3 barnböcker om rädsla att spana in

1. Rädsla på olika sätt av Linda Palm, Johanna Lundqvist Björn (2020)

Berätta för mig hur du känner,
jag har tid och vill lyssna på dig.
Min känsla och din känsla.
Vi känner tillsammans!
Rädsla på olika sätt.

Rädsla är en naturlig reaktion. Det är en viktig känsla som skärper vaksamheten i farliga lägen, men den kan också bli ett problem som hindrar oss i vardagen. Då är det viktigt att bemöta rädslan för att inte förstärka den ytterligare.

2. Veterinären som var rädd för hundar : hjälp ditt barn att övervinna sina rädslor av Lars Klintwall, Amanda Lecorney (2020)

Sagt om boken:
Berättelsen är intressant, lärorik och hoppingivande och innehåller även en portion språklig humor. Illustrationerna som är gjorda av Amanda LeCorney passar bra ihop med både handling och stil.

Personligen gillar jag såna här böcker som både har en del man kan känna igen sig i och en del som man kan få hjälp av. Det ligger kanske lite i barnbokens natur att kombinera nytta med nöje, men alla lyckas inte med det så bra som boken ”Veterinären som var rädd för hundar” faktiskt gör.
Barnboksbloggen

Se även  3 barnböcker om starka tjejer att spana in

Spindlar, mörker eller att gå vilse det finns mycket som barn kan vara rädda för. Ibland blir rädslan så stark att barnet inte vågar göra det som hen egentligen vill. Men du som vuxen kan hjälpa barnet att bli modigare!

Här får en hundrädd veterinär hjälp av barnen Anton och Jasmin att steg för steg utmana sin rädsla. Berättelsen beskriver hur rädsla känns i kroppen och hur det gradvis går att våga närma sig det läskiga.

Veterinären som var rädd för hundar är skriven för barn i åldern 38 år. Den baseras på vetenskapliga metoder som används i KBT och hjälper dig att prata med barn om rädslor och om hur de går att övervinna.

Lars Klintwall är lektor i psykologi vid Stockholms universitet och forskar inom barnpsykoterapi. Han arbetar också som barnpsykolog på en vårdcentral. Amanda LeCorney är illustratör och arkitekt.

3. Rädslorna av Jesper Lundqvist, Marcus-Gunnar Pettersson (2018)

Vad gör man med alla sina rädslor? Kan man städa bort dem, eller är det bra att de finns?

Se även  3 barnböcker om ilska värda att läsa

Henrik är trött på Rädslorna. De har bott hos honom så länge han kan minnas. Och de bara stökar ner. Kanske skulle det bli bättre om någon ny flyttade in hos dem? Någon som inte är Ängslig, Ilsken eller Rädd för allt.

När Ordning och Reda dyker upp verkar allt lovande, men en dag ber de Henrik att göra sig av med Rädslorna. Och det gör han, fast han egentligen inte vill. Allt blir tomt och tråkigt. Det känns inte alls bra. Ska Henrik våga göra som han själv vill och släppa in Rädslorna igen?

Rädslornaär en skruvad och samtidigt varm och tänkvärd bilderbok om känslor som vi kanske inte alltid vill kännas vid. Men vilka är vi egentligen utan alla våra känslor?

Jesper Lundqvist, är barnboksförfattare från Varberg, som skrivit en rad uppmärksammade bilderböcker, som Kivi och monsterhund och Vi letar skatt.

Marcus-Gunnar Pettersson, är illustratör från Arvika, som på kort tid gjort sig ett namn som en av de mest intressanta illustratörerna i Sverige. Bland annat har han illustrerat böckerna Åskan, Ylvania, Det magiska stoftet och Vi letar skatt.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇