Nordkorea är fortfarande ett av världens mest repressiva länder. Kim Jong Uns regering inskränker kraftigt yttrandefrihet, religionsfrihet och samvetsfrihet, fredlig sammankomst och förening. Det förbjuder politisk opposition, oberoende medier, icke-statliga organisationer och fackföreningar.
En undersökningskommission från FN från 2014 fann att regeringen begick kränkningar som motsvarar brott mot mänskligheten, inklusive utrotning, mord, förslavning, tortyr, våldtäkt och tvångsaborter. Nordkorea driver hemliga fångläger där förmodade regeringsmotståndare utsätts för tortyr, tvångsarbete och svält.
År 2020 åberopade regeringen Covid-19 för att införa extrema och onödiga åtgärder som ytterligare isolerade landet, blockerade information in och ut i landet, stängde dess gräns mot Kina och hård kontroll över livsmedels- och produktdistributionen.
Vill du lära dig mer om Nordkorea har vi nedan sammanställt 5 lästips.
1. Nordkorea: Nio år på flykt från helvetet av Eunsun Kim
Mamma, jag väntar på dig. Jag har väntat i sex dagar nu. Jag känner att jag snart kommer att dö. Varför kommer du inte?
Eunsun Kims pappa har dött. Hennes mamma och syster har gett sig av för att leta efter mat. De lovade att komma tillbaka om två eller tre dagar. Eunsun är ensam i den tomma lägenheten i Eundeok, en liten industristad som ligger i Hamgyong-provinsen i Nordkorea.
Året är 1998, Eunsun är elva år, det är svält i Nordkorea, och hon vill inte dö utan att lämna något efter sig. Hon skriver ett testamente.
Nio år senare når hon och hennes mamma och syster friheten i Sydkorea. Då har de blivit tagna i Kina och blivit tillbakaskickade till Nordkorea, suttit i fångläger, flytt till Kina igen, levt som illegala invandrare under slaveriliknande förhållanden och till slut bestämt sig för att försöka korsa den mongoliska öknen.
Jag vill berätta om det jag har varit med om för att ge röst åt de miljoner människor som dör i tystnad i Nordkorea, säger Eunsun Kim. Mitt folk lever helt isolerat i en stängd värld. Till och med efter att jag kom till Sydkorea behövde jag tid för att förstå sanningen jag kunde inte tro att Kim Jong-il var en cynisk diktator. Vi får inte bli upprörda över att människorna i Nordkorea inte protesterar. De vet inte hur illa de har det.
Nordkorea: Nio år på flykt från helvetet är tillgänglig som ljudbok.
2. Nordkorea : Landet vi älskar att hata av Loretta Napoleoni
Nordkorea är en nation som vuxit fram ur askan efter andra världskriget. Under flera årtionden efter kriget plågades folket av svält och hungersnöd – ett pris som landet fick betala för sin självständighet från Japan.
Trots att Nordkorea är ett land som få har insyn i så har de allra flesta en bestämd uppfattning om landet, dess befolkning och president. Loretta Napoleoni vrider och vänder på våra förutfattade meningar och försöker förstå landet inifrån, genom nordkoreanernas perspektiv.
Genom att utforska historien, landets kulturella arv och politiska system tecknar Napoleoni en bild av ett land var självbild radikalt skiljer sig från omvärldens.
Nordkoreas plats i centrum av världspolitiken gör det viktigare än någonsin att förstå sig på landet – utan att döma.
Nordkorea : Landet vi älskar att hata är tillgänglig som e-bok.
3. Flickan med sju namn: Min flykt från Nordkorea – Del 1 av Hyeonseo Lee & David John
Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina. Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva. Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa.
Flickan med sju namn: Min flykt från Nordkorea – Del 1 är tillgänglig som ljudbok.
Inlägg senast uppdaterat: 17 februari, 2023