Bota spindelfobi själv med 3 ljudböcker [GRATIS]

Är du rädd för spindlar? Många människor är det. Vissa människor spekulerar i att detta är en evolutionär reaktion.

Att vara rädd för spindlar är helt annorlunda än att ha en fobi för spindlar eller arachnofobi. Arachnophobi är en ångestsjukdom som kan vara förlamande och genomgripande på ett sätt som enkel aversion inte är.

‌Om du är orolig för att din rädsla för spindlar är mer än bara en rädsla, kanske du vill söka specialbehandling för din fobi. Sätt att säga om du har en fobi är att du känner följande kring spindlar:

  • Känn dig ostadig, yr eller yr i huvudet
  • Illamående, orolig mage
  • Svettas mycket
  • Har ökad hjärtfrekvens eller hjärtklappning
  • Börja darra
  • Panik
  • Har andnöd

Vanligtvis börjar rädsla för spindlar och arachnophobia i barndomen och blir mindre intensiv med tiden. Ofta behöver inte araknofobi behandlas eftersom spindlar inte är en vanlig del av det dagliga livet.

Hur rädsla för spindlar påverkar din hälsa

Att vara rädd för spindlar påverkar inte hur din kropp fungerar. Men om du känner att din rädsla för spindlar är extrem, vilket gör det till en fobi, kan det påverka din mentala hälsa. Vissa människors fobier förändrar deras dagliga liv och hindrar dem från att fungera fullt ut.

En ljudbok kan vara ett bra verktyg för att försöka dig på att bota din spindelfobi, i alla fall på kort sikt.

3 ljudböcker om spindelfobi vi rekommenderar

1. Veterinären som var rädd för hundar: En barnbok om att övervinna rädslor

Spindlar, mörker eller att gå vilse – det finns mycket som barn kan vara rädda för. Ibland blir rädslan så stark att barnet inte vågar göra det som hen egentligen vill. Men du som vuxen kan hjälpa barnet att bli modigare!

Se även  Tordyveln flyger i skymningen som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Här får en hundrädd veterinär hjälp av barnen Anton och Jasmin att steg för steg utmana sin rädsla. Berättelsen beskriver hur rädsla känns i kroppen och hur det gradvis går att våga närma sig det läskiga.

Veterinären som var rädd för hundar är skriven för barn i åldern 3–8 år. Den baseras på vetenskapliga metoder som används i KBT och hjälper dig att prata med barn om rädslor – och om hur de går att övervinna.

Veterinären som var rädd för hundar : En barnbok om att övervinna rädslor är tillgänglig som e-bok.

2. Solhjärtats hemlighet

Kim är en pojke som är rädd för nästan allt, spindlar, ormar, vatten, eld, höga höjder och mycket annat. Under semestern i Italien besöker Kim och hans pappa det lutande tornet i Pisa, den plats där hans mamma försvann för sex år sedan. När Kim blir arg på sin pappa och sticker iväg för att få vara ifred träffar han en främmande flicka. Hon heter Nela och hon vet hans namn.

Nela tar honom med sig till en annan värld där Kim plötsligt är hjälte och den enda som kan besegra den onda drottningen, Ajcüll. Kim blir tvungen att utmana sina rädslor och ge sig ut på detta farliga uppdrag för att befria landet Elorien. Men han upptäcker också en hemlighet som han aldrig hade kunnat drömma om.

Pär Sahlin är utbildad lärare och har arbetat mer än femton år på mellan- och högstadiet. Han debuterade som skönlitterär författare år 2014 med boken Solhjärtats hemlighet och är nu författare på heltid. Förutom skönlitteratur skriver han även läromedel i svenska. Vid sidan av skrivandet åker han runt och gör författarbesök på skolor och bibliotek.

Se även  Sunes hjärnsläpp som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Kim är den utvalde, den som bär märket. Efter att ha träffat flickan Nela och färdats till en annan värld är han plötsligt en hjälte.

Han är den enda som kan rädda landet Elorien från de faror som hotar. Men hur ska en vanlig kille som han kunna slåss mot ondsinta svartmunkar och lömska förrädare i ett land han inte ens visste fanns?

I serien Solhjärtats hemlighet får vi följa Kims spännande och farofyllda äventyr där han tvingas utmana sina rädslor och bli den hjälte som landet Elorien behöver.

Solhjärtats hemlighet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Ibland är jag rädd

Med ett naivistiskt bildspråk och ett direkt tilltal berättar jaget om rädslor och hur olika man kan reagera. Mamma blir arg när hon blir rädd, någon annan börjar kanske att gråta. Alla är inte rädda för samma saker. Pappa är rädd för spindlar, mamma tycker spindlar är gulliga men är väldigt rädd för att komma för sent.

En rädsla kan vara en omtänksam varning om att något är farligt, men ibland har det rädda fel. Ibland behöver man våga trotsa sin rädsla och då känner man sig väldigt stolt efteråt. Boken avslutas med tips på hur man kan känna sig tryggare om man är rädd.

Ibland är jag rädd är tillgänglig som e-bok.


Arachnofobi: definition

Arachnophobi kommer från det grekiska ordet för spindel, som är ”arachne”, och ”phobos”, det grekiska ordet för rädsla. Denna extrema rädsla för spindlar och andra åttabenta spindeldjur (som skorpioner) kan faktiskt vara ett evolutionärt svar: spindlar, särskilt giftiga, har länge varit kopplade till sjukdom och infektioner.

”Vi vet att många arter av spindlar är giftiga och biter, och vi vet detta från direkt erfarenhet, vetenskap, biologi, TV och att se andra människor bli bitna”, säger han. ”Därför, när vi ser en spindel nära oss, är en naturlig reaktion att känna rädsla och undvika spindeln.”

Se även  Arvet efter dig som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Hos många människor framkallar rädslan för spindlar ett ”avskysvar”, personer med svår araknofobi har en så extrem motvilja mot spindlar att de kan vara rädda för att gå in i deras källare eller garage eftersom en spindel kan vara närvarande. Om de stöter på en spindel kan de faktiskt lämna huset istället för att ta itu med den.

Orsaker till Arachnophobi

Precis som med andra fobier kan araknofobi utvecklas hos en person eftersom hon ser reaktionen på andras spindlar med fobin. För dem är det ett inlärt svar – det gör intryck när de ser en familjemedlem skrika av skräck och springa ut ur huset vid själva åsynen av ett spindelnät.

Vissa experter tror att en rädsla för spindlar påverkas av ens kulturella bakgrund. I vissa områden i Afrika fruktar man till exempel stora spindlar, men i Sydafrika, där spindlar äts, kan man vara orädd för dem.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇