3 barnböcker om ilska värda att läsa

1. Visst får du vara arg: en bok för barn om ilska av Michaelene Mundy (2001)

Du kan vara arg och ändå vara hygglig. Trots allt, alla blir vi ju arga då och då. Det är normalt. Men hur ska vi hantera vår ilska?

Har vi några valmöjligheter?

Visst får du vara arg visar att barn har valmöjligheter precis som föräldrar som bryr sig om, har möjlighet att välja vad de vill lära sina barn om ilska. Genom att förstå hur ilska känns och vad som utlöser den kan vi lära oss och lära ut bra sätt att hantera den.

Visst får du vara arg är en bok som varje förälder, lärare och ansvarskännande vuxen kommer att uppskatta. Den erbjuder barn en positiv och ärlig syn på ilska och hur den skall hanteras.

2. Ilska och slutspel av Niklas Krog (2021)

BBK Storm är ett basketlag i Växjö. Här spelar Noa tillsammans med ett gäng killar som alla har olika bakgrund och förutsättningar. Noa är en seriös basketkille, han har talang och är beredd att träna hårt. Andra spelar för att det är kul. Noa brottas med att vilja vinna till varje pris och samtidigt vara en bra lagspelare och kompis.

Se även  3 barnböcker om fåglar värda att spana in som förälder

Här är andra boken i den fartfyllda serien BBK Storm av Niklas Krog. Här blandas träning, matcher och utmaningar både på planen och i livet med skola, vardagstjafs och vänskap. Niklas Krog har skrivit fantasyböcker, historiska böcker och lättlästa böcker. Han sitter på stol nummer sex i Svenska barnboksakademien.

Varje år besöker han närmare hundra olika skolor för att prata om läsning. I sin ungdom spelade Niklas basket med A-landslaget, juniorlandslaget och han tog SM-guld med Alvik Basket 1986. I BBK Storm använder han sina basketerfarenheter och skildrar både vänskap och spel med stor närvaro. Varje träning och varje match blir lika spännande för läsaren som om de spelats på riktigt.

Se även  Blöjfri på 3 dagar med 3 böcker: lär barn kissa i pottan

Bibliotekstjänst tyckte bland annat så här om första boken i serien, En foul för mycket: ”Innehållet i boken känns äkta…” (Britt Forssmed, BTJ-häfte nr 21/20)

Boken finns även som e-bok och som digital ljudbok.

Lättlästa böcker från Nypon är ofta något kortare, har alltid ett lättare språk och ett innehåll anpassat för den tänkta läsarens ålder.

3. Stina blir arg och slåss – en bok om ilska av Annelie Strömberg (2021)

Stina har fått nya skor.
Hon valde dem själv i skoaffären.
Ena skon går lätt att ta på. Men den andra vill inte alls hamna på foten. Stina blir arg, väldigt arg. På väg till skolan gör ilskan att Stina fastnar. Hon kan varken gå till skolan eller hem. Pappa smittas också av det arga.

Se även  7 bästa bilderböckerna för barn 2021

Kommer ilskan någonsin att gå över?

”Annelie Strömberg har skrivit en viktig bok om barn som riskerar att hamna i svåra situationer på grund av sina starka känslor. Hoppas den läses av många, både barn och vuxna!”
– Maria Bühler

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇