President Barack Obama är känd för att vara en ivrig bokmask med omfattande läsvanor som omfattar allt från klassisk amerikansk litteratur och historisk facklitteratur till serietidningar och Reinhold Niebuhrs filosofi. Vi tittar på tio av hans favoritböcker.
Song of Solomon, Tony Morrison
Det är ingen hemlighet att Toni Morrisons Song of Solomon – den kritikerrosade äldre berättelsen efter Macon ’Milkman’ Dead III, en ung svart man som växer upp i mitten av 1900-talets Amerika, när han upptäcker sina rötter – är en favorit hos Obamas: han citerade romanen när han tilldelade författaren presidentmedaljen av frihet 2012.
President Obama är inte det enda fan av Song of Solomon – 1977 tilldelades det National Book Critics Circle-priset för fiktion och mer listades nyligen på Robert McCrums 100 bästa romanlista för The Guardian.
Moby-Dick, Herman Melville
Herman Melvilles roman Moby-Dick från 1851 är utan tvekan ett av de mest inflytelserika verken från amerikansk litteratur från 1800-talet och även läsare som inte har erövrat den episka berättelsen om kapten Ahabs galna strävan efter hämnd på den vita valen som tog hans ben kommer att känna igen roman med sin ikoniska öppningsrad, ”Call me Ishmael”.
Att vara en så ivrig läsare är det kanske inte så förvånande att presidenten anser att en ” stor amerikansk roman ” som Moby-Dick är en så viktig läsning och i själva verket är den listad på en Organizing for Action-run Barack Obama Facebook-sida som en av hans favoritböcker tillsammans med Bibeln och Shakespeares tragedier.
Parting the Waters: America in the King Years, 1954-63, Taylor Branch
2009 rapporterade The New York Times att den då nyvalda presidenten, efter en tid som arbetade som samhällsarrangör i Chicago, hade hittat mycket inspiration i författaren och historikern Taylor Branchs historia om Martin Luther King Jr. och Civil Rights Movement, Parting the Waters: America in the King Years, 1954-63.
Den första boken i Branchs episka trilogi, Parting the Waters, vann sedan Pulitzerpriset för historia 1989 och berättar om sådana banbrytande händelser som Civil Rights Movement som Montgomery-bussbojkotten, Freedom Rides 1961 och 1963-kampanjen i Birmingham.
Gilead, Marilynne Robinson
En annan favoritläsning av president Obama är den amerikanska författaren Marilynne Robinsons bok Gilead från 2004 – hennes andra roman efter hennes debut, Housekeeping, 1980.
Skriven som ett brev från John Ames, en äldre minister i den lilla staden Iowa med bokens titel, till hans den unga sonen, Gilead berättar om hans liv och hans far och farfar – även kallade John Ames och även båda pastorer – i en berättelse över generationen som sträcker sig från det amerikanska inbördeskriget till det tjugonde århundradet.
Gilead är också en favorit bland kritiker och vann både National Book Critics Circle Award 2004 i fiktion och Pulitzerpriset för fiktion 2005.
Self-Reliance, Ralph Waldo Emerson
Boston-född essayist, filosof och poet Ralph Waldo Emersons 1841-uppsats Self-Reliance – där Emerson lägger fram sina tankar om vikten av individualism, avvikelse och självständighet – anses allmänt vara den främsta texten i 1800-talets Amerikas transcendentalismrörelse.
President Obama är uppenbarligen ett fan av denna filosofi, både med hänvisning till vikten av självförtroende i sitt 2008 års segertal och speglar ett av Emersons mest berömda citat – ” en dum konsistens är småhårens hobgoblin ” – vid en presskonferens efter det sjunde toppmötet i Amerika 2015.
For Whom the Bell Tolls, Ernest Hemingway
Publicerad 1940 betraktas Ernest Hemingways spanska inbördeskrigsserie For Who the Bell Tolls idag som ett av hans bästa verk, där uppe med The Sun Also Rises och The Old Man and the Sea, och den klassiska romanen fick verkligen jorden att röra sig för Obama – i en intervju med Rolling Stone medgrundare Jann Wenner under sin kampanj 2008, sade den snart kommande presidenten att det var en av de böcker som mest inspirerade honom.
Roligt nog är det också favoritromanen till Obamas tidigare republikanska rival John McCain, som i en offentlig radiointervju 2012 sa om huvudpersonen i For Whom the Bell Tolls, ’Robert Jordan var allt jag någonsin ville vara’.
The Golden Notebook, Doris Lessing
Nobelpristagaren Doris Lessings roman The Golden Notebook från 1962 har beskrivits som den sena brittiska författarens mest ambitiösa verk och berättar den spretande berättelse sammanfattad från de olika anteckningsböckerna för huvudpersonen Anna Wulf – en svart anteckningsbok berättar om Annas professionella skrivkarriär, en röd anteckningsbok handlar om politik, en blå anteckningsbok fungerar som en dagbok och en gul anteckningsbok berättar om hennes känslor och upplevelser.
Även om Lessing tydligen avskaffade märkning av The Golden Notebook som en feministisk roman, uppmärksammar feministiska bekymmer tydligt i Annas liv genom sina anteckningsböcker och arbetsfördelningen, politik och sex – kanske en inspiration bakom Obamas progressiva hållning i frågor som aborträttigheter och sexuellt våldsmedvetenhet .
Invisible Man, Ralph Ellison
Ralph Ellisons debutroman Invisible Man följer dess berättare, en namnlös ung svart man, från sin ungdom i söder genom hans högskoledagar och fram till 1930-talet i Harlem där han blir chefsordförande för en politisk organisation, Brotherhood.
När den publicerades blev det en omedelbar framgång, vann 1953 National Book Award och etablerade Ellison som en av de viktigaste författarna i amerikansk litteratur från 1900-talet.
President Obama har citerat Invisible Man som en favoritläsning under sin ungdom och som The New York Times noterade – som med Lessings The Golden Notebook och Morrisons Song of Solomon – finns det ett gemensamt tema för identitetskamp i många av Obamas mest älskade böcker.
Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln, Doris Kearns Goodwin
Den amerikanska författaren och historikern Doris Kearns Goodwins Team of Rivals: The Political Genius of Abraham Lincoln hyllas som en av de mest fascinerande, fördjupade Lincoln-biografierna hittills skrivna – faktiskt tilldelades Lincolnpriset 2006, en årlig utmärkelse som erkänner exemplariskt vetenskapliga arbeten om Abraham Lincoln och den amerikanska inbördeskrigstiden.
Det har ofta sagts att behandlingen av Goodwins hyllade biografi och Lincolns val av tidigare politiska rivaler som hans kabinetsmedlemmar påverkade Obamas beslut att utse sin tidigare demokratiska rival Hillary Clinton till utrikesminister efter hans val 2008.
Where the Wild Things Are, Maurice Sendak
Maurice Sendaks klassiska barnbok Where the Wild Things Are – berättelsen om Max och hans äventyr på en mystisk ö bebodd av vilda beats – är älskad av både barn och vuxna, inklusive president Obama.
Inte bara uttalade Obama, då Illinois State Senate, under American Library Association-konferensen 2005 att Where the Wild Things Are är en flerårig favorit för honom, presidenten har också läst boken flera gånger under åren sedan han först valdes till barn deltar i de årliga festligheterna för Vita husets påskägg.
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022