1. Livets tunna väggar
”Den stora naturtomten hade en levande atmosfär. På sydsidan klättrade ett mossigt litet berg bland tallar och ekar med livliga nötväckor. I väster anades hemlighetsfulla stigar inne i blåbärsriset, och på norrsidan gränsade tomten brant mot en allmänning med ett glittrande sund som fond. Genom att det inte fanns några inhägnade gränser kändes allt på en gång enskilt och öppet, ungefär som i det lyhörda gamla huset.”
Här, i sommarstugans väggar och tak och i den omgärdande naturen, bekantar sig Nina Burton med myror och bin, rävar och ekorrar; arter av olika slag, alla med sina skilda språk. Med smittande nyfikenhet letar hon fram existensen i alla dess former, det mysterium som är livet.
Livets tunna väggar är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
2. Gutenberggalaxens nova
Gutenbergs tryckteknik ledde till en medierevolution som förändrades Europa. I 1500-talets början spreds litteratur, grafik och vetenskap, men också nyhetsblad om katastrofer, pamfletter om invaderande turkar och religiösa stridsskrifter.
Medan mycket ännu vägde blommade renässanshumanismen genom Erasmus av Rotterdam. Han stod bakom en femtedel av Europas böcker, och skulle ge framtiden ett viktigt arv. Nina Burton skriver om Erasmus och hans tid så att man känner sig vara med när han träffar konstnärerna och de intellektuella – Albrecht Dürer, Holbein d.y., Paracelsus, Thomas More och Luther – lika väl som påvar, kejsare, pedagoger och rebeller. Genom honom möter man en hel epok.
Vilken var Erasmus hemlighet? I sina brev klottrade han självporträtt med dubbla ansikten, och hans förmåga att se två sidor födde ett samtal bortom all fanatism – en dröm om ett gränslöst Europa, där kultur och vetenskap knöt nya samband. Men då religiösa strider började skaka världen fick han mäktiga fiender.
Erasmus visade vilken roll litteraturen kan spela i en dramatisk tid som har många likheter med vår egen.
Gutenberggalaxens nova : En essäberättelse om Erasmus av Rotterdam, humanismen och 1500-talets medierevolution är tillgänglig som ljudbok och e-bok.
3. Den nya kvinnostaden
”Bländande kvinnohistoria … en bok som inte liknar någon annan.” DN
Den nya kvinnostaden, var ligger den? Den ligger skingrad i tid och rum, och dess invånare är alla de banbrytande kvinnor som alltför ofta blivit osynliga under historiens gång, som glömts och försvunnit ur böckerna. Nina Burton gör en resa genom århundradena för att hitta dessa kvinnor som frågat och forskat, som svarat och skapat, och som visat att vetenskapens och konstens värld kan delas av alla som får tillträde till dem. De är författare, kompositörer och konstnärer, mystiker och filosofer; de är forskare, uppfinnare, astronomer, flygare och upptäcktsresande. Och dessutom nunnor och hantverkare, sjörövare och härförare.
Är då detta en fackbok för kvinnor? Nej, det är en bok med fakta som rör både kvinnor och män, en slags uppslagsbok om pionjärer inom många områden och om de villkor och begränsningar som rått för halva mänskligheten. Men ännu mer är det en bok fylld av berättelser och av reflexioner, och inte minst är det en skildring av en nutida kvinnas sökande efter förebilder att hämta mod ifrån.Medborgarna i den nya kvinnostad som Nina Burton bygger inför våra ögon har lyckats trotsa gränser och bevisat att kvinnors inre möjligheter alltid varit långt större än de yttre. Bland dem finns Hroswitha, Hildegard av Bingen, Teresa av Avila, Vittoria Colonna, Barbara Strozzi, Clara Peeters, Rachel Ruysch, Mary Somerville, Marie Curie, George Sand och många många andra.
Den nya kvinnostaden är tillgänglig som e-bok.
Inlägg senast uppdaterat: 19 februari, 2023