Möss och människor som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Möss och människor som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Möss och människor av John Steinbeck

De skönaste planer, de må vara uppgjorda av möss eller människor, går ofta om intet, säger Robert Burns i den dikt som gett namn åt John Steinbecks mästerliga lilla roman om de två kringvandrande lantarbetarna George och Lennie. George har hand om förståndet och fantasin och får ständigt för den snälle men klent begåvade Lennie berätta om deras gemensamma framtidsdröm, en egen bondgård i Kalifornien. Men drömmen krossas, vänskapen upplöses.

Möss och människor är en gripande skildring av människans svårigheter att överleva i en brutal värld.

Möss och människor är tillgänglig som ljudbok.

Möss och människor: Introduktion

Ett intimt porträtt av två män som värnar om det smala bandet mellan dem och drömmen de delar i en värld kantad av småtyranni, missförstånd, svartsjuka och känslolöshet. George och hans enfaldiga vän Lennie klamrar sig fast vid varandra i sin ensamhet och främlingskap och drömmer, precis som de som vill driva, om en plats att kalla sina egna – ett par hektar och några grisar, höns och kaniner i Hill Country där mark är billig. Men efter att de kommit för att arbeta på en ranch i den bördiga Salinas Valley i Kalifornien, börjar deras förhoppningar, som ”de bästa upplägg av möss och män”, gå snett.

Se även  Lär dig lindra din tinnitus med självhypnos! [GRATIS]

Of Mice and Men representerar också ett formexperiment, som Steinbeck beskrev sitt verk, ”en sorts spelbar roman, skriven i romanform men så scenad och uppsatt att den kan spelas som den står.” En sällsynthet i amerikanska brev, den nådde anmärkningsvärd framgång som roman, Broadway-pjäs och tre hyllade filmer. Steinbecks berättelse om engagemang, ensamhet, hopp och förlust är fortfarande en av USA:s mest lästa och älskade romaner.

Möss och människor: Recension & handling

Of Mice and Men är en välkänd klassiker, och med giltiga skäl. Boken kan tyckas ganska tråkig (som många böcker om den stora depressionen kan verka) men den är faktiskt en stor hyllning till litteraturen.

Boken handlar om en man som heter George och hans barnsliga, godhjärtade vän Lennie. De får arbete på en ranch efter att ha varit på flykt från sitt gamla jobb eftersom Lennie fick dem i djupa problem, och det verkar som att han i den här boken kan få problem igen eftersom George kanske inte har kunnat hjälpa honom.

Se även  48 Laws of Power som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Boken är bra eftersom, inte bara den stora användningen av beskrivning, utan karaktärerna eftersom Steinbeck visar hur barn i vissa fall är bättre människor än vuxna på det sättet att de inte dömer människor för att de inte ser människor eller saker från den synvinkeln (ett exempel är barnsliga Lennie som har en psykisk funktionsnedsättning fastän de inte visste det när boken är baserad).

Det fina med det är att det visar några av de andra karaktärernas känslor för de situationer de försätts i och visar hur Steinbeck känner för rasism och sexism. En annan bra sak med den här boken är att den inte är lång och inte drar ut på tiden (som andra fantastiska böcker som The Great Gatsby och To Kill A Mockingbird) vilket är bra för läsare som inte gillar att läsa långa böcker och blir uttråkade när läsa långa böcker.

Detta visar bokens storhet eftersom den visar hur boken packar in allt detta (rasism, sexism, depressionen, etc) men på så kort tid. Jag hoppas att den här recensionen uppmuntrar dig att läsa Of Mice and Men eftersom det är en riktigt bra bok och jag skulle ge den 4,5 av 5.

Möss och människor: Sammanfattning

John Steinbecks ”Of Mice and Men” är en gripande berättelse om vänskapen mellan två män mot bakgrund av USA under 1930-talets depression. Den subtila karaktären behandlar arbetarklassens Amerikas verkliga förhoppningar och drömmar. Steinbecks kortroman lyfter livet för de fattiga och fördrivna till en högre, symbolisk nivå.

Se även  10 ljudböcker om andra världskriget du måste lyssna på

Dess kraftfulla slut är klimatiskt och chockerande till det yttersta. Men vi kommer också till en förståelse av livets tragedi. Oavsett lidanden för dem som lever det, livet går vidare.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇