3 kokböcker om paleo du måste spana in

1. Paleo: maten och motionen din kropp är byggd för av Erik Wallsten, Thomas Wahlström (2014)

Idag består vårt energiintag av cirka 70 procent processad mat, vilket leder till att folksjukdomar som fetma, stroke, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och vissa cancerformer skjutit i höjden.

Enligt paleo är vägen till hälsa att hitta tillbaka till en mer ursprunglig livsstil.

Det handlar om att äta rena råvaror av god kvalitet, det handlar om korttidsfasta, om att röra sig på ett naturligt sätt och om att sova ordentligt. Erik Wallsten och Thomas Wahlström berättar på ett utförligt och tydligt sätt hur du enkelt lever enligt paleos principer i din vardag.

Bokens tvåveckors menyplan gör det enkelt att komma igång och laga paleokost baserad på grönsaker, rotfrukter, bär, frukt, nötter, ägg, fisk, skaldjur och kött. Eftersom bröd och mjölkprodukter inte finns på menyn är maten dessutom gluten- och laktosfri.

”Boken ger en bred och saklig inblick i vad paleo är och är ett måste för den kostintresserade.” BTJ, Linda Ljungskog, 14111200.

2. Gammaldags husmanskost på nytt sätt: recept och tips för glutenfri LCHF och paleo av Annika Dahlqvist, Birgitta Höglund (2017)

Birgitta Höglund är matbloggare och författare till 3 kokböcker. Hon har tidigare 18 års erfarenhet som kock. Intresset för att ta vara på vår nordiska matkultur har alltid varit stort, med fokus på lokala och närproducerade råvaror.

Se även  2 kokböcker om att göra egen pasta du måste läsa

Den här boken är fylld med recept på vår traditionella husmanskost, anpassade till lågkolhydratkost. Helt naturlig och njutbar mat enligt den glutenfria kostmodell som Birgitta själv lever efter sen 8 år och som gett henne hälsan tillbaka.

Annika Dahlqvist är läkaren som startade LCHF-rörelsen efter att hon själv blivit både friskare och slankare med hjälp av en kost med få kolhydrater och rikligt med naturligt fett. Boken inleds med hennes råd och tips om hur du kan förändra ditt liv till det bättre genom en enkel kostförändring.

Ann Fernholm är vetenskapsjournalist och författare, hon skriver bokens efterord om fettets betydelse i vår mat. Ann har även startat Kostfonden, som bedriver oberoende forskning på lågkolhydratkostens effekter på hälsan.

3. Paleo av Amelia Wasiliev, Alex Wasiliev (2016)

Paleo den trendiga och hälsosamma livsstilen

Se även  3 kokböcker om hamburgare vi älskar

En introduktion till hur du äter och lever enligt stenåldersmodellen.

Paleodieten utesluter bearbetade livsmedel som socker, spannmål, mejeriprodukter och uppmuntrar en enkel diet betående av färsk frukt och grönsaker, tillsammans med proteiner, nötter och frön.

Paleo följer våra förfäders livsstil: de åt inga bearbetade livsmedel, de rörde mer på sig, sov bättre och stressade mindre.

Boken tar upp följande:

  • Vad jag bör undvika att äta
  • Vad jag kan äta i begränsad mängd
  • Vad jag bör äta
  • Hur jag börjar med paleokost

Recepten är anpassade så att du kan få tag på alla råvaror även i Sverige.  

4. Paleo för nybörjare av Elisabeth Lange (2016)

Den här boken är perfekt när du vill komma igång på allvar med paleokost eller kanske bara testa för att se om det är något för dig. Här får du alla svar du söker angående paleokost och du får bra, goda och enkla recept så att du kan komma igång och börja med paleo i en takt som passar dig. Boken avslutas med ett fyra veckors paleoprogram som visar att paleomaten är läcker, supernyttig och mättande.

Se även  3 kokböcker om fisk du måste spana in

Paleo för nybörjare förmedlar aktuell och vetenskapligt bevisad kunskap om stenålderskosten. Människans fysiologi har de senaste miljoner åren inte förändrats nämnvärt. Vår insida ser likadan ut som våra förfäders och är inte anpassad efter dagens moderna matvanor. Med paleodieten ger du kroppen den kost som den ursprungligen ’skapades’ för. Och det finns mängder av färska, smakrika, hälsosamma råvaror att botanisera bland.

Elisabeth Lange är näringsfysiolog. Som frilansjournalist och författare har hon specialiserat sig på kostrådgivning och kokböcker.  

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇