kommer att uppskattas av alla – speciellt om biografier inte är din grej. Dessutom kan ämnet och situationen som frankerna befinner sig i vara svåra att hantera för vissa. Men, det är ett viktigt dokument från andra världskrigets historia och är värt att läsa oavsett vem du är.

Anne Frankes dagbok: Sammanfattning

Anne Frankes dagbok är en bok alla måste läsa i alla fall en gång i livet.

Se även  Candide som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Den kan vara svår att läsa första gången då vissa upplever att handlingen är alldeles för långsam, men har man ett intresse för vad som hände under andra världskriget eller bara allmänt är intresserade av klassiker är det här en fantastisk bok att hugga tänderna i enligt oss.

Vi rekommenderar Anne Frankes dagbok starkt, och kom ihåg att du just nu kan lyssna på Anne Frankes dagbok som ljudbok gratis i 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇