3 barnböcker om vikingar du måste spana in

Om ditt barn är fascinerat av vikingastrider och allt som har med Thor och Oden att göra, så har vi sammanställt några grymma boktips just för dig.

Vad tänker du på när du hör ordet ”Viking”? En stor, hårig man som viftar med en yxa när han hoppar av en båt, kanske? Även om detta är en del av att vara en viking, är det inte hela historien.

Vikingavärlden var mycket bredare och mer fantastisk än så. Jag har alltid varit fascinerad av vikingarnas färgstarka och kaotiska värld, och dessa böcker är perfekta för att utforska deras tro och hur de såg på världen (eller borde det vara nio världar?).

3 barnböcker om vikingar du måste spana in

1. Fakta om vikingar (2018)

Vikingarna levde för mer än tusen år sedan, ändå är intresset för dem fortfarande stort. Många vet att de åkte ut i världen och slogs. Men de byggde också skepp, bedrev handel och levde som bönder.

Den här boken berättar om hur de erövrade andra länder och även om deras vardagsliv. Och vilka spår kan man se efter vikingarna idag?

Nypons lättlästa faktaböcker är framtagna för de mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Tack vare den lättillgängliga formen, det enkla språket och de intressanta ämnena väcker böckerna läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

Gemensamt är också att de har en innehållsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. Färg och form är speciellt framtaget för att locka till vidare läsning.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

Fakta om vikingar är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Halvdan och Meia. Bland trälar och gudar – äventyr och fakta om vikingar av Martin Widmark (2018)

Ett spännande äventyr som också är en faktabok om vikingar! Författaren Martin Widmark och arkeologen och illustratören Mats Vänehem tar oss med till vikingatidens Uppåkra, som för tusen år sedan var Nordens centrum för makt och handel.

Se även  3 barnböcker om zoon att spana in

Vännerna Halvdan och Meia ställs inför ett svårt val när de träffar på två trälar och efter en farofylld flykt till Lund hamnar de mitt i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror.

Julen 2018 kommer böckerna om Halvdan och Meia som film med Peter Haber i huvudrollen och det blir även ett brädspel.

Vikingaspelet är ett världsomfattande och spännande familjeäventyr, där du och din familj även lär er mer om vikingatiden.

Trots att Halvdan och Meia kommer från rivaliserande byar och tror på olika gudar så är de bästa vänner. När de anländer till Uppåkra tillsammans med smeden Björn beger de sig iväg på egen hand för att offra i templet, där de träffar på en mystisk völva. Snart går det upp för Halvdan och Meia att Uppåkra håller på att förändras.

Flera gårdar i trakten har bränts ned och templet ska rivas. När Halvdan och Meia träffar på två trälpojkar kastas de också in i ett spännande äventyr.

För att rädda bröderna undan ett hemskt öde ger de sig ut på en farofylld flykt till den kristna staden Lund, där de snubblar rakt in i ett bråk mellan kung Tveskägg och hans farbror som ser ut att ställa till det ordentligt för dem allihop.

Halvdan och Meia – Bland gudar och trälar är både en spännande berättelse och en faktabok av Martin Widmark med livfulla illustrationer av arkeologen och vikingaexperten Mats Vänehem.

Mötet med kristendomen och influenser från resten av Europa gör vikingatiden till en dynamisk och spännande del av vår historia som är högst aktuell idag. Lär dig om vikingarnas vardagsliv, makthavare och gudar.

Följ med in i Uppåkras hantverkskvarter och gårdar, till tempelområdet och vidare till den nya staden Lund, där husen är stora och fina och en ny kyrka håller på att byggas.

Om Uppåkra

I tusen år var Uppåkra i Skåne Nordens största stad. Från romartiden till vikingatiden var det en central plats för handel, härskare och gudar. Men när vikingarnas kungar kristnades och staden Lund byggdes övergav människorna Uppåkra.

Staden föll i glömska ända tills man i vår tid återupptäckte platsen. På senare år har arkeologer hittat tiotusentals historiska föremål på platsen och nu kan du även uppleva fornlämningen på plats på Uppåkra Arkeologiska Centrum.

Följ dem på Facebook för mer info: https://www.facebook.com/uppakra.

Se även  3 barnböcker om lycka att spana in

Om serien

Det finns tio böcker om vännerna Halvdan och Meia. Tillsammans råkar de ut för spännande äventyr där deras lojalitet, mod och påhittighet ställs på prov gång på gång.

Upplev hur livet i Norden var på vikingatiden och följ med Halvdan och Meia ut i världen, från sagornas Island till den mäktiga staden Miklagård.

3. Vikingar av Mats Vänehem (2016)

Vilka var vikingarna? Följ med på en spännande utgrävning av forntidens gravar, hus, båtar och offerplatser. Varje föremål som hittas blir en viktig pusselbit till bilden av vikingatiden när arkeologen och illustratören Mats Vänehem berättar. Med sin expertis och sina detaljerade, fantasieggande bilder målar han upp en omfattande och bitvis oväntad bild av den mytomspunna vikingatiden.

Vildsinta krigare som reste över haven för att plundra kloster och byar? Den vanliga bilden av vikingar i filmens värld kommer från sagorna. Senare tiders arkeologiska kunskap visar upp en delvis annorlunda, men minst lika spännande värld.

I denna rikt illustrerade allåldersbok får du läsa om allt från vikingarnas vardag – hur de bodde, livnärde sig och vad de trodde på – till plundringståg och äventyrliga upptäckts- och handelsresor. Här får du träffa ruser, varjager och väringar, höra om gamla isländska sagor, om asagudarna Oden, Tor och Freja och mycket mer. Du får också veta vad arkeologer gör och vilket detektivarbete det innebär att utforska gravar och rester av byggnader i jakt på verktyg, vapen, smycken och andra föremål.

Vikingar publicerades första gången 2015.

Vikingar är tillgänglig som e-bok.

Vi hoppas vikingböckerna vi tipsar om i det här inlägget uppskattas enormt av dig och dina barn!


Lite fakta om vikingar

Vi tänker på vikingar som legendens arga krigare. Berömda för att bränna byar och döda invånarna, dessa människor har rykte om sig att vara våldsamma. Men medan vikingarna invaderade och erövrade, finns det förmodligen många saker om vikingarna som du inte vet.

Vilka var vikingarna?

Historieböcker, romaner och filmer har lärt oss att vikingar var hårda sjöfarande stridsmän med horn på hjälmen och blont flätat skägg. De plundrade bosättningar för förnödenheter och tog människor till slavar. Mycket av detta är sant, men vikingarna gjorde mycket mer än så.

Bönder

Vikingarna levde för länge sedan, från 900-talet till 1000-talet. Vikingar var mestadels bönder. Under större delen av året odlade dessa män och kvinnor grisar och får och odlade havre och korn.

Se även  3 barnböcker om hajar värda att spana in

Vikingarna kom från Skandinavien, en grupp länder i norra Europa som inkluderar Norge, Danmark, Sverige, Finland och Island. Dessa länder har väder som är kallt och regnigt. Det är inte lätt att odla i dessa länder eftersom marken är stenig och bergig och tiden när grödor kan växa är kort.

Sjöfolk och inkräktare

Vikingarna var väldigt duktiga på att navigera, eller hitta rätt. De reste mycket i haven och uppfann en anordning som hjälpte dem att veta vart de skulle gå genom att använda solen. De uppfann också en båt som kallas långbåt eller långskepp. Dessa snabba båtar tillät dem att resa hundratals mil för att byta ull, fisk och valrossbetar med andra grupper av människor.

När grödorna inte växte tillräckligt bra för att föda sin befolkning använde vikingarna sina långskepp för att invadera andra delar av Europa, inklusive det som nu är Irland, England, Tyskland och vissa delar av Frankrike. Invasionerna var ofta blodiga, med lokalbefolkningen som togs som slavar. Det är förmodligen så vikingarna fick sitt skräckinjagande rykte.

Vikingarna koloniserade många av dessa platser, vilket innebar att de tog över regeringar och gav folket deras språk och seder, vilket förändrade deras kultur för alltid. Faktum är att vi delvis har vikingarna att tacka för det engelska språket. Orden arg, dö, rot, skalle, make, fräkna och torsdag, för att nämna några, kommer från vikingarna!

Vikingakläder

Vikingar bar inte alls hjälmar med horn på! Deras hjälmar var helt enkelt menade att skydda deras huvuden under strid. Historiker tror att när berättelserna berättades om dessa människor, lade artister som ritade bilder för berättelserna till horn för att få dem att verka läskigare.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇