1. Godare glass: utan glassmaskin av Camilla Hamid (2020)
Gudomligt god glass på några få ingredienser och utan maskin. Låter det för bra för att vara sant? Det är det inte. Camilla Hamids glass blandar du snabbt ihop och låter sedan frysen sköta resten.
Det kan inte vara lättare att få till en härligt krämig glass med mycket smak!
Camilla är känd för att på ett fantasifullt sätt kombinera och förädla recept – vad sägs om till exempel hallongrottsglass, kanelbulleglass eller citronmaräng-pinnglass? Eller glassrulltårta, smoothie-pinnglass, glasspaj eller mjukglass?
Många av bokens 62 recept kan göras veganska eller glutenfria. Här finns dessutom flera recept på nicecream (lite hälsosammare glass), som sötpotatisglass och kokosglass. Och ätbara churros-skålar att servera i – bara ett av många spännande tillbehör i boken. Testa och njut, gärna året runt!
2. Lomelinos glass av Linda Lomelino (2015)
Upptäck hur underbart gott och överraskande enkelt det är att göra din egen glass!
I Lomelinos glass finns gräddiga glassar, svala sorbeter, glassar med nötter och choklad och sommarens alla läskande frukter och bär. Här finns också floats, desserter, glasstårtor och tillbehör såsom såser och maränger.
Recepten presenteras med Linda Lomelinos omisskännliga stil där sockersött möter sparsmakat vemod. Hennes underbara foton får det att vattnas i munnen och väcker ett begär som endast kan stillas av något svalkande.
Linda Lomelino bjuder både på klassiska smaker i enkla recept som jordgubbsglass och världens enklaste glasstårta, och mer avancerade recept som körsbärsglass med rostad mandel och vit choklad, samt nyskapande spännande smaker som choklad- och portersorbet.
Dessutom enkelt beskrivet för både glassmaskin eller bara rörd i bunke.
Glass passar både som findessert och till barnkalaset – och så enkel att göra att du kan röra ihop den bara till dig själv.
3. Glass av Eliq Maranik (2014)
– Skapa en egen exklusiv glass smak! – Imponera med vacker servering! – Bjud på glassprovning! Det är enkelt att göra egen, supergod glass! I den här boken får du veta allt om hur det går till.
Recepten bygger på naturliga råvaror och ingredienserna har du oftast redan hemma.
Vad sägs om gammeldags vaniljglass, randiga yoghurtpinnar eller Piña Colada-sorbet? Med tydliga instruktioner lär du dig att göra både lösglass och pinnglass. Du behöver ingen glassmaskin, även om det underlättar arbetet. När du blivit van kan du utgå från ett recept och låta fantasin flöda.
Smaken kan varieras i all oändlighet. Grundrecept på läckra såser och frasiga rån ger mervärde, liksom handfast info om glassingredienser, glassorter, skopningsteknik och redskap. I ett särskilt faktaavsnitt berättas glassens märkliga historia.
Eliq Maraniks motto är att en efterrätt ska vara en upplevelse för såväl gom som öga. Hon har skrivit ett flertal storsäljande mat- och dryckesböcker som fått priser både i Sverige och utomlands. Idag är böckerna översatta till tio språk och finns utgivna i sexton länder.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022