Lär dig meditera hemma med 9 ljudböcker [GRATIS]

1. Rena ditt energifält – guidad meditation

Rena ditt energifält från negativa och tröga energier.

Genom denna korta guidade meditation får du hjälp att höja din energi och rena negativa och tröga energier från ditt eget energifält och aura.

Författare: Kia Temmes
Inläsare: Kia Temmes

Rena ditt energifält – guidad meditation är tillgänglig som ljudbok.

2. Godnatt min skatt: meditation för barn

Vill du ge ditt barn en lugn och trygg natts sömn? Vill du skapa en kvällsrutin där ditt barn varje kväll somnar till ord och musik som lugnar och påminner barnet om att det är älskat och tryggt?

Sofias röst och varma ord, i kombination med stilla musik, vägleder barnet in i sömnen och gör att han eller hon, vid upprepat lyssnande, somnar fortare.

God natt min skatt riktar sig främst till barn mellan 3 och 12 år, beroende på individ och mognad. Lyssna på den tillsammans efter godnattsagan, eller fristående när ni har ont om tid.

Godnatt min skatt: meditation för barn är tillgänglig som ljudbok.

3. Guidad meditation och avslappning – Del 1

Vi lever i en alltmer stressad vardag. Därför kan det vara bra att hitta en stund på dagen då du får släppa alla krav och bara finnas till. Meditation har blivit ett världens mest populära tillvägagångssätt för att uppnå sinnesfrid. Den här tre minuter långa övningen är ett utmärkt ställe att börja för dig som är en nyfiken nybörjare.

Trine Holt Arnsberg är en dansk psykomotorisk terapeut och mindfullnessinstruktör. Hon arbetar utifrån ett holistiskt perspektiv, där kroppen som en helhetsupplevelse är utgångspunkten.

Guidad meditation och avslappning – Del 1 är tillgänglig som ljudbok.

4. Somna snabbt – meditation för djup sömn

SOV GOTT – Somna snabbt med hjälp av denna inspelning.

Att sova är livsviktigt fast ändå har fler och fler svårt att somna och sova. Vår vardag i dag styrs mycket av att våra gränser mellan vakenhet och vila blir allt suddigare. När du lyssnar regelbundet på den här inspelningen kommer du lära dig själv, din kropp och ditt sinne att sakta ner och slappna av.

I den här mediatitonen får du varsam guidnig i att först släppa de eventuela spänningar du har i kroppen och sedan förflytta dig till en lugn och rofylld plats för att låta sömnen komma.

Vid regelbundet lyssnande kommer du märka att din sömn kvalite blir bättre och att du somna snabbare och vaknar utvilad på morgonen. Du kan med fördel börja att lyssna daglligen under 21 dagar för bästa resultat reommenderar vi att du fortsätter lyssna regelbundet. Du kan med fördel kombinera denna med någon av de andra Mindful meditation inspelningarn.

Camilla Gyllensvan är Internationellt certifierad Mental Coach, och NLP Trainer. Hon arbetar med att utbilda i Kommunikation och Ledarskap samt håller Internationella NLP Program och utbildningar. Under de senaste tio åren har hon coachat hundratals klienter och använt mental träning, hypnos, KBT och ACT som komplement till coaching med goda resultat. www.camillagyllensvan.com

Somna snabbt – meditation för djup sömn är tillgänglig som ljudbok.

5. Leva i nuet: positiv mindfullness meditation

Positiv Mindfulness meditation hjälper dig nå bortom det vanliga tankebruset. Den öppnar en dörr till ditt innersta där stillhet, balans och kreativitet bor och där varje ögonblick är nytt, fritt och föränderligt.

Mia´s varma röst leder dig genom hela ljudboken tillsammans med harmonisk musik, helande naturljud och stilla vacker sång. Du får uppleva en ny dimension av positiv närvaro och lugn inom dig. Ljudboken berikar – fysiskt, intellektuellt, känslomässigt och själsligt alla delar i ditt liv. Lyssna på varje spår (1-7) var för sig, kombinera dem efter vad som känns bra eller i en enda härligt lång meditation.

1. Leva i nuet – Tonar in dig på ökad medvetenhet och närvaro. 05:19

2. Vila i ögonblicket – Ger din fysiska kropp en skön, djup avslappning. 10:37
3. Följ flödet – Lär dig släppa taget om kontrollen och öka tilliten till dig själv och livet. 09:37

Se även  Det är så logiskt, alla fattar utom du som ljudbok GRATIS i 7 dagar

4. Chakrameditation – Återställer balansen och stärker din energi. 24:44
5. Din sanna natur – Du får skala av lager av inprogrammerad, begränsande identitet och uppleva din egen storhet. 11:38

6. Stillhet – Tibetanska klockor och tystnadens mellanrum skänker klarhet och rensar sinnet. 06:50
7. Positiv energi – Öppnar dig för livets oändliga möjligheter att möta dig själv, din omgivning och den här dagen på ett alldeles nytt sätt. 05:36

Mia de Neergaard är uppskattad och ansedd lärare i personlig utveckling med drygt 20 års erfarenhet. Mia leder dig till din högsta potential och hjälper dig att vara närvarande i livet – nu när det pågår.

Leva i nuet : positiv mindfullness meditation är tillgänglig som ljudbok.

6. Tacksamhets Meditation

Tacksamhetsmeditation 432 Hz

Modern vetenskap har börjat upptäcka det de gamla mystikerna har vetat i tusen år, att allt består av vibrationer från den minsta partikeln till fast material, och att vi påverkas av vibrationer. Tankar, ord, känslor och handlingar är också vibrationer.

Tacksamhetsmeditationen börja med att skapa hjärtkoherens. Koherens innebär samklang/balans och när vi andas genom näsan, långa och djupa andetag, i en jämn rytm skapas just balans mellan hjärnan och hjärtat.

Lägger vi sedan till något av följande ord: kärlek, glädje, tacksamhet eller medkänsla och upprepa detta ord om och om igen hjälper det oss att kraftigt reducera stress och skapa kontakt med vårt parasympatiska nervsystem som står för lugn och ro, samt återhämtning.

I övningen används också ett handmudra, pranamudra för att minska ångest och ladda upp våra batterier. Samt ett mantra: ”Jag är mer än vad jag verkar vara och all världens styrka och kraft verkar inom mig”.

Bakgrundsmusiken som innehåller 432 Hz hjälper oss att tona in på universums visdom, gudomlig intelligens och vår själ. Det skapar enighet i stället för separation. Det utökar våra hjärtan och gör oss mer medkännande och kärleksfulla. En sak är säkert, en person som resonerar med kärlek har inre fred – och det här är utgångspunkten för att skapa en värld där vi lever i fred och harmoni med varandra och moder jord.

Madeleine Magnusson har praktiserat och arbetat med yoga, meditation och personlig utveckling i över 20 år och har en egen praktik i centrala Halmstad. Madeleine har studerat och arbetat med personlig utveckling, tankens kraft, meditation och yoga i över 20 år. Du kan läsa mer om henne på www.madeleinemagnusson.se

Tacksamhets Meditation är tillgänglig som ljudbok.

7. Viloläge : Mindfulness och meditation i vardagen

Klockan är halv tre på natten. Jag sitter på kanten av en obekväm soffa i ett sjukhusrum med armbågarna i knät och pannan vilande i ena handen. Käkarna är spända, huvudet värker. Några decimeter ifrån mig står en sjukhussäng. I sängen ligger vår yngsta dotter. Igår genomgick hon den sista i raden av planerade operationer som styrt våra liv de senaste åtta åren.

Den tjugoandra? Jag minns inte riktigt. Det är mörkt i rummet och endast dioderna på morfinpumparna lyser. Allt känns som i en dimma. Hon somnar korta stunder. Vaknar. Gråter. Somnar om. Jag håller hennes hand och försöker vara stark.

Jag öppnar min verktygslåda med de meditationstekniker jag lärt mig genom åren. Tar några djupa andetag och försöker få spänningarna att ge vika. Ett andetag i sänder. Inte längre fram än så. Värken i käken släpper en aning. Jag andas in, jag andas ut.

Att finna ro i stunder av stress ett barn som är sjukt, jobbet som brer ut sig, något som hänt i familjen ger oss kraft att ta hand om oss själva och varandra. Att kunna tysta den tjattrande apan i huvudet och pausa flödet av tankar; att vara här och nu, skänker oss lugn och välbehövlig vila.

Viloläge visar hur vi kan gå till väga. Här varvas övningar och personliga texter med förklarande och fördjupande avsnitt.

Viloläge : Mindfulness och meditation i vardagen är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

8. Styrka inför dagen – meditation

Vill du starta dagen med kraft och tydlighet? Vill du lyfta din blick, dina tankar, dina känslor och ditt liv till en ljusare och vackrare plats? Behöver du bli påmind om att uppskatta det du har i livet och om att ta de steg som väntar på att tas av just dig?

Meditationen Styrka inför dagen ger dig en stunds eftertanke och påminner dig om att förfina, fördjupa och ta vara på din dag och ditt liv. Du påminns om att leva utifrån dina värderingar och din längtan och om att vara vaken på de möjligheter som finns längs din väg.

Se även  Låt den rätte komma in som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Lyssna när du vaknar, på din morgonpromenad eller på tunnelbanan på väg till jobbet. Lyssna själv, tillsammans med din familj eller med dina kollegor. Lyssna så ofta att du börjar lita på att ditt liv är menat att göra skillnad för många.

Styrka inför dagen – meditation är tillgänglig som ljudbok.

9. Bortom tid och rum, guidad meditation.

Bortom tid och rum, guidad meditation.

Kia guidar dig till en plats där allt redan finns, till en plats där du ges möjlighet att skapa och transformera vad du vill, och mer därtill.

Kia guidar dig till en plats bortom tid och rum, bortom den fysiska världen och materian.
Kia är bland mycket annat Multidimensionell Mentor och Spirituell Coach. Hon har skrivit och producerat flertalet både guidade meditationer och guidade godnattsagor för barn. Hon har lång erfarenhet av att jobba med människor i både grupp och individuellt.

Författare: Kia Temmes
Inläsare: Kia Temmes

Bortom tid och rum, guidad meditation. är tillgänglig som ljudbok.


någon som lärt sig meditera hemma
Lär dig meditera hemma med våra tips!

Meditation: En guide

När vi mediterar tillför vi långtgående och långvariga fördelar i våra liv: Vi sänker våra stressnivåer, vi lär känna vår smärta, vi ansluter bättre, vi förbättrar vårt fokus och vi är snällare mot oss själva.

Låt oss gå igenom grunderna i vår nya medvetna guide om hur man mediterar.

Vad är meditation?

En kort beskrivning av praktiken.

Hur lär man sig att meditera? I mindfulness-meditation lär vi oss hur man uppmärksammar andningen när den går in och ut, och märker när sinnet vandrar från denna uppgift.

Denna praxis att återgå till andningen bygger musklerna för uppmärksamhet och mindfulness.

När vi uppmärksammar vår andedräkt lär vi oss att återvända till, och förbli i, nuet – att förankra oss i här och nu med avsikt, utan att döma.

Tanken bakom mindfulness verkar enkel – praktiken kräver tålamod. Den berömda meditationsläraren Sharon Salzberg berättar faktiskt att hennes första erfarenhet av meditation visade henne hur snabbt sinnet fastnar i andra uppgifter.

”Jag tänkte, okej, vad blir det, typ 800 andetag innan mitt sinne börjar vandra? Och till min absoluta förvåning var det ett andetag, och jag skulle vara borta, säger Salzberg.

Varför lära sig att meditera?

Ett urval av fördelar som är förknippade med att meditera.

Även om meditation inte är ett botemedel, kan det säkert ge ett välbehövligt utrymme i ditt liv. Ibland är det allt vi behöver för att göra bättre val för oss själva, våra familjer och våra samhällen.

Och de viktigaste verktygen du kan ta med dig till din meditationsövning är lite tålamod, lite vänlighet för dig själv och en bekväm plats att sitta på.

När vi mediterar tillför vi långtgående och långvariga fördelar i våra liv. Och bonus: du behöver ingen extra utrustning eller ett dyrt medlemskap.

Här är fem skäl till att börja meditera hemma:

  • Att förstå din smärta
  • Sänk din stress
  • Anslut bättre
  • Förbättra fokus
  • Minska hjärnprat

Hur man mediterar

Meditation är något alla kan göra, så här.
Meditation är enklare (och svårare) än de flesta tror.

Läs dessa steg, se till att du är någonstans där du kan koppla av i den här processen, ställ in en timer och ge det ett försök:

1) Sätt dig ner

Hitta en plats att sitta på som känns lugn och tyst för dig.

2) Ställ in en timer

Om du precis har börjat kan det hjälpa att välja en kort tid, till exempel fem eller 10 minuter.

3) Lägg märke till din kropp

Du kan sitta i en stol med fötterna på golvet, du kan sitta löst med benen i kors, du kan knäböja — allt är bra. Se bara till att du är stabil och i en position du kan stanna i ett tag.

4) Känn ditt andetag

Följ känslan av ditt andetag när det går in och när det går ut.

5) Lägg märke till när ditt sinne har vandrat

Oundvikligen kommer din uppmärksamhet att lämna andan och vandra till andra platser. När du märker att ditt sinne har vandrat — på några sekunder, en minut, fem minuter — återvänder du bara till andningen.

6) Var snäll mot ditt vandrande sinne

Döm inte dig själv eller besatt inte innehållet i de tankar du hamnar i. Kom bara tillbaka.

7) Stäng med vänlighet

När du är redo lyfter du försiktigt blicken (om dina ögon är stängda, öppna dem). Ta en stund och lägg märke till alla ljud i omgivningen.

Lägg märke till hur din kropp känns just nu. Lägg märke till dina tankar och känslor.

Det är allt! Det är praxis. Du går bort, du kommer tillbaka, och du försöker göra det så vänligt som möjligt.

Se även  Alla älskar Sigge som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Hur mycket ska jag meditera?

Meditation är inte mer komplicerat än vad vi har beskrivit ovan. Så enkelt är det… och så utmanande.

Det är också kraftfullt och värt det. Nyckeln är att förbinda sig att sitta varje dag, även om det är i fem minuter.

Meditationsläraren Sharon Salzberg säger:

”En av mina meditationslärare sa att det viktigaste ögonblicket i din meditationsövning är ögonblicket du sätter dig ner för att göra det. För just då säger du till dig själv att du tror på förändring, du tror på att ta hand om dig själv, och du gör det verkligt. Du har inte bara något värde som mindfulness eller medkänsla i det abstrakta, utan gör det verkligen verkligt.”

Meditationstips och tekniker

Vi har gått igenom den grundläggande andningsmeditationen hittills, men det finns andra mindfulness-tekniker som använder andra fokuspunkter än andningen för att förankra vår uppmärksamhet – yttre föremål som ett ljud i rummet, eller något bredare, som att lägga märke till spontana saker som komma till din medvetenhet under en planlös vandringsövning.

Men alla dessa metoder har en sak gemensamt: Vi märker att våra sinnen ÄR igång showen mycket av tiden. Det är sant.

Vi tänker tankar, typiskt, och sedan agerar vi. Men här är några användbara strategier för att ändra det:

Hur man gör Mindfulness till en vana

Det uppskattas att 95 % av vårt beteende körs på autopilot.

Det beror på att neurala nätverk ligger till grund för alla våra vanor, vilket minskar våra miljontals sensoriska input per sekund till hanterbara genvägar så att vi kan fungera i denna galna värld.

Dessa förvalda hjärnsignaler är så effektiva att de ofta får oss att återfalla i gamla beteenden innan vi kommer ihåg vad vi tänkte göra istället.

Mindfulness är raka motsatsen till dessa standardprocesser. Det är verkställande kontroll snarare än autopilot och möjliggör avsiktliga handlingar, viljestyrka och beslut. Men det kräver övning.

Ju mer vi aktiverar den avsiktliga hjärnan, desto starkare blir den.

Varje gång vi gör något avsiktligt och nytt, stimulerar vi neuroplasticitet, aktiverar vår grå substans, som är full av nygrodda neuroner som ännu inte har preparerats för ”autopilot” hjärnan.

Men här är problemet. Medan vår avsiktliga hjärna vet vad som är bäst för oss, får vår autopilotshjärna oss att korta oss igenom livet.

Så hur kan vi trigga oss själva att vara medvetna när vi behöver det som mest?

Det är här begreppet ”beteendedesign” kommer in. Det är ett sätt att sätta din avsiktliga hjärna i förarsätet.

Det finns två sätt att göra det – för det första att sakta ner autopilotens hjärna genom att sätta hinder i vägen och för det andra att ta bort hinder i vägen för den avsiktliga hjärnan, så att den kan få kontroll.

Att ändra balansen för att ge din avsiktliga hjärna mer kraft kräver dock lite arbete. Här är några sätt att komma igång.

  • Lägg till meditationspåminnelser i din mobiltelefon. Om du tänker göra lite yoga eller att meditera, lägg din yogamatta eller din meditationskudde mitt på golvet så att du inte kan missa den när du går förbi.
  • Uppdatera dina påminnelser regelbundet. Säg att du bestämmer dig för att använda klisterlappar för att påminna dig själv om en ny avsikt. Det kan fungera i ungefär en vecka, men sedan tar din autopilotshjärna och gamla vanor över igen. Försök att skriva nya anteckningar till dig själv; lägg till variation eller gör dem roliga. På så sätt kommer de att stanna hos dig längre.
  • Skapa nya vanor. Du kan prova en serie ”Om det här, då det”-meddelanden för att skapa enkla påminnelser om att flytta in i den avsiktliga hjärnan.

Till exempel kan du komma på, ”Om kontorsdörr, då djupa andetag,” som ett sätt att byta till mindfulness när du ska börja din arbetsdag.

Eller ”Om telefonen ringer, ta ett andetag innan du svarar.” Varje avsiktlig handling för att övergå till mindfulness kommer att stärka din avsiktliga hjärna.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇