5 barnböcker om bilar att spana in

1. Lätta fakta om bilar av Per Straarup Söndergaard (2015)

Är du tokig i bilar? Då är den här boken något för dig.

Här kan du läsa om både fina och om snabba bilar.

Och om världens första bilar.

Nypons lättlästa faktaböcker är framtagna för de mest läsovana eleverna. Med lite text men mycket bilder uppmuntrar böckerna till läsning. Tack vare den lättillgängliga formen, det enkla språket och de intressanta ämnena väcker böckerna läslust hos såväl yngre som äldre läsare.

Gemensamt är också att de har en innehållsförteckning och ibland förekommer mycket enkla diagram, som i en traditionell faktabok. Färg och form är speciellt framtaget för att locka till vidare läsning.

2. Bilar, tåg, fartyg och flygplan: illustrerat uppslagsverk av Clive Gifford (2019)

I denna praktfulla och faktaspäckade bok kan du läsa allt om världens alla olika fordon. Från de första cyklarna till de senaste motorcyklarna; från Montgolfiers luftballong till dagens jetplan; från kajaker till lyxkryssare; från de första traktorerna till dagens enorma skördetröskor; från 1800-talets första motordrivna vagnar till 2000-talets snabba supersportbilar.

Se även  3 barnböcker om matte du måste spana in

I över 1 000 fantastiska bilder och korta texter fulla av fascinerande fakta presenteras här färdmedel av alla slag och från alla tider. I boken kan du läsa om världens snabbaste fordon, konstigaste fordon, största fordon, minsta fordon och mycket, mycket mer.

Bilar, tåg, fartyg och flygplan är det ultimata uppslagsverket för alla som är intresserade av hur människor färdas, och har färdats, på land, över hav och genom luften.

3. Värt att veta om snabba bilar av Mikael Johansson, Emanuel Gylling (2011)

Vilken är världens allra snabbaste bil? Hur kan en sportbil köra så fort?
Den andra delen av den helt svenskproducerade Värt att veta-serien om fordon och teknik, handlar om snabba bilar.

Allt från lyxiga sportbilar och blixtsnabba F1 till specialbyggen som drivs av jetmotorer. Det finns mycket teknik som måste fungera under huven på dessa fartvidunder.

Här är allt som är värt att veta om hur snabba bilar fungerar och hur de ser ut inuti.

Stora färgbilder och pedagogiska sprängskisser med lättlästa fakta fångar intresset hos barn mellan 4 och 9 år. De mindre barnen kan använda boken som en pekbok, medan större barn som precis börjat läsa, själva tar sig igenom de lättlästa och samtidigt faktaspäckade texterna.

Mikael Johansson och Emanuel Gylling är välkända motorreportrar som till vardags arbetar på Bilsport, Sveriges bredaste bilentusiasttidning.

4. Bilar på väg av Hanna Albrektson (2018)

”en pärla för alla sorters fordonsfantaster.”
Anna Matzinger, Vi Föräldrar

”Med bjärta färger och ett stadslandskap som känns både sydländskt och lite nordiskt tecknas en snäll och lagom busig bildserie. Och så roliga små detaljer i bara bilderna …”
Josefin Jansson, Jönköpings-Posten

Bilar, bilar, bilar i kö! Vart är de på väg? Och vem kommer först fram till målet?

Se även  Alla barnböcker om Super-Charlie av Camilla Läckberg

Här får du upptäcka alla slags bilar, från taxin till cementblandaren en fiffig småbarnsbok för de yngsta fordonsfantasterna!

Hanna Albrektson bor i Skåne och har skapat Svansar runt-böckerna och Känslornas pekbok – böcker som blivit favoriter hos de yngsta läsarna.

”Albrektson bygger upp en förväntan i bildserien, som intimt hänger samman, och hon förmedlar en liten berättelse på varje uppslag genom sina uttrycksfulla illustrationer. … Hela tiden finns det ett från-vänster-till-höger-perspektiv som på ett fiffigt sätt leder oss framåt i denna enkla men förädlade berättelse.”
Ulf Mårtensson, BTJ

Ett stort litet äventyr i form av småbarnsbok med hårda pärmar, färgsprakande, deltaljrikt och massor att upptäcka. Rekommenderas varmt för ca 1-3 år.
Barnens boktips

5. Mulle Mecks Stora bok om bilar samlingsvolym om allt som rullar och brummar av George Johansson (2018)

I 25 år har Mulle Meck och hans hund Buffa byggt bilar, maskiner, meckat med flygplan och båtar.

Det firar vi med två nya samlingsvolymer: Mulle Mecks bok om bilar och Mulle Mecks bok om maskiner.

Se även  4 barnböcker om ADHD du bör läsa

Mulle Meck står för nyfikenhet, uppfinningsrikedom, klurighet och äventyrslystnad. Han är inte rädd för att tänka okonventionellt eller pröva nya vägar.

För honom finns inget skrot, bara gamla grejer som kan användas på nya sätt.

När han inte bygger hjälper han en brokig skara av vänner i Djupforsen.

Bland dem finns skrot- och återvinningsexperten Figge Ferrum, skollärarinnan Mia Minardi, handels trädgårdsinnehavaren Viola Wallmark, mack föreståndaren och energiexperten Daisy Diesel, risk kapitalisten och företagaren Emma Entreprenör och många fler.

Välkommen till Mulle Mecks värld!

George Johansson har en lång och bred barnboksutgivning bakom sig. Han jobbade också länge som journalist och är mest känd för sina böcker om Mulle Meck och hunden Buffa.

Jens Ahlbom är en av våra mest kända barnboks illustratörer. 2003 belönades han med Elsa Beskow- plaketten.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇