5 böcker om dans du måste ha läst

Om du älskar att dansa eller intresserad av att börja med det tipsar vi om 5 böcker nedan vi anser dig behöva läsa snarast.

1. Mats Ek av Lesley Leslie-Spinks, Margareta Sörenson (2011)

»Ett praktverk […] ett absolut måste […] ett samspel mellan text och bild som är alldeles, alldeles lysande« SVT Gomorron

»Ett andlöst vackert verk som lyckas med det svåra att i bokform fånga lite av dansens dramatik och magi« Vi Läser

»Under väldigt lång tid trodde jag att balett var något ganska tråkigt. Men så blev jag medlurad på Cullbergbaletten, på något som Mats Ek hade koreograferat – och vips hade jag trillat dit. Synd bara att det inte går att fånga i bild, tänkte jag. Tills jag såg Lesley Leslie-Spinks bilder« DN.

Mats Ek är en av vår tids mest uppmärksammade koreografer. Cullbergbaletten och Mats Ek är affischnamn i hela världen. Hans omtolkningar av klassiker som Carmen eller Giselle sätts upp om och om igen på de internationella dansscenerna. Detta stora och aldrig tidigare sammansatta verk om Mats Ek berättar om hans danskonst först och främst i bilder.

Fotografen Lesley Leslie-Spinks har följt Mats Ek sedan 1970-talet och har som ingen annan tolkat rörelsen, uttrycket och dramatiken i hans verk. I Leslie-Spinks unika bildmaterial kommer man nära både den enskilda dansaren och det sammansatta verket.

Boken följer Mats Eks utveckling från hans första egna koreografi 1976 genom nästan 40 olika verk fram till solot för Sylvie Guillem, Ajö, som hade premiär på Sadlers Wells i London våren 2011.Boken innehåller även bilder från familjen Eks privata album.

Se även  2 bästa böckerna av Homeros du måste läsa

Dans- och teaterkritikern Margareta Sörenson beskriver Mats Eks konstnärskap i en längre essä i boken och ger värdefulla nycklar till varje verk.Boken är tvåspråkig, med svenska och engelska i samma utgåva, och innehåller även en DVD med verket Gammal och Dörr, skapad speciellt för Mats Eks mor, koreografen Birgit Cullberg.

Denna unika film har aldrig visats för en större publik.

Sagt om Mats Ek

Ett praktverk med hundratals bilder i färg och svartvitt […] Hon tillåter inte rörelserna att stelna utan fångar upp dem, liksom dansarnas linjer i precis rätt ögonblick, så att bilderna får spänst, fart och kraft. Hon laddar dem med energi fylld av verkens dramatik, lekfullhet och inte minst humor.

– FOTO

en mycket vacker bildbok och en utmärkt present till alla som uppskattar dans och vackra fotografier. Det är intressant att läsa de förklarande texterna till bilderna och om Mats Eks liv och arbete i Margareta Sörensons essä […] en bok som håller att ligga framme så att man kan titta på Lesley Leslie-Spinks underbara bilder i omgångar

– Teatermagasinet»

Läcker dansbok

– CONNOISSEUR

Riktigt härligt tittgodis […] rekommenderas«

– TV4 Nyhetsmorgon

Praktverk med dansbilder«

– www.fotosidan.se

Hon [Lesley Leslie-Spinks] har som ingen annan kunnat förmedla rörelsen, uttrycket och dramatiken i hans [Mats Ek] fantastiska frysta ögonblick från repetitioner och legendariska föreställningar«

2. Dans : ett levande väsen av Lesley Leslie-Spinks, Eva Lundqvist (2020)

Boken Dans – ett levande väsen skildrar ett snart 40-årigt samarbete mellan fotografen Lesley Leslie-Spinks och koreografen Eva Lundqvist.

I Evas texter finns de poetiska visioner som varit drivkraften i hennes dans och koreografiska arbete och i sin fotokonst har Lesley genom åren fångat ögonblick i dansens oförutsägbara och föränderliga skönhet så som det kommer till uttryck i Evas koreografier.

Patric Leo är bokens formgivare och han har med sin självklara känsla för bild och text sammanställt de båda konstnärernas arbete. Dans ett levande väsen är en kärleksförklaring till det vilda och vackra i den nutida dansen.

3. Berättelsen om mitt liv i rörelse : erfarenheter av lärande vid Teaterhögskolan av Barbara Wilczek Ekholm (2020)

Under drygt 40 år har Barbara Wilczek Ekholm undervisat skådespelarstudenter i rörelse och dans. Många av de skådespelare vi ser på scen, film och tv har haft henne som lärare och mentor. I en vacker och levande bok inbjuds här läsaren till rörelsekonsten och dess arbetsmetoder under ett osedvanligt rikt yrkesliv.

4. I huvudet på en magdansös av Rozita Auer, Torbjörn Ring (2015)

Dansös, sångerska, skådespelerska, artist, koreograf och före dragshållare. Rozita Auer berättar om sitt liv och sin mång fasetterade karriär

Se även  2 böcker om Johanna Möller du måste läsa

I en tidig intervju sommaren 1972 frågade journalisten Greta Appelgren:

Varför började du med orientalisk dans? Var det för att väcka uppseende och få pub l ic itet?
Nej, det berodde helt på en slump, svarade Rozita. Jag träffade en indisk dans are medan jag var med i en musikteatergrupp på ABF, som Elisaveta von Gersdorff Oxenstierna ledde.

Jag och indiern framförde ett indiskt dansnummer på olika platser i Stockholm. Efter att ha uppträtt på Medborgarhuset träffade jag en turk isk man som satt i publiken.

Han tyckte att jag hade talang för att dansa och att jag skulle bli en bra orientalisk dansös. Jag blev hembjuden till hans familj. Sedan lärde han och hans fru mig de grundläggande rörelserna i den orientaliska dansen.

Oavsett om det var hennes avsikt eller inte så förde detta Rozita in i offentligheten.

Rozita Auer introducerade orientalisk dans i Sverige 1969. Hon har medverkat i uppsättningar på Dramaten, Stadsteatern, Operan, Folkoperan och Chinateatern; samt i flera film er och TV-produktioner. Hon har spelat revy och har samarbetat med Olof Buckard på Klara teatern och i kyrkor. Hon medverkade även i Tingel Tangel på Tyrol med Hasse Alfredson och Povel Ramel.

Boken är personlig och självutlämnande och beskriver uppväxten och karriärens vindlande vägar och hur Rozita efter att ha dansat i 33 år fortsätter karriären som sångerska, koreo graf och föredragshållare.

5. DJ-liv : historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm av Anna Gavanas, Anna Öström (2016)

Vilka aktörer har drivit fram DJ-kulturen i framförallt Stockholm, och med vilka visioner, motgångar och ideal? DJ-liv – historien om hur diskjockeyn erövrade Stockholm beskriver dj-kulturens framväxt med fokus på det som har lett fram till dagens techno- och housescen.

Se även  Boktips: Boken som guidar dig till Marstrand

Den här historien har aldrig tidigare tecknats – den är berättad med röster, rövarhistorier och inblickar som vanligtvis inte får utrymme i sammanhang där coola snubbar och goa gubbar sätter dagordningen och spelar huvudrollerna. I boken möter vi dj:s, dansare, arrangörer och skivbutiksägare från 1970-talets discovåg, 1980-talets new wave-era, 1990-talets raveolution och 2000-talets techno- och housekultur.

Queersceners inflytande spåras och vi följer internationella influenser och korsbefruktningar mellan genrer. Boken visar också hur dj-kulturen närts av ungdomsgårdar, förortsrörelser och skivbutiker.

Glömda hjältar lyfts fram tillsammans med mer kända personligheter och illustrerar hur dj-scener och dansgolv genom åren varit plattformar för mobilisering, snobbism, sexism, nörderi och gemenskap.

Författarna Anna Öström (DJ Anaya) och Anna Gavanas (DJ Gavana) har varit en del av den dj-kultur de beskriver sedan 1990-talet, och då främst som arrangörer, dj:s, producenter, debattörer och skribenter. De har tidigare publicerats internationellt och i Sverige gällande dj-kultur, samhälls- och välfärdsfrågor.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇