3 biografier om sekter att läsa

1. Knutby inifrån: så förvandlades pingstförsamlingen till en sekt av Peter Gembäck, Annika Sohlander (2020)

Peter Gembäck har en hög ställning i församlingen i Knutby. Sent den här natten spelar allt sådant ingen roll. Han lägger sig ner på divanen och studerar takbjälkarna på kontoret och googlar ordet strypsnara. Han får många träffar på internet och funderar på vilken typ han i så fall ska välja.

I september 2017 polisanmäler Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutbyförsamlingen sig själv och två andra pastorer. Den nya utredningen avslöjar hur det uppmärksammade mordet och mordförsöket i Knutby 2004 inte alls var en slutpunkt. Tvärtom blottlägger den nya rättsprocessen ett maktmissbruk som fortsatte långt efter att mediernas sökarljus slocknat.

Med hjälp av verktyg som våld, sex och pengar kunde en osund sektkultur fortsätta frodas, väl dolt under en rätt så normal yta. Det här är berättelsen om pastorerna som styrde Knutby, föreställningen kring Kristi brud och sprickan i den innersta kretsen som blev början till slutet för Knutby församling.

Se även  Biografin om Tolkien du måste läsa

Historien är berättad ur Peter Gembäcks perspektiv och med hans minnesbilder och intryck av olika personer som grund. Han var högt uppsatt i hierarkin och för första gången vill han berätta hur han själv gjort fel, ljugit och kränkt. Med en unik inblick kan han berätta saker från den innersta kretsen som aldrig tidigare avslöjats.

Knutby inifrån är ett försök att förklara hur en pingstförsamling med engagerade unga människor successivt blev till en sekt. I ett avslutande kapitel går psykoterapeuten Rigmor Robért i genom vilka mekanismer som gör att förtryck och manipulation accepteras.

Boken innehåller ett 30-tal privata bilder i fyrfärg som inte tidigare har publicerats.

Peter Gembäck flyttade till Knutby 1997 och var under ett 20-tal år pastor och föreståndare i församlingen.

Annika Sohlander är frilansjournalist och tidigare reporter på Aftonbladets rättsredaktion där hon bevakade en rad stora rättsfall, bland annat Knutbyrättegången 2004.

Utdrag ur innehållet:

När hon lade sig i sängen märkte hon att Åsa (Waldau) var frustrerad och låg och sparkade åt olika håll i sängen. Plötsligt träffades kvinnan av ett slag i tinningen. Åsa hade haft ringar på sig så det gjorde rejält ont och slaget träffade så hårt att hennes örhänge lossnade från örat. Kvinnan var chockad och panikslagen och försökte skydda sitt huvud. Men Åsa slutade inte, hon slog henne på kroppen, bet henne i nacken och klöste henne.

2. Knutbyflickan : livet i sektens innersta krets av Linnéa Kuling (2020)

Linnéa Kuling var ett barn i Knutbysekten. Det här är hennes egen berättelse om sin uppväxt i Kristi Bruds innersta krets, och om hur hennes trygga punkt förvandlades till totalt mörker.

Se även  10 biografier som ljudböcker du bör lyssna på

*****

”Språket, tempot, närvaron. Helt golvad, vilken läsupplevelse. En skildring som kommer gå till historien. Tack.” /lyssnarrecension ”Skrämmande. Bästa informationen någonsin om denna sjuka sekt. Här finns mobbning, utfrysning, misshandel, hjärntvätt på hög nivå. Så långt ifrån alla 10 Guds bud man kan komma.” /lyssnarrecension

3. Kristi Bruds slav: mitt liv i sektens hjärta av Josefine Frankner, Cecilia Gustavsson (2021)

Josefine Frankner var Kristi bruds allra närmaste tjänarinna, på pass dygnet runt. Hon skötte allt från hennes kroppsvård till hushållet. För första gången berättar hon nu sin historia.

Redan som tonåring flyttade hon hemifrån till Knutby och Filadelfiaförsamlingen där. Men det som började med optimism och gemenskap i en idyllisk by urartade totalt.

Josefine blev misshandlad, psykiskt nedbruten och hjärntvättad. Under 25 år förvandlades hon från en trygg och framåt tonårstjej till en robot, vars största skräck var att hamna i onåd.

Hon fråntogs rätten att vara mamma till sina två barn, rätten till samliv med sin man och kontakten med sina föräldrar. Hon förlorade också sin värdighet och identitet.

Se även  3 biografier om författare du måste spana in

Först när det kom fram att hennes dotter utsatts för sexuella övergrepp lyckades hon och familjen bryta sig loss. Josefine frågar sig: Hur kunde jag lära mig att tåla så mycket smärta?

Jag var en slav, en slaskhink. Värst av allt var att den här vardagen blev helt normal.

Josefine Frankner (f 1976) levde i Knutby mellan 1994 och 2016. I dag studerar hon beteendevetenskap. Cecilia Gustavsson (f 1966) är journalist och pr-ansvarig på bokförlaget Polaris. Hon har tidigare skrivit boken Vi måste prata om 50 (2018).

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇