3 biografier om förintelsen alla bör läsa en gång

1. Förintelsens barn av Margit Silberstein (2020)

Auschwitz, själva symbolen för nazisternas dödsmaskineri, befriades den 27 januari 1945. Men Förintelsen slutade inte där. Den gick i arv och sipprade in i blodomloppet hos Förintelsens barn.

Det här är en bok om det tunga arvet, om känslan att finnas till istället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. I barnen skulle en förlorad värld återuppstå. Vem kan leva upp till det?

Men det är också en berättelse om två människospillror, mina föräldrar, som möts igen efter kriget, i Norrköping. Om deras strävan att i skuggan av de döda, bygga ett nytt liv i det svenska folkhemmet.

Den handlar också om min egen historia i två världar, den judiska och den andra stora världen. Till dem som tvivlar: Det går alldeles utmärkt att vara både jude och svensk!

2. Överlevarna: röster från Förintelsen av Bernt Hermele, Cato Lein (2020)

Våren 2020 har det gått 75 år sedan andra världskrigets slut och de som kan vittna om Förintelsen blir allt färre. Samtidigt ökar faktaresistensen i vårt samhälle kraftigt. För tre år sedan började journalisten och författaren Bernt Hermele tillsammans med fotografen Cato Lein resa runt för att samla in berättelser från den sista generationen förintelseöverlevare.

Se även  3 böcker om Göteborgs historia du måste spana in

Resultatet blev den största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen och har publicerats i den uppmärksammade podcasten Överlevarna. I samband med Förintelsens minnesdag den 27 januari kommer nu även boken med samma namn där Cato Leins svartvita bilder lyser klart bredvid de starka vittnesmålen och familjebilderna.

Överlevarna bygger på 95 berättelser om Förintelsen och är en bok om drömmar och mardrömmar, sammanbrott och livslust.

Bernt Hermele är journalist och författare. Cato Lein är en av Sveriges främsta fotografer.

”en bok som kommer nära människor och ger nya perspektiv. (…) Trots att ingen mänsklig katastrof är mer omskriven än Förintelsen är Hermeles och Leins vackra bok drabbande läsning, som leder till ilska, sorg och engagemang.”
Ystads Allehanda

”…en komplex helhetsbild av ett kaotiskt skeende. (…) Förskräcklig, gripande och framför allt angelägen läsning ur alla aspekter.”
Svenska Dagbladet

”Med en enastående fingertoppskänsla har Bernt Hermele gjort de personliga historierna till avklarnade texter. (…) Skuldkänslan att ha överlevt, när allt ändå var för sent, har förföljt många. Men det finns också kraft och livslust, som Cato Leins varma fotografier fångar. ”
Expressen

Se även  3 böcker om Estoniakatastrofen du måste läsa

”uttryck som ”oerhört drabbande” och ”väldigt viktig” känns nästan futtiga, lite klyschiga. Detta är berättelser från Förintelseöverlevare, som författaren Bernt Hermele och fotografen Cato Lein har träffat och porträtterat. De har gjort ett beundransvärt arbete.”
Svenska Dagbladet, Lisa Irenius

”Angelägen läsning. Aldrig har ett uttryck passat så bra!”
Boktokig

”Den största förtjänsten med Bernt Hermeles och Cato Leins bok är att den ger oss röster och bilder som ger oss åtminstone en möjlighet att förstå. Det gör den mer värdefull än dess litterära värde.”
Borås Tidning

”Outhärdlig och omistlig. (..) De 95 rösterna bildar en månghövdad kör som orkestreras av Leins känsliga porträtt.”
Landskrona Posten

”En vacker och levande bok.”
Vildis bokvrå

3. Lyckobarnet: pojken som överlevde förintelsen (lättläst) av Thomas Buergenthal (2011)

”När tåget närmade sig stationen kunde vi se hundratals människor i randiga fångdräkter. De grävde diken, bar tegel och sköt tunga kärror framför sig. Vi var glada att se fångar som levde.
– Då dödar de åtminstone inte alla som kommer hit, sade någon.”

Den judiske pojken Thomas Buergenthal var tio år när han släpptes ut från koncentrationslägret Sachsenhausen. Han är en av de yngsta som har överlevt Förintelsen. Barnen hade det svårast i koncentrationslägren. Det enda sättet att överleva var att arbeta.

Se även  Boktips: Boken om Bohusläns historia du inte läst

Varje dag valde vakterna ut vilka som skulle leva, vilka som skulle dö. Barn valdes bort först och fördes till gaskamrarna.
”Lyckobarnet” Thomas hade tur och överlevde. Men hans uppväxt blev svår, nästan hela hans familj dog i Förintelsen.

Thomas Buergenthal är idag en välkänd jurist. Lyckobarnet – Pojken som överlevde Förintelsen är en gripande bok som återberättats till lättläst av Johan Werkmäster.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇