3 barnböcker om universum att spana in

Dessa barnböcker om universum är perfekta för att lära ditt barn mer om hur världen men framförallt universum är uppbyggt.

1. Vår planet: vårt fantastiska hem i universum av Matt Whyman (2020)

Den officiella boken till den hyllade Netflix-serien ”Our planet”. Svindlande foton och vackra illustrationer ger oss en bild av jordens olika livsmiljöer med varierande växtlighet och djurliv.

Vi får utforska islandskap, stekheta öknar, täta regnskogar och till synes ändlösa hav och får lära oss om hur allt hänger samman.

Den legendariske naturfilmsprofilen Sir David Attenborough, som också var speaker för tv-serien, har skrivit ett förord till Matt Whymans lättlästa och informativa text.

Helt naturligt handlar det om att vi måste ta hand om vår alldeles fantastiska planet och boken är ett internationellt samarbete med Världsnaturfonden, WWF.

Se även  3 barnböcker om lucia att läsa

Denna praktutgåva passar bra för hela familjen – en bok att läsa och uppleva tillsammans! Översättning av Björn Wahlberg.

2. Rymdatlas: en resa genom universum av Tom Jackson (2019)

Kasta dig ut på en fantastisk upptäcktsresa genom universum! I denna rymdatlas kan du ta dig från jorden till månen och vidare mellan planeterna i vårt solsystem.

Fortsätt sedan ännu längre, till solen och bortom den, till andra solsystem och andra galaxer.

Med tydliga, färgglada illustrationer och korta faktatexter presenteras här massor av spännande fakta om jorden och de andra planeterna, om solen, kometer, asteroidbälten, meteorregn, dvärgstjärnor, nebulosor, rymdstationen ISS och en massa andra fascinerande saker.

Hur stort är egentligen universum? Hur många stjärnor finns det i Vintergatan? Finns det liv på andra planeter? Hur bildas ett svart hål?

Det är några av frågorna som tas upp i denna fängslande rymdodyssé.

3. Isaks universum av Anna Ehring (2019)

Mästaren på vardagsdramatik för mellanstadieåldern, Anna Ehrings ”Isaks universum” är en både fundersam och humoristisk bok om vänskap, vardag och vanligheter.

Se även  2 barnböcker om utanförskap att spana in

En bok för alla som gillar att läsa böcker som handlar om hur det är att vara barn och hur det känns i hjärtat och magen när trädkojan står tom, mamma och pappa bråkar och snurren av missförstånd inte vill ta slut.

”Jag tänkte på späckhuggaren som legat där instängd i en bassäng studerad av forskare. Det var så jag kände mig nu. Instängd i ett rum där alla stirrade på mig för att försöka förstå vem jag var.

Iklädd späckhuggarens enorma kostym, spände jag ögonen i Blendas pappa, så där som mamma kan göra, och sa: ”Jag är inte kär i Blenda. Jag ville bara förklara en sak men allt blev fel.”

Isak går i femman. Han gillar basket, att hänga i trädkojan med Albin och att simma. I simhallen, i det mjuka vattnet, har Isak sin plats i universum.

Där är han som späckhuggaren, stark, smidig och viktlös. Där flyter han på rygg och låter tankarna snurra. Tills Blenda blickar ner på honom från bassängkanten. Blenda i klassen som har en jobbig hemlighet.

Se även  Barnboken om Eid du måste läsa

Det här blir en vår full av missförstånd, föräldrar som bråkar och så mycket pollen i luften att Albin inte kommer till skolan på hur länge som helst.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇