Bästa boken om nordisk mytologi: Vikingatidens gudar och hjältar

Den nordiska mytologin och universum som vikingarna sett innehåller alla möjliga olika världar och mytologiska varelser. Namn för att tända fantasin, som Midgard, Asgard, Utgard och Niflhel. Jättar, gudar och monster. Många legender och sagor berättades.

Om du vill veta mer om hur vikingarna såg på världen och om några av huvudpersonerna i myterna, ta en titt på boken nedan. Vi tycker det är den bästa boken om nordisk mytologi på svenska just nu.

Vikingatidens gudar och hjältar av Brian Branston

Möt vikingarnas gudar och hjältar…

Här berättas de gamla sagorna om vikingar­nas gudar, hjältar och jättar på ett levande och lärorikt sätt. Otroliga berättelser växer fram och illustreras av fantastiska bilder.

Vi får veta hur de första människorna Ask och Em­bla blev till, hur åskguden Tor fick sin hammare och vi får följa med på flera av Lokes äventyr i Asgård och Jotunheim. Här möter vi även den vackra och gode guden Balder, fruktbarhetsgudinnan Freja, kärlekens och kunskapens gudinna Idun och nornorna ödesgudinnorna som sitter vid Yggdra­sils rötter och spinner världens öde.

Det finns rysliga varelser som Fenrisulven och Midgårdsormen. Och katastrofen Ragnarök vad hände vid gudarnas domedag?

Ett avsnitt VEM ÄR VEM I NORDISK MYTOLOGI ger en bakgrund till bokens alla personer och företeelser.

Vi får även veta bakgrunden till de fornnordiska sagorna och hur de har bevarats in i vår tid.

Se även  3 böcker om Göteborgs historia du måste spana in

Den italienske konstnären GIOVANNI CASELLI har gjort alla illustrationer.

Förordet är skrivet av professor emeritus Lars Lönnroth, Sveriges främste expert på fornnor­diska sagor.

Denna utgåva bygger på Gudar & hjältar i nordisk mytologi. Fler sagor ingår i den nya upplagan.

Det här är den enskilt bästa boken om mytologi på den svenska marknaden just nu.

Vi rekommenderar den starkt. Se lägsta priset på boken hos Bokus här.


Nordisk mytologi: Vad är det för något?

Nordisk mytologi syftar på den skandinaviska mytologiska ram som upprätthölls under och kring vikingatiden (ca 790- ca 1100 e.Kr.).

Komplett med en skapelsemyt som har de första gudarna som dödar en jätte och förvandlar hans kroppsdelar till världen, olika riken utspridda under världsträdet Yggdrasil, och den slutliga förstörelsen av den kända världen i Ragnarök, är den nordiska mytologiska världen både komplex och omfattande.

Dess polyteistiska pantheon, med den enögde Oden i spetsen, innehåller ett stort antal olika gudar och gudinnor som vördades i seder integrerade i de gamla skandinavernas dagliga liv.

Religiösa karaktärer och berättelser från de nordiska stammarna, de grupper som lever i dagens Skandinavien, är bekanta för många människor idag. Den nordiska mytologin är dock inte bara en uppsättning berättelser och intressanta karaktärer med övermänskliga krafter.

Den nordiska mytologin är en del av en organiserad och uråldrig ursprungsreligion som praktiseras av de germanska folken i Europa, de stammar i centrala och norra Europa förenade av liknande språk och religiösa sedvänjor. Detta trossystem var mest förhärskande under århundradena före medeltiden, då kristendomen blev den rådande religionen.

Se även  3 böcker om Sveriges historia du måste läsa

Berättelserna i den nordiska mytologin, liksom berättelserna om vilken religion som helst, användes av troende för att hjälpa till att organisera och förstå världen. Karaktärerna i dessa berättelser är gudarna, levande, andande gudar som var en stor del av livet bland de nordgermanska folken.

Från seriehjälten Tor, till namnen på veckodagarna (tisdag är Tyrs dag, onsdag är Odens dag, torsdag är Tors dag och fredag ​​är Frejas dag) nordiska gudar har fortfarande en plats i vår värld idag.

Gudar inom nordisk mytologi

Till skillnad från många av de stora världsreligionerna idag är den fornnordiska religionen polyteistisk, vilket är en form av religiös tro där det i stället för en enda gud finns många gudar i mytologin. Så många som 66 enskilda gudar och gudinnor dyrkades av de germanska stammarna innan de konverterade till kristendomen.

Vid tidig medeltid hade Oden tagit sin plats som huvudet för alla gudar. Det finns en viss debatt bland forskare om när denna utveckling inträffade och ett argument som måste framföras att Tyr, en krigsgud, ursprungligen var gudarnas överhuvud. Oden var hur som helst överhuvud för det gudomliga hushållet under tiden innan germanska folk konverterade till kristendomen.

Oden är maken till Freja, fruktbarhetens och skönhetens gudinna och är säkerligen en av de mer livliga gudarna. I en anmärkningsvärd dikt (Den poetiska Edda, Lokasenna, stroferna 30 till 32) anklagar guden Loke Freja för att ha sexuellt umgås med alla gudarna, och även alverna! Hon förnekar det, men Loke påminner henne om att hon också hittades i armarna på sin bror. Freja misslyckas med att försvara sig mot denna anklagelse.

Se även  2 böcker om arabiska våren du måste läsa

Många fler gudar fanns under Oden, och några är fortfarande särskilt välkända idag. Thor, till exempel, var en stor gud bland alla de germanska stammarna. Han är en hedervärd krigargud som använder en massiv krigshammare och kan befalla åska. Å andra sidan är Loke en okänd trickster och far till halvjätten Hel, härskare över underjorden.

Skillnaden mellan Tor och Loke är viktig för att förstå hur människor uppfattade gudarna i nordisk mytologi. Gudarna är inte menade att vara perfekta eller allsmäktiga. Snarare representerar de väldigt mänskliga egenskaper, både bra och väldigt, väldigt dåliga.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇