1. Norrköping före grävskoporna av Willy Forsström (2019)
Med denna bok i din hand kan du vandra runt i din stad av idag och se hur det såg ut för länge sedan. Om du var med på 1950 och 1960-talen kanske du minns miljöerna om du är ung kan du se vad som fanns och begrunda vad som försvunnit.
2. Norrköpings kvartersnamn av Peter Kristensson (2018)
Varför heter ett kvarter i Norrköping Godvän? Vad var Stenhuset och Vårdtornet?
Och vad är bakgrunden till kvartersnamn som Enväldet, Renströmmen och Trätan?
Journalisten Peter Kristensson, som skrivit boken Norrköpings gatunamn, är nu klar med en bok om stadens kvartersnamn. Den berättar om ålder och bakgrund till namnen på Norrköpings drygt 1300 kvarter. Och de kan – precis som gatunamnen – berätta mycket om stadens historia.
– I namnen lever minnet vidare av historiska byggnader, verksamheter och händelser, och av människor som för länge sedan skridit till skuggornas värld, säger Peter Kristensson.
De äldsta kvartersnamnen tillkom i början av 1700-talet när staden byggdes upp igen efter ryssarnas härjningar.
Namnen speglar i hög grad den tidens Norrköping – ofta genom att de hämtades från tomtägares namn eller yrke, exempelvis Eken (Jacob Ekbohm), Vintern (Olof Winter), Hatten (hattmakare) och Klockan (klockgjutare).
Kvartersnamnen med tomtnummer användes förr som adresser och var då mer allmänt kända än i dag. Men många kvarter har gett namn åt verksamheter som finns i dagens Norrköping, däribland Linden, Rosen, Gubben och Kåkenhus.
Boken kommer ut på Klingsbergs Förlag den 30 november 2018. Upplägget liknar Norrköpings gatunamn, och det blir den första kompletta sammanställningen av kvartersnamnen i Norrköping.
3. Norrköping härDÅochNU 1846 – 1910 av Peter Källviks (2011)
Med boken ”Norrköping härDÅochNU 1846 – 1910” ger författaren Peter Källviks läsaren möjlighet att vara ”här”, ”då” och ”nu” i Norrköping.
Boken tar läsaren på en vandring genom ett Norrköping som inte finns kvar idag och jämför gamla Norrköping med bilder från idag tagna på samma plats som de gamla.
Detta ger en fascinerande upplevelse som med fördel kan kombineras med en promenad genom staden med boken i hand samt ett besök på Norrköpings stadsmuseum.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022