Ditt barns sugreflex är ett mycket verkligt behov. Faktum är att de började lära sig denna färdighet långt tillbaka som ett 14-veckor gammalt embryo i din livmoder.
Så bli inte förvånad om ditt barn (och du) behöver lite hjälp för att släppa vanan. Här är 3 boktips vi tror kan vara av intresse för dig som försöker få ditt barn att sluta med napp.
1. Alla tre slutar med napp av Maria Nilsson Thore (2016)
Kompisarna Ester, Idde och Valle går på förskolan Ärtan. Idag har Valle slutat med napp. Ester har aldrig haft napp, men det har Idde – och plötsligt tycker Ester att det ser väldigt gott ut!
Kanske kan hon låna den? Men när Ester till slut får som hon vill upptäcker hon att det inte var särskilt gott – och plötsligt har alla tre slutat med napp!
Med sin fina känsla för barnets värld visar Maria Nilsson Thore hur en vanlig dag på förskolan kan vara allt från bråkig och tråkig till stojig och skojig.
”Alla tre”-böckerna är en serie bilderböcker som utspelar sig i en vardagsmiljö som alla förskolebarn kan känna igen sig i.
De andra delarna i serien heter: Alla tre gräver en grop, Alla tre vilar, Alla tre klär på sig och Alla tre har fruktstund. Nu finns också Alla tre inne på förskolan Ärtan, där läsaren får utforska den mysiga förskolemiljön tillsammans med Ester, Idde och Valle.
2. Vart ska napparna? av Anna Bengtsson (2015)
En färgstark berättelse för alla som gillar nappar.
Tre nappar ligger på en hylla. En efter en försvinner de.
Vi får följa den sista till sitt nya hem hos ett litet barn.
Men barnet växer och till slut behöver det inte sin napp längre. Vart tar den vägen då?
Jo den får återse sina kompisar från förr!
”Trygg vägledning för den som ska sluta med sin napp, men framför allt en mjuk liten bildberättelse.”
– Lotta Olsson, Dagens Nyheter
3. Nappresan: eller när Ester slutade med napp av Ylva Karlsson, Katarina Strömgård (2020)
Det har blivit dags för Ester att sluta med napp, det tycker i alla fall hennes pappor. Innan de åker hem från landet slänger Ester napparna i soptunnan. Alla tre.
Men på natten, hemma i sängen i stan, är mörkret så mörkt att Ester vaknar. Hon måste ha sina nappar tillbaka!
Då vaknar hennes tygkänguru till liv och tillsammans ger de sig iväg genom natten för att hämta hem hennes nappar!
Augustvinnarna Ylva Karlsson och Katarina Strömgård är tillbaka med ett nytt magiskt bilderboksäventyr om ett av barndomens stora trauman.
När barn ska sluta med napp
Den lättaste tiden att sluta med napp är runt 6 eller 7 månaders ålder. Du kan minska nappanvändningen från många gånger om dagen till ingenting, på mindre än en vecka.
American Academy of Pediatrics och American Academy of Family Physicians rekommenderar att du begränsar eller slutar använda nappar runt 6 månader för att undvika en ökad risk för öroninfektioner, särskilt om ditt barn är utsatt för dem. Men det finns ingen hård och snabb regel. Nappar kan vara till stor hjälp för att lindra stress, i situationer som att börja dagis eller resa till en ny plats.
Men efter 9 månader utvecklar barn en känslomässig bindning till sin binky. Det betyder inte att du ska skynda dig att ge upp det – bara var beredd på fler protester efter denna ålder och svårigheter att bli av med nappen.
De flesta barn är känslomässigt redo att sluta med napp från åldern 2-4 år. Så du kanske vill börja plantera fröet i ditt sinne att dagen för att säga adjö är på väg.
Då och då kan du säga något i stil med: ”När barn fyller 3, flyger nappfen iväg med gamla pacis och tar tillbaka nya leksaker! Jag undrar vad hon kommer att ge dig!”
Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022