Det svarta trädet som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Just nu kan du lyssna på Det svarta trädet som ljudbok gratis i hela 7 dagar via ljudbokstjänsten Nextory, något vi är väldigt måna att tipsa om då vi tycker det är en helt fantastisk deal. Se även till att kika på vår stora jämförelse av de olika svenska ljudbokstjänsterna.

Klicka på knappen nedan för att tas direkt till ljudboken hos Nextory.

Det svarta trädet av Tana French

»Tana French står i en klass för sig som psykologisk spänningsförfattare och Det svarta trädet är hennes bästa och mest intrikata roman hittills.« Janet Maslin, New York Times

»Tana French är den viktigaste nya spänningsförfattare som kommit fram under de senaste tio åren.« Washington Post

En av årets bästa böcker enligt:

# NEW YORK TIMES

# NPR

# AMAZON

# THE BOSTON GLOBE

# VULTURE

# SLATE

# ELLE

# VOX

Toby Hennessy är en framgångsrik 28-åring som lever en sorglös tillvaro och lyckas prata sig ur de flesta knepiga situationer. Men en natt förändras allt. Efter en sen utekväll vaknar han mitt i natten av ett ljud i sin lägenhet och överraskar två inbrottstjuvar. I stället för att fly därifrån misshandlar de båda männen Toby brutalt och lämnar honom att dö.

Medan Toby steg för steg börjar återhämta sig från sina skador inser han att hans liv kanske aldrig mer kommer att bli som förut. Angreppet har skakat honom i grunden och det är först när han och flickvännen Melissa söker sin tillflykt till familjens ståtliga släktgods, Ivy House, som han anar en viss ljusning.

Men så görs en dag en chockerande upptäckt. Under en lek i trädgården sträcker sexårige Zach – ett av Tobys kusinbarn – in sin hand i en ihålig gammal alm. Till sin fasa ser han att det föremål han fått tag i är en människoskalle.

Det makabra fyndet öppnar porten till en länge dold familjehemlighet, med oanade rötter i Tobys barndom. Allt han trott sig veta om sitt förflutna ställs på ända, och med växande obehagskänsla går det upp för Toby att han inte längre kan lita på sina egna minnen. Vem är han, egentligen? Och vem var han den sommar då almen blev en grav?

Se även  Vinterströmmen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

TANA FRENCH är en bästsäljande brittisk thrillerförfattare, vars böcker har belönats med alla av de största internationella priserna för kriminalromaner. Det svarta trädet är hennes senaste, fristående thriller.

»Ett djupgående psykologiskt porträtt inbäddat i en trollbindande mordhistoria.« LA Times

»En extraordinär thriller, skriven på en nervig, närmast besatt prosa.« Stephen King

»Omtumlande. Tana French har spunnit en uppslukande berättelse om minne, identitet och familj. Hon är mästare på psykologisk komplexitet och leker med både sina karaktärer och sina läsare.« Vogue

Det svarta trädet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

Det svarta trädet: Sammanfattning

The Witch Elm (2018), en mysterieroman av den amerikanska irländska författaren Tana French, berättar om svårigheterna för en självsäker och framgångsrik man vars liv krossas när han utsätts för en brutal misshandel under en heminvasion. En New York Times Notable Book 2018, The Witch Elm dök också upp på minst 10 listor över årets bästa bok, inklusive de som publicerades av NPR, The Boston Globe och Slate. Slate kallar The Witch Elm, ”svimande suggestiv”.

Bokens berättare och huvudperson är Toby Hennessey. Toby är snygg och ekonomiskt stabil och har en vacker, söt flickvän som heter Melissa och en framgångsrik karriär som PR-agent för ett konstgalleri i Dublin, Irland där han bor. Efter att ha varit ett av de mest populära barnen i gymnasiet har Toby sällan hanterat allvarliga trauman eller lidande. Han tror att detta beror på de endemiska egenskaper han besitter såsom charm. På en bar en kväll rättar hans arbetarkompis honom och hävdar att Toby helt enkelt har tur.

Tobys tur tar slut senare på natten när han återvänder hem för att hitta inbrottstjuvar i sin lägenhet. Inbrottstjuvarna misshandlade Toby nästan till döds, och han får hjärnskador som ett resultat av attacken. Detektiverna Martin och Bannon från Dublins poliskontor besöker honom på sjukhuset men visar sig vara till liten hjälp för att fånga angriparna. I månader efter att han släppts från sjukhuset lever Toby i rädsla för ett upprepat övergrepp.

Senare får han veta av sin kusin Susanna att hans farbror Hugo, en livslång ungkarl och släktforskare till yrket, har fått diagnosen hjärncancer. För att ta hand om Hugo flyttar Toby och Melissa in med Hugo till hans fritidshus, känt som Ivy House. Under sin ungdom hade Toby, Susanna och Susannas bror, Leon, fått fria händer över Ivy House på somrarna. Till en början tycker Toby om Ivy House och får en känsla av inre frid och välbefinnande som han inte har känt sedan attacken. Han hjälper Hugo i hans genealogiska ansträngning att undersöka förfädernas rötter till en mystisk kvinna som heter Amelia Wozniak.

Se även  Tio över ett som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Tobys frid krossas när Susannas son Zach tar bort en mänsklig skalle från insidan av almträdet bakom huset. När utredarna går in på bakgården och raserar hela trädgården, upptäcker de hela skelettresterna av en av Tobys tidigare klasskamrater, Dominic Ganly. Senare anländer detektiv Rafferty till Ivy House för att informera Toby om att slipsen från en huvtröja som tillhörde Toby var mordvapnet som användes för att strypa Dominic till döds. Efter att Rafferty insinuerar att Toby är deras högst misstänkte, börjar Toby ifrågasätta hans förstånd.

Trots att Melissa insisterar på att han inte ska undersöka saken ytterligare, bjuder Toby in Susanna och Leon på middag för att få information om Dominic och mordet. Utanför Ivy House blir Melissa uppenbart upprörd när en alltmer hängig Toby anklagar Leon för att ha anlitat inbrottstjuvarna för att döda honom. När han gör sin anklagelse faller en uggla ner på paret i attackläge, vilket skrämmer dem båda fruktansvärt. I slutet av kvällen upptäcker Toby att Melissa har lämnat utan att säga hejdå.

Nu övertygad om att han mördade Dominic, erkänner Toby detta för en allt sjukare Hugo. För att skydda Toby ringer Hugo polisstationen och berättar för Rafferty att han är mördaren, inte Toby. Kort efter hans arrestering faller Hugo till golvet. Under de närmaste dagarna vakar Toby, Susanna och Leon över Hugos sjukhussäng tills han så småningom går över.

Tillbaka på Ivy House erkänner Leon och Susanna för Toby att de två mördade Dominic ensam. De gjorde det för att Dominic sexuellt trakasserade och misshandlade Susanna. Toby svär att hålla deras bekännelse hemlig. Under de närmaste dagarna lägger Toby all sin energi på att slutföra Hugos släktforskningsprojekt som ett sätt att hedra sin bortgångne farbror. En dag anländer Rafferty och berättar för Toby att Dominics anklagelser om Susanna var resultatet av anonyma e-postmeddelanden som skickats till honom från någon som utger sig för att vara Susanna. Toby funderar på om det är han själv som skickat mejlen. Arg på Rafferty för att han vägrade att släppa saken, Toby slår honom. Ett slagsmål uppstår som slutar med Raffertys död. Toby försöker ta livet av sig men stoppas av Leon och Susanna. Kort därefter arresteras Toby för mordet på Rafferty. Han befinns skyldig, men på grund av sin hjärnskada får han ett relativt mildt straff på två år på en psykiatrisk anstalt följt av tio års fängelse.

Se även  5 ljudböcker om palmemordet att lyssna på [GRATIS]

På sjukhuset berättar Martin – en av detektiverna som tilldelats det ursprungliga inbrottsfallet – för Toby att en man vid namn Tiernan troligen anlitat inbrottstjuvarna. Tiernan var en gammal medarbetare till Toby som fick sparken efter att Toby hjälpt honom att begå ett bedrägeri. Inbrottet skedde sannolikt av hämnd. Senare får Toby en villkorlig frigivning från den psykiatriska anläggningen. Hans andra farbror hittar ett annat lätt jobb för honom inom PR, och hans liv återgår till det normala. Återigen njuter Toby av lyckans frukter.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇