7 bÀsta barnböckerna med rim, ramsor & ordlekar

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

1. Fisens liv (2020) (3-6 Ă„r)

Även om pruttarna saknar frĂ€schör gör de att folk blir pĂ„ ljuvligt humör. MĂ€nniskor som aldrig har lett Ă„t en fis har tappat sin humor, olyckligtvis.

NÀr Malin Klingenbergs underfundiga verser möter Sanna Manders maffiga illustrationer blir resultatet en smÀllkaramell i ordets alla bemÀrkelser. Det hÀr Àr en bok om det roligaste som finns: pruttar!

Och fisar, pruttar och brakare finns faktiskt överallt. Vi trÀffar fisarna pÄ dans, i rymden, i havet och pÄ en bergstopp. De deltar i OS, upptrÀder pÄ scen, skrÀmmer tjuvar och mycket mer.

2. Ramsa med Bebbe (2019) (0-3 Ă„r)

Rimma, ramsa och busa med kroppen!

SmÄ barn Àlskar nÀrhet, lek och skratt.

HÀr finns 14 enkla ramsor för kille-kill och hoppla-lek tillsammans med din bebis.

Ramsorna Àr lÀtta att memorera. De bjuder in till en mysig stund av fysisk nÀrhet, ord-lek och skoj, nÄgot som ocksÄ bidrar till barnets sprÄkutveckling.

Illustratören Mervi Lindman har gjort Bebbebilder som anknyter till varje ramsas innehÄll och som speglar Bebbes lite busiga instÀllning till livet runtikring. HÀr finns bÄde fina smÄ detaljer och en helhet som Àr rolig att titta pÄ.

Boken innehÄller 14 klassiska smÄbarnsramsor:

Baka, baka kaka

TĂ„tisse, fotbisse

En liten Àrta

Tripp, trapp, trull

Det var en gÄng ett litet troll

Klappa, klappa hÀnderna

Är det nĂ„gon hemma?

Tummetott

Jag vill ha mat, sa tummetott

Spring efter vatten

Vem Àr det som rider?

Det kommer en liten mus

Hopp min far

En liten sten pÄ vÀgen lÄg

3. Halsen rapar, hjÀrtat slÄr: rim för 0-100 Är! (2016) (3-6 Är)

“Bilderna sprudlar av uppfinningsrikedom.” Lotta Olsson, Dagens Nyheter

“Rim om allt och alla, stort och smĂ„tt och högt och lĂ„gt. Det Ă€r roligt och sorgligt och allvarligt och larvigt och vĂ€ldigt, vĂ€ldigt bra.” Vi lĂ€ser

Systrarna Emma och Lisen AdbĂ„ges första gemensamma bok Ă€r spĂ€ckad av rappa humoristiska verser, finstĂ€mda dikter och uppfriskande rim som fastnar – i samma anda som Lennart Hellsing och Barbro Lindgren.

Verserna handlar om allt frÄn att shoppa en hel dag med sina förÀldrar, om vÀnskap, saknad och om att bli stor. I ord och bild samsas humor och allvar, alltid med samma sÀkra tontrÀff. Lustfyllt rimmar och tecknar sig systrarna AdbÄge genom denna versbok dÀr deras olika uttryck leker över sidorna.

För Halsen rapar, hjÀrtar slÄr -rim för 0-100 Är tilldelades Emma och Lisen Lennart Hellsing-priset 2017 och Rolf Wirténs Kulturpris 2017.

Missa inte att följa projektet “Halsen rapar” pĂ„ Instagram under kontot @halsenrapar.

Emma och Lisen AdbĂ„ge Ă€r födda 1982 och uppvuxna pĂ„ ÖstgötaslĂ€tten. De Ă€r verksamma som författare och illustratörer med en imponerande mĂ€ngd böcker pĂ„ meritlistan.

Lisen har bland annat gjort böckerna om Koko & Bosse och Emma blev 2015 nominerad till Augustpriset för sin bilderbok Nu Àr det sent!. Förutom egna böcker illustrerar de Ät andra.

Det hÀr Àr första gÄngen de gör en bok tillsammans.

“En helt fenomenal rimbok som Ă€r sprudlande, komisk, ledsam, poetisk och allvarlig omvartannat. Illustrationerna har alla sin a egna uttryck – men en stor vĂ€rme gemensam.
— Anna Matzinger, Vi förĂ€ldrar

“Jag dansar igenom boken, stannar till och fnissar, blir tyst och lĂ€ser om, nickar och ler. Jag som Ă€r överkĂ€nslig mot nödrim, alltid vĂ€rjer mig för sagor pĂ„ vers om de inte Ă€r skrivna av nĂ„gon som heter Lindgren eller Hellsing, har fĂ„tt en ny favorit.”
— Eva Emmelin, Norra SkĂ„ne”

“Det hĂ€r tycker jag Ă€r kul, för jag gillar verkligen rim. Det uppmuntrar till att lyssna pĂ„ ord, och skapar en fin rytm i sprĂ„ket. Mer av det i de uppskattade barnboksskaparna Emma och Lisen AdbĂ„ges nya bok, med rim för 0-100 Ă„r!”

— Ida TherĂ©n, ETC

“En diktsamling man bara mĂ„ste Ă€lska.Riktigt lĂ€sgodis innehĂ„llandes mycket gott och blandat, och jag rekommenderar den varmt till bĂ„de ovana och vana diktlĂ€sare.”
— Bokkoll

“En ny favorit!”
— Eva Emmelin, Norra SkĂ„ne

“En halsbrytande rolig blandning av verslekar, prutthumor, infallsrika vardagsfunderingar, pedagogik, kontaktannonser och berĂ€ttelser om ensamhet pĂ„ Ă„lderns höst /
/ bilderna sprudlar av uppfinningsrikedom.”
— Lotta Olsson, Dagens Nyheter

“Som vanligt Ă€r det Lisen och Emma AdbĂ„ge som beskriver kĂ€nslan bĂ€st.”
— Ester Eriksson

“Äntligen Ă€r den hĂ€r! Med roliga rim och underbara illustrationer Ă€r det en perfekt presentbok för alla Ă„ldrar!”
— Barnens boktips

“Det gĂ„r nĂ€stan inte att skilja illustrationerna frĂ„n texten, de kompletterar varandra sĂ„ vĂ€l. Jag lĂ€ste en av dikterna för min dotter och hon skrattade och sa: Den hĂ€r boken vill jag ha!”

— Barnboksverket

“Boken innehĂ„ller flera riktiga guldkorn./
/ utgör ett fint tillskott till den svenska barnpoesitraditionen.”

— BokLus

“Tidlösa och moderna pĂ„ en och samma gĂ„ng.”
— Prickiga Paula

“Den Ă€r helt magisk! Rimmen hĂ„ller hög klass och de kĂ€nns som klassiker redan första gĂ„ngen man lĂ€ser dem.
Hurra för en sĂ„ fin, rolig och genial rim-bok!”

— Emma

“Beroendeframkallande lĂ€sning!”

— Anna HĂ€llgren

“Hundraprocentig hit!”

— Malin Klingberg

Bilderna Àr lika klurigt luriga och poetiska som verserna.

4. Den vita barnkammarboken 2019 (2019) (0-3 Ă„r)

Den vita barnkammarboken Àr en skattkista fylld med visor, ramsor, dikter, peksidor och smÄ berÀttelser för de allra minsta! UpptÀck gamla och nya favoriter frÄn nÄgra av vÄra mest Àlskade svenska författare och illustratörer.

Följ med nÀr Julia gÄr och lÀgger sig, stifta bekantskap med den envisa Sickan eller titta och peka, brumma och tuta bland Jan Lööfs fordon och farkoster. HÀr finns nÄgot för alla.

Barnkammarböckerna Àr fyllda av kÀra favoriter hos bÄde barn och vuxna. LÀggdags, mysstund, sjunga tillsammans, lÀsa högt. Det finns en Barnkammarbok för varje smak och tillfÀlle, perfekta presenter till dop och födelsedagar.

5. I huset dÀr jag bor (2018) (3-6 Är)

I huset dÀr jag bor
finns alla sorters typer.
NÄgon gÄr med kÀpp
och nÄgon annan kryper.

NÄgon jobbar hemifrÄn,
andra knegar pÄ kontor.
Alla Àr vi olika
i huset dÀr vi bor.

Har du nÄgon gÄng funderat pÄ vem som bor pÄ 5:e vÄningen? Varför det luktar sÄ gott pÄ vÄning 4? Och vem som grÄter pÄ 2:an? PÄ 3:an Àr det fest, igen!

Följ med in i huset och upptÀck alla fascinerande rum och mÀnniskor. HÀr finns otroligt mycket att titta pÄ! Kan du lista ut var sjökaptenens barnbarn bor? Och hur mÄnga katter finns det hemma hos kattdamen?

I huset dÀr jag bor Àr en svindlande lÀsning som aldrig tar slut. De tusentals detaljerna och alla spÀnnande personer inbjuder till samtal, diskussioner och frÄgor. Och tÀnk att historien kan bli olika varje gÄng du lÀser!

6. Hattstugan: en saga pÄ vers med rim som barnen fÄ hitta pÄ sjÀlva (2017)

Beskrivning överflödig.

7. Kvastresan (2017) (3-6 Ă„r)

Men hur hÀxan Àn hon hÀxade

och hur det sig begav

sÄ börja vinden blÄsa

och hatten blÄste av.

Kvastresan Ă€r ett spĂ€nnande Ă€ventyr om den snĂ€lla HĂ€xan och hennes katt. HĂ€xan tappar nĂ€stan alla sina saker i blĂ„sten nĂ€r hon Ă€r ute och flyger med kvasten. Som tur Ă€r det alltid nĂ„gon som hittar dem Ă„t henne, nĂ„got ledset och ensamt djur, och alla fĂ„r Ă„ka med.

Till sist sitter sÄ mÄnga pÄ kvasten att den brister och hÀxan ramlar av och landar öga mot öga med en blodtörstig drake. Men dÄ rycker alla hennes vÀnner frÄn kvastresan ut, och tillsammans lyckas de överlista draken.

En hÀrlig bilderbok som visar att mÄnga smÄ tillsammans kan bli starka och överlista den som Àr stor och dum!

Texten Àr rimmad och full av fyndigheter och kombinerad med de hÀrligt lÀskiga bilderna lockar den till mÄnga skratt för bÄde stora och smÄ. Bakom den svenska texttolkningen stÄr ingen mindre Àn Lennart Hellsing.

Kvastresan har ocksĂ„ gjorts som animerad film med Jonas Karlsson som svensk berĂ€ttare (2012) och finns Ă€ven som app.

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!