Alex Schulmans Överlevarna som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Alex Schulmans Överlevarna som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Alex Schulmans Överlevarna – Ljudbok

Överlevarna av Alex Schulman: Introduktion

Han trycker telefonen hårt mot örat. Varför ingriper han inte? Han ser ner för slänten som mynnar ut i sjön.

Han ser ladan och bastuhuset och uteplatsen med de vita plaststolarna, grusstigen som leder upp för berget.

Han ser konturerna av bröderna som försöker döda varandra, en enorm slutscen vid det vattenbryn som varit fonden för hela historien. Det är ingen värdig final, men kanske väntad. Hur hade de annars tänkt att detta skulle sluta?

Alex Schulman debuterade med sin första bok för omkring 10 år sedan. Hans böcker är ofta delvis självbiografiska och har ofta en mörk underton. Överlevarna är hans allra första roman och boken följer samma linje likt hans föregående böcker.

I romanen Överlevarna får du läsa om tre bröder som sammanstrålar på torpet där de växt upp – fast 20 år senare. Anledningen till mötet på torpet är för att sprida sin mors aska.

Överlevarna är skildrad på ett naket och melodramatiskt sätt, med många fina igenkännande ljusglimtar och blev nominerad till Svenska Dagbladets Litteraturpris 2020

Se även  Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Överlevarna är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Överlevarna av Alex Schulman: Handling

Det är sommar. Som barn brukade de spendera somrarna på landet, vid torpet. Här har de inte varit på 20 år tillsammans, förrän nu. Denna gång möts de som vuxna, utan sin kära mor vid sin sida. De möts för att sprida hennes aska, för det var det hon hade velat om hon fått säga sitt.

De tre bröderna är alla tre mycket olika. Pierre, den yngsta brodern är den som inte kan vara tyst. Han är som en vulkan, full av lava som kan explodera när som helst. Ambitiöse Nils är äldst och han försöker hålla sig ifrån familjekonflikterna så gott det går. Och stackars mellanbrodern Benjamin är den som försöker medla fred mellan alla parter som har konflikter.

Boken är finurligt skriven, där scenerna i nutid återger i baklänges ordning, varvat at relativt täta återblickar till barndomen de spenderade på landet. På den tiden fick barnen inte titta på tv och mor och far kunde ta sig en sup och försvinna i berusning. Föräldrarnas omdöme är tyvärr ofta kidnappat av alkohol, vilket genomsyrar återblickarna i boken tydligt.

Även om det fanns en hel del kärlek kvar, så uttrycktes den aldrig på ett balanserat sätt, utan kom oftast ut med druckna ord. Man kan ständigt känna en slöja av övergivenhet hos bröderna. Hur döden ständigt var närvarande. Hur de fick smyga sig undan för att upptäcka världen på egen hand.

Hur de senare slungades ut i ett liv som skapade mönster av barndomens trauman. Boken är realistiskt skildrad, med en viss självbiografisk ådra. En bok som beskriver ett vanligt liv, där alkohol varit närvarande under många generationer och skadat många barn. I vilken utsträckning de trauman som bröderna fått utstå har skadat dem, får en oväntad vändning på slutet och höjer hela bokens berättelselinje stort. 

Se även  Arn som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Överlevarna av Alex Schulman: Sammanfattning

Överlevarna av Alex Schulman vittnar om en rätt så tragisk barndom som de tre bröderna fått utstå. Det är många minnen att gå igenom innan boken är slut. Boken är väldigt filmisk, alltså det är enkelt att måla upp och illustrera de olika scenerna i sitt sinne medans man läser Schulmans ord.

Berättelsen i boken känns inte som en historia som är helt ovanlig i vårt avlånga land. Många som kan vittna om liknande upplevelser i barndomen, där alkoholkonsumtion har traumatiserat barnen och satt djupa spår även i vuxen ålder. Schulman ger en nära skildring av dessa splittrade familjers öden.

Överlevarna är en komposition av litterär skicklighet och skiftar från nutid och dåtid, likt en svepande dans som du får följa med i. Det är en roman som passar de allra flesta, och i synnerhet de som har en förkärlek till självbiografiska böcker.

Se även  Jane Eyre som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇