Tio över ett som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Tio över ett som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Tio över ett Ljudbok Gratis av Ann-Helén Laestadius

Maja kan inte sova. Hon vill, men hon kan inte. Varje natt ställer hon klockan på tio över ett. Vem ska annars väcka mamma, pappa och lillasyster när huset rasar ner i gruvhålet? Under sängen har hon en väska med ombyten, ficklampa och andra viktiga saker. Om de måste fly, hals över huvud.

LKAB spränger under jord och Kiruna ska flytta. Familjen har fått en ny fin lägenhet, men det enda Maja vill är att bo kvar i sitt gamla hus. Hon litar inte på politikerna och bolagscheferna som säger att stan inte kan rasa. Hon hör ju mullret av sprängningarna på natten, hon känner ju hur marken skakar!

Se även  Den utvalde som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Maja oroar sig för att bästisen Julia ska bli tvungen att flytta till Luleå och att Albin i parallellklassen ska bli kär i någon snygg handbollstjej. Men ingenting skrämmer henne lika mycket som gruvan.

Tio över ett är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Tio över ett: Introduktion

Tio över ett är en grym vardagsberättelse om en tjej vid namn Maja. Maja bor i Kiruna där man spränger i en gruva under staden.

Hennes värsta mardröm är att hela staden ska rasa ned i ett enda stort hål med anledning av spräningarna.

Maja har därför bestämt sig för att packa en väska för att flytta. Detta för att rädda sin familj.

För dig som inte redan vet om det är det väldigt vanligt att hela bostadsområden och städer blir förflyttade i Kiruna med anledning av att gruvan expanderar allteftersom.

Majas hus ska nämligen rivas snart och hennes bästis flyttar till grannstaden Luleå.

För Maja växer förstås oron över alla snabba förändringar till en ganska extrem panikångest, något som inte är bra att känna redan som barn då det riskerar att påverka en enormt på lång sikt.

Se även  Lär dig japanska snabbt online med ljudbok GRATIS i 7 dagar

Mitt i allt detta blir Maja förälskad i en kille som utövar hockey vid namn Albin, och det är denna förälskelse vi får följa på nära håll i boken.

Tio över ett: Handling & Recension

Tio över ett är en speciell bok. Det är till synes en helt vanlig ungdomsbok med det vanliga som tonåringar funderar på – kärlek, vänskap, föräldrar, skola, fritidsintressen och så vidare.

Men samtidigt är boken ett viktigt inlägg i samhällsdebatten. I Kiruna händer något alldeles ovanligt – en hel stad ska flytta. Och det märkliga är att det är så tyst om det som sker. Vi andra som bor i andra delar av Sverige hör knappt något om det som händer.

För mig som är uppväxt i Göteborg är det här ett fullkomligt otänkbart scenario och det är en stor anledning till varför jag tycker det här är en bra bok för barn och ungdomar – nämligen att den lär ut något som man kanske annars missar i skolan.

Tio över ett: Sammanfattning

Tio över ett är en jättebra vardagsberättelse om oro, oförstående vuxna och tonårskärlek. Allvarligt, men roligt berättat.

Se även  Helikopterrånet som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Som du kanske listat ut så har boken fått namnet Tio över ett med anledning av att det är under den tiden man kör igång med sprängningar i gruvan.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇