6 bra kokböcker för dig som tränar

1. Vår kokbok hälsa av Sara Begner (2020)

I en tid då hälsorönen haglar över oss är det lätt att gå vilse bland olika dieter och trender.

I Vår kokbok hälsa utgår därför recepten från det som experterna i dag är överens om: vi behöver äta mer grönsaker och baljväxter, bättre fettsyror, mindre rött kött, mer fullkorn och färre snabba kolhydrater.

För att åstadkomma det kan man till exempel byta ut en del av köttfärsen mot bönor när man gör biffar, eller servera en matgrynssallad med en massa grönsaker till laxen istället för potatis eller pasta.

Här finns recept på snabba vardagsrätter och härlig festmat självklart finns också frukostar, desserter, mellanmål, drinkar och matbröd, alla i hälsosam tappning. Den älskade husmanskosten har sin givna plats, likaså rätter med inspiration från andra delar av världen.

Indisk morots- och linssoppa, ärtpuckar med soltorkad tomat, ginger beer-kyckling, torsk i ugn med rödbetor och kapris samt kladdkaka med dadlar är bara några exempel på nya tillskott i den uppdaterade Vår kokbok hälsa.

Cirka 350 recept kompletteras med texter som ger konkreta tips och handfasta råd om hur vi ska äta mer hälsosamt samt en faktadel där du kan läsa om allt du kan tänkas behöva veta när det gäller livsmedel.

2. Det goda livet: maten som gör skillnad för din hälsa av Tareq Taylor, Sara Ask (2020)

Med sin nya kokbok vill Tareq Taylor och Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Tillsammans har de gjort en gedigen kokbok med mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa.

Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster.

Se även  3 kokböcker med unika tacos recept att spana in

Recepten är enkla att både följa och variera och ingjuter självförtroende i läsaren. Smakernas mästare Tareq Taylor borgar för att allt blir riktigt gott – han gör aldrig avkall på smaken bara för att det ska vara hälsosamt.

Maten är färgglad och vacker och består av mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fisk, skaldjur, nötter, frön och nyttiga oljor, och mindre mängder kyckling, rött kött, charkprodukter och socker.

Dietisten Sara Ask står för hälsofaktan och är en garant för alla goda råd som utgår från väl grundad hälsoforskning som vi vet fungerar. Hon går också in på hur vi människor fungerar och varför vi äter det vi äter och gör de val vi gör.

Varför har vissa lätt att hålla vikten och andra inte? Och hur byggs en bra måltid upp egentligen? En sak är säker, det finns inget facit för hur man ska äta och leva utan många olika sätt som kan bli rätt.

Det mesta passar den som vill försöka förebygga ohälsa liksom den som drabbats av vanliga folkhälsosjukdomar som övervikt och fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom – som ofta går att påverka genom en förändrad livsstil.

3. Mosleymetoden: gå ner i vikt och förbättra din hälsa med enkelt trestegsprogram av Michael Mosley (2019)

Michael Mosley har samlat sina erfarenheter och den forskning han tagit del av genom åren i sitt bästa och mest effektiva sätt att kunna hjälpa människor med vikt- och hälsoproblem.

Mosleymetoden är en väg till både viktnedgång och viktstabilitet, men förbättrar även blodtryck, hjärtkärlhälsa eller risken för diabetes.

Metoden består av tre steg: Snabb viktminskning- kickstart, 5:2-period och Att behålla vikten. Här finns också näringsriktiga recept på mättande måltider och som håller ditt kaloriintag på 800 om dagen för halvfastedagarna och för snabb viktminskning.

Mycket tyder på att det magiska talet är 800 när det gäller kalorier för att optimera resultatet på kort, och, på lång sikt.

4. Superfood boost: maxa din hälsa med enkla, snabba mellanmål av Erica Palmcrantz Aziz (2017)

Byt ut dina mellanmål och få stor effekt på hälsan! Att skaffa sig nya, bättre vanor behöver varken vara krångligt eller tidskrävande. Superfoods är maten som innehåller maximalt med näring per krona och ger din hälsa en rejäl kick.

Helt enkelt mat som medicin. I den här boken får du lära dig vilka råvaror du ska välja för att få en extra boost – bra råvaror som du hittar i en mataffär nära dig.

Se även  3 kokböcker om korv du måste spana in

Superfood boost ger dig kunskap och lust att börja planera enkla och snabba rätter som ger effekt på ditt välmående. Recepten är baserade på raw food-ingredienser som inte upphettas över 42 grader, allt för att bevara näringen på bästa sätt.

Inget vitt socker, inga mjölkprodukter och inget gluten.

Här hittar du recept på snabba mellanmål som gör det lätt att leva nyttigare. Byt ut mellanmålsmackan mot en härlig smoothie med avokado och blåbär. Eller prova nice cream när suget sätter in! Lika god som glass men betydligt nyttigare.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara att inleda ett hälsosammare liv. Flera av recepten i boken fungerar också utmärkt till frukost, lunch eller middag.

Enkla och snabba rätter som gör dig pigg, frisk och glad. När du ersätter en vanlig snabblunch med färska råvaror och levande livsmedel får du energi som räcker ända till kvällen. På köpet får du en lugnare mage, ett jämnare blodsocker och gör en insats för vår miljö.

5. Regnbågsmat: för ökad energi och hållbar hälsa av Annika Panotzki (2018)

Naturens skafferi innehåller ett spektrum av färg, form och konsistens att inspireras av!

Med den här boken kan du koppla samman kroppens ursprungliga visdom med vår moderna livsstil. Regnbågsmat presenterar ett hållbart sätt att leva, tillaga och äta mat på.

En väg som inspirerar till livslust, glädje och välmående!

Här får du energigivande recept för hela dagen. Från frukostar med smoothies, juicer och bowls till mängder av fantastiskt goda maträtter som passar både vardag och fest. Självklart även efterrätter och godsaker som du kan njuta av alla dagar i veckan. Allt i regnbågens färger!

All mat är vegetarisk, laktos- och glutenfri samt utan vitt socker. Detta mer som en självklarhet för optimal energi än som en pekpinne. Välkommen till en tillåtande matfilosofi som passar alla!

6. Boosta din hälsa med naturens superfoods av Tia Jumbe (2016)

De senaste åren har vi fullkomligt överösts med supergrödor i pulverform, så som spirulina, korngräs, acai, chaga och moringa. Så gott som varje säsong får vi via hälsotidningarna lära oss att uttala namnet på ett nytt superbär eller en ny supergröda.

Se även  5 kokböcker om enkel festmat du måste spana in

Proppfulla med antioxidanter, vitaminer och mineraler kan många av supergrödorna stärka vår hälsa och energi. Men vilket av alla ska man välja? Och hur får man i sig dem?

De allra flesta smakar ju rent ut sagt illa.

Det är inte så härligt att varje dag dricka något som smakar sjövatten, gräs eller jord. Framför allt är det svårt att hålla en sådan vana igång, alldeles oavsett hur gott den gör.

Här har författaren valt ut 15 kraftfulla supergrödor: rötter, bär, alger, gräs, svamp och bipollen.

Du får veta deras näringsvärden, hur de har använts traditionellt, hur de kan boosta din hälsa och framför allt du får flera goda recept till varje superfood, så att det blir en ren njutning att boosta med dessa näringsbomber.

Författaren bjuder på totalt 49 recept på allt ifrån dressingar, varma och kalla maträtter, mellanmål och efterrätter, till smoothies och juicer där de olika supergrödorna ingår.

Alla supergrödor i boken har använts inom traditionell medicin i hundratals, ofta tusentals år.

Boosta din hälsa med naturens superfoods är en av två systerböcker om hälsa som Tia Jumbe ger ut samtidigt. Den andra heter Boosta din hälsa med naturens näringsbomber.

OM FÖRFATTAREN:

Tia Jumbe är författare, yogalärare och journalist. Hon har skrivit flera böcker om yoga och hälsa, bland annat Yoga & Jogga, den optimala träningskombon (tillsammans med Jenny Sunding) och Detox Lifestyle få mer energi med yoga, mat och nya vanor. Hon jobbar deltid på Coops mattidning Mer Smak och är mitt i sin utbildning till ayurvedisk hälsorådgivare.  

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇