The Hate U Give som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på The Hate U Give som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

The Hate U Give Ljudbok Gratis av Angie Thomas

The Hate U Give: Introduktion

Sextonåriga Starr Carter rör sig mellan två världar: den fattiga stadsdelen där hon bor och den tjusiga förortsförskolan hon går på.

Den olustiga balansen mellan dessa världar krossas när Starr blir vittne till dödsskjutningen av sin barndoms bästa vän Khalil i händerna på en polis. Khalil var obeväpnad.

Strax därefter är hans död en nationell rubrik. Vissa kallar honom en ligist, kanske till och med en knarklangare och en gangbanger.

Demonstranter går ut på gatorna i Khalils namn.

Några poliser och den lokala knarkkungen försöker skrämma Starr och hennes familj.

Vad alla vill veta är: vad som egentligen hände den natten? Och den enda personen i livet som kan svara på det är Starr.

Men vad Starr gör – eller inte säger – skulle kunna rubba hennes gemenskap. Det kan också sätta hennes liv i fara.

Inspirerad av Black Lives Matter-rörelsen är detta en kraftfull och gripande YA-roman om en tjejs kamp för rättvisa.

The Hate U Give: Recension & Handling

Det finns böcker som är viktiga och aktuella, värda att läsa på grund av det sociala och/eller politiska budskap som de skickar. De fyller ett tomrum på marknaden; de gör vågor. De behöver existera. Och det finns andra böcker som är välskrivna, känsloladdade och oförutsedda – böcker som inte är viktiga som sådana, bara riktigt jävla bra. Men ibland hittar du en av de där sällsynta underbara varelserna som är både viktig OCH riktigt jävla bra.

Se även  Mitt liv som zombie som ljudbok GRATIS i 7 dagar

The Hate U Give är en av dessa böcker.

Jag skulle kunna berätta att den här boken är inspirerad av rörelsen ”Black Lives Matter”. Jag skulle kunna berätta för dig att det opolegetiskt sliter in i ett ämne som behövde rivas in – polisers skjutningar av obeväpnade svarta människor, såväl som rasfördomar i rättssystemet. Jag kunde berätta att det öppnade mina ögon för aspekter av vita privilegier som jag aldrig tänkt på. Allt detta måste säkert sägas, men jag känner att jag gör den här boken en otjänst genom att lyfta fram dess sociopolitiska betydelse framför det faktum att det också är en fantastisk, kraftfull och helt oförglömlig bok.

Jag vet inte vad dina upplevelser var som barn, men när jag var ung minns jag att mina föräldrar höll ett föredrag för mig om hur jag skulle leta efter en polis, om jag någon gång var vilsen eller hade problem. De skulle skydda mig, ta hand om mig och se till att jag kom tillbaka till mina föräldrar oskadd. De är människorna i samhället vi ska kunna lita på. Men den svarta huvudpersonen i den här boken – Starr – får ett helt annat tal. Om hur man beter sig runt poliser så att hon inte blir arresterad. Eller skjuten.

Tyvärr fick hennes vän – Khalil – aldrig det snacket.
Jag har sett det hända om och om igen: en svart person blir dödad bara för att han är svart, och helvetet bryter löst. Jag har twittrat RIP-hashtags, bloggat om bilder på Tumblr och skrivit på varje petition där ute. Jag sa alltid att om jag såg det hända någon skulle jag ha den högsta rösten och se till att världen visste vad som gick under.
Nu är jag den personen och jag är för rädd för att prata.

Se även  10 barnsagor att lyssna på gratis

The Hate U Give handlar om hur Starr hanterar efterdyningarna av att ha sett Khalil bli skjuten av en polis för att han inte gjorde något fel. Hennes rädsla är påtaglig när hon konfronterar ett system som hon vet verkar mot henne. Hon är rädd för att säga ifrån, men ändå arg över att Khalils mördare kunde undkomma rättvisan. Vi ser, genom Starrs ögon, hur media framställer unga svarta män som skyldiga tills de bevisats vara oskyldiga – och när du är fattig, svart och från ett grovt kvarter är det praktiskt taget omöjligt att framstå som oskyldig.

Även om den här boken i sitt hjärta först och främst fångar perspektivet på en rädd ung flicka. En tjej med en kärleksfull familj, komplicerade vänskap med vita tonåringar i hennes skola och en vit pojkvän. Relationsdynamiken löper parallellt med kampen för rättvisa och är inte mindre övertygande. Thomas skildrar skickligt komplexa, nyanserade relationer mellan alla personer i boken, med tanke på klyftorna mellan Starr och hennes vita klasskamrater, men låter aldrig någon bli klyschig eller endimensionell.

Små humoristiska pärlor låg utspridda genom dialogen:
Mamma når sin gaffel på min tallrik och bryter av en bit pannkaka. ”Vad är Tumblr egentligen? Är det som Facebook?”
”Nej, och du är förbjuden att skaffa en. Inga föräldrar tillåtna. Ni har redan tagit över Facebook.”
”Du har inte svarat på min vänförfrågan än.”
”Jag vet.”
”Jag behöver Candy Crush-liv.”
”Det är därför jag aldrig kommer att svara.”

Se även  Midnatssol som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Det är otroligt hur The Hate U Give lyckas både krossa ditt hjärta och värma det på bara några sidor.

Vad mer kan jag säga? Om du vill få ditt hjärta slitet ur – läs den här boken. Om du vill läsa en bra bok om en tjej som hanterar familj och relationer – läs den här boken. Om du vill gråta, skratta och sedan gråta lite mer – läs den här boken. Om du är redo att förändra den här dumma jävla världen – läs den här boken.

The Hate U Give: Sammanfattning

Jag absolut älskade den här boken. Jag känner verkligen inte att den har ett enda fel.

Varje ämne som togs upp var tillvägagångssätt så underbart och höll inte tillbaka.

Om du letar efter en mångsidig läsning som sticker ut bland de flesta YA, är The Hate U Give boken för dig.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇