7 bÀsta bilderböckerna för barn 2021

BerĂ€knad lĂ€stid: 10 minuter ⏳

Det hÀr Àr vÄr lista över vad vi anser vara de bÀsta bilderböckerna för barn i dagens lÀge.

1. Hurra, vi fÄr post! (2016)

Detaljrikt och finurligt om djurens vÀrld!

Har du hÀlsat pÄ hemma hos en krokodil nÄgon gÄng? Eller hos en ekorre?

HÀng med nÀr brevbÀrare Mus ska dela ut posten, sÄ fÄr du se djurens roliga hem.

Det finns massor att upptÀcka nÀr man kommer pÄ besök.

Och det sista paketet … Vem kan det vara till?

“Den som gĂ„r igĂ„ng pĂ„ Richard Scarrys detaljrika faktaböcker kommer att Ă€lska denna, Ă€nnu mer lekfulla, bilderbok som Ă€ven de lite yngre har behĂ„llning av.”

— Svenska Dagbladet, Erika Hallhagen (april mĂ„nads bĂ€sta bilderböcker)

2. Kompisböcker baserade pÄ Barnkonventionen, 10 titlar (2014)

Kompisböckerna Àr ett redskap i arbetet med att öka barnens kunskap och förstÄelse för sina rÀttigheter.

Tio kompisböcker baserade pÄ barnkonventionen

Materialet bestÄr av tio böcker som handlar om utvalda artiklar ur barnkonventonen. I sagorna om Igelkott, Kanin och kompisarna fÄr vi en förstÄelse för vikten av tolerans och respekt för andra mÀnniskor.

Sagorna Àr tÀnkta att vara en ingÄng till det lÄngsiktiga arbete med Barnkonventionen och de mÀnskliga rÀttigheterna som ska fortgÄ genom förskolan och grundskolan.

Följande titlar ingÄr:

* En egen plats
* Ett eget namn
* FÄ vÄrd
* Lika vÀrde
* SĂ€ga sitt
* KĂ€nna trygghet
* Lek, vila och fritid
* GĂ„ i skola
* Äta mat
* Barnets bÀsta

3. Billie Lou och Lille Bo pÄ begravning (2019)

Billie Lou och Lille Bo Àr bÀsta vÀnner. Förra fredagen dog Lille Bos farfar och idag ska han begravas.

Billie Lou ska ocksÄ följa med pÄ begravningen.

– Vad gör man pĂ„ en begravning egentligen? undrar Billie Lou.
– Pappa har sagt att man grĂ„ter och sjunger, svarar Lille Bo. Helst samtidigt.

PÄ förskolan har Billie Lou och Lille Bo bara lÀrt sig att skratta och sjunga samtidigt.

Det Ă€r nog först i ettan man fĂ„r lĂ€ra sig de lite svĂ„rare grejerna. – Vi fĂ„r hjĂ€lpas Ă„t, sĂ€ger Billie Lou.

Billie Lou och Lille Bo pĂ„ begravning Ă€r en berĂ€ttelse ur barnets perspektiv, dĂ€r sorgen och allvaret blandas med humor och vĂ€rme.

4. Lilla boken om Stopp! Min kropp! (2020)

I samarbete med RĂ€dda Barnen har bilderboksskaparen Åsa Karsin gjort en efterlĂ€ngtad Stopp! Min kropp!-bok riktad direkt till de smĂ„ barnen.

En första bok om integritet, samtycke, att vÄga att sÀga stopp samt kÀnna in, lyssna och förstÄ nÀr nÄgon sÀger nej.

Med kort, tydlig text och uttrycksfulla illustrationer guidar boken genom olika situationer i bÄde hemmet och pÄ förskolan.

Hur kÀnns det att bli killad fast man inte vill? Kanske skrattar man ÀndÄ fast det inte Àr roligt?

Hur sÀger man stopp nÀr man inte vill kramas? Och hur kÀnns det om nÄgon vill leka en lek eller göra nÄgot som inte kÀnns okej? DÄ Àr det viktigt att lÀra sig att sÀga: Stopp! Min kropp!

Stopp! Min kropp! Àr vÀletablerat begrepp som tagits fram av RÀdda Barnen, med syftet att stÀrka barns kroppsliga integritet. Ju tidigare barn blir medvetna om kroppens vÀrde och grÀnser desto lÀttare blir det för dem att sÀga eller visa ja och nej.

NĂ€r vuxna vĂ„gar prata med barn om grĂ€nssĂ€ttning och samtycke, rustar vi barnen med styrkan att berĂ€tta om nĂ„gon gör nĂ„got som de inte gillar. Det lĂ€gger ocksĂ„ grunden till att förstĂ„ och respektera nĂ„gon annans “nej”.

För den som vill veta mer om begreppet Stopp! Min kropp! eller prata vidare med barnen sÄ finns stödmaterial och mer information lÀngst bak i boken. DÀr finns ocksÄ lÀnkar till lÀrarhandledning och annat material som Àr anvÀndbart för förskolan.

5. Knacka pÄ! (2016)

Hundratusentals barn har knackat sig igenom Knacka pĂ„!Sedan utgivningsĂ„ret 1992 har Anna-Clara Tidholms interaktiva bilderboksklassiker Knacka pĂ„! tryckts i otaliga upplagor och den finns numera Ă€ven som app. Nu finns boken med hĂ„rda, knackvĂ€nliga sidor – perfekt för ivriga smĂ„ hĂ€nder.

6. Boken som inte ville bli lÀst (2020)

Årets mest sĂ„lda barnbok 2020!

Vad ska man göra med en bok som inte vill bli lÀst?

Öppna den, sĂ„ klart!

Komikern och tv-profilen David Sundins “Boken som inte ville bli lĂ€st” Ă€r en humoristisk bilderbok för alla barn som behöver hjĂ€lp av vuxna eller andra lĂ€skunniga för att lĂ€sa sina böcker.

Eftersom den hÀr boken absolut inte vill bli lÀst sÄ kommer den att krÄngla och krumbukta sig till barnens stora glÀdje: bokstÀverna försvinner, boken försöker stÀnga sig, brÀnnas och utsÀtta den som lÀser högt för allt möjligt bus för att förmÄ den att lÀgga ifrÄn sig boken.

“Boken som inte ville bli lĂ€st” Ă€r en hyllning till gemenskapen som uppstĂ„r vid den dĂ€r stunden, kanske vanligtvis vid lĂ€ggdags, nĂ€r en lĂ€skunnig lĂ€ser högt för en eller flera personer som fortfarande fascineras över hur krumelurerna mellan pĂ€rmarna kan innehĂ„lla alla de dĂ€r sagorna och figurerna.

Eftersom boken uppmanar till samspel och samhörighet mellan upplĂ€sare och lyssnare kommer den inte att finnas som e-bok eller ljudbok, för att det i dessa media inte gĂ„r att förmedla samma upplevelse – och för att boken helt enkelt inte vill.

NĂ€r barnet vĂ€ljer att fĂ„ “Boken som inte ville bli lĂ€st” upplĂ€st för sig, tvingas ocksĂ„ den vuxna att kanske tassa en liten bit utanför sin komfort-zon och bli kreativ, lekfull och sĂ€ga sĂ„nt som kanske annars glöms bort.

Som till exempel “Jag Ă€lskar dig”.

Boken som inte ville bli lÀst blev Ärets mest sÄlda barnbok 2020.

Grafiska form, samt fÀrglÀggning, Àr gjord av Alexis Holmqvist.

Historiska gravyrer frÄn arkiven Getty & Shutterstock.

7. Tore fÄr en tröja (2014)

Den hĂ€r boken Ă€r gjord av illustratören och författaren Helena Davidsson Neppelberg. I boken finns illustrationer ovanför texten hur man tecknar orden i texten med TAKK – Tecken som Alternativ och Kompletterande Kommunikation.

Handlingen Àr enkel och inga svÄra ord förekommer. Bara de för texten bÀrande orden tecknas.

Böckerna passar bra för mÄnga, bland annat för de som Àr nybörjare pÄ tecken, de som behöver enkla historier med tydliga bilder och Àven för nyanlÀnda barn som behöver trÀna lÀsning och anvÀnder tecken som en bro till det svenska sprÄket.

SÄ hÀr tyckte BibliotekstjÀnsts lektör Eva Lexell Törnblom om Tore fÄr en tröja:

Texten Àr kompletterad med TAKK, tecken som alternativ och kompletterande kommunikation, en metod som lÄnar tecken frÄn dövas teckensprÄk och anvÀnds av hörande barn, ungdomar och vuxna med eller utan utvecklingsstörning som har sÄ stora svÄrigheter med sprÄk och kommunikation att de inte talar eller har mycket bristfÀlligt tal. Illustrationerna Àr mycket tydliga, med rena klara fÀrger och kraftig svart kontur.

Samtidigt Àr de mjuka, plastiska och fulla av liv och stark kÀnsla. Helena Davidsson Neppelberg, utbildad vid Konstfack, arbetar med illustrationer för tidningar, reklambyrÄer och bok- och lÀromedelsförlag, har gjort bÄde bild och text, vilka samverkar fantastiskt bra för berÀttelsen.

Texten Àr mycket enkel, med en informativ mening per uppslag, i stil med en pekbok. Utan att frÄngÄ enkelhet och tydlighet, lyckas hon överraska och skapa dramatik, mycket tack vare sin skicklighet i perspektivval.

Boken passar bra för att tala om kÀnslor men ocksÄ som lÀstrÀning för nybörjaren och för lustfylld övning i TAKK. En fin bok om stora kÀnslor.


Vi hoppas att dessa bilderböcker ger dig och din familj mycket, mycket glÀdje framöver.

Stort lycka till i er resa som familj!

The following two tabs change content below.
Nabil heter jag och Àr grundaren av webbplatsen. Jag Àr, som namnet pÄ sajten kanske avslöjar, helt galen i böcker! Jag har dÀrför valt att starta den hÀr sajten i syfte att publicera mina alldeles egna boktips i hopp om att det hjÀlper nÄgon dÀr ute att finna en ny bok att blÀddra i. Stort lycka till i ditt sökande!