4 ljudböcker om cancer du måste lyssna på [GRATIS]

1. Döden gav mig livet: Min resa från cancer till nära döden-upplevelse och läkning

Anita Moorjanis kropp var precis på väg att ge upp efter att ha kämpat mot cancer i nästan fyra år. De elakartade cancercellerna fick de inre organen att sluta fungera, och hon trädde in i ett makalöst nära döden-tillstånd där allt vände.

När Anita återfick medvetandet hade hennes tillstånd förbättrats så snabbt att hon kunde lämna sjukhuset efter några veckor – utan ett spår av cancer i kroppen!

Anita Moorjani föddes i en traditionell hinduisk familj och kände redan som liten pressen från kulturella och religiösa sedvänjor.

Efter att ha kämpat i åratal för att gå sin egen väg fick hon insikt om att hon hade förmågan att läka sig själv och att det finns mirakler i universum som hon aldrig ens kunnat föreställa sig.

I Döden gav mig livet delar Anita Moorjani med sig av allt det hon lärt sig om sjukdom, healing, rädsla och varje människa verkliga storhet.

Döden gav mig livet : Min resa från cancer till nära döden-upplevelse och läkning är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

2. Att Stå bredvid cancer

Att stå bredvid cancer är skriven för dig som är närstående till någon som är sjuk i cancer. Boken handlar om att vara drabbad av sjukdom trots att man själv inte är sjuk. Den innehåller konkreta tips, resonemang med psykologer och närstående men också mycket igenkänning för alla som lever nära någon som är allvarligt sjuk.

Se även  10 ljudböcker om andra världskriget du måste lyssna på

Ljudboksversionen kommer ut 3 år efter att den tryckta boken kom ut på förlaget Natur & Kultur. Varför? Så här berättar författaren Ola Ringdahl själv.

– Den är så viktig att jag ger ut den på eget förlag därför att många som står bredvid allvarligt sjuka orkar inte läsa böcker, men man orkar lyssna på en ljudbok. Det vet jag av egen erfarenhet.

– Man kan tycka att det är lite för sent att ge ut en ljudbok tre år efter utgivning, men tyvärr är detta ett ämne som aldrig blir omodernt.

Ola Ringdahls fru dog bara några veckor innan den tryckta boken Att stå bredvid cancer kom ut. Först nu efter 3,5 år känner Ola att han har bearbetat sorgen och sjukdomsperioden tillräckligt mycket för att orka ge ut boken som ljudbok men också att föreläsa utifrån boken

– Jag skrev boken som jag själv saknade, berättar Ola. Jag hade oturen att ha en dotter som fick cancer och ett halvår senare blev även min nya flickvän sjuk i samma sjukdom. Det tar lång tid att erkänna som närstående att stressen och ovissheten sliter jättemycket eftersom man har fokus på den som är sjuk. Men jag levde med cancer i fem år och jag vet av erfarenhet att man måste se till att hantera den stressen– annars mår man dåligt på många sätt.

Ola Ringdahl är föreläsare, speakerröst och kommunikationskonsult. Han har skrivit två böcker, hans första bok Det blir bra. Manual för skilda män utkom hösten 2013.

Att stå bredvid cancer gavs ut inbundet och digitalt format 2015 på Natur & Kultur.

Se även  Ett öga rött som ljudbok GRATIS i 7 dagar

Att Stå bredvid cancer är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

3. Så skilde döden oss åt: mardrömmen cancer mitt i livet

Vad händer när din älskade får en obotlig sjukdom? När alla dina förväntningar på livet och framtiden plötsligt försvinner? Och kan tanken på att inte behöva leva vidare vara den största trösten och ge kraft och mod för att skapa ett värdefullt liv?

Karin och Peter har varit tillsammans i tio år då de får reda på att Peter har cancer och deras tillvaro vänds upp och ned. På ett naket och reflekterande sätt berättar Karin om tiden med sjukdomen och om det första året efter Peters död. Hon inser snabbt att om hon stänger av känslorna för att fly försvinner möjligheten att känna något överhuvudtaget.

Det här är en självupplevd historia om utmaningen att söka mening och energi i en tid av kris. Det vi utifrån ser som starkt är någonting annat inuti, grundat i en djupt mänsklig erfarenhet av sårbarhet. En bok sprängfylld av starka känslor kring en av vår tids vanligaste folksjukdomar och hur den sliter sönder tillvaron.

”En sårbar och hoppfull berättelse om kraft och styrka.”
– Agneta Norrgård, bokrecensent i bl.a. SVT

Så skilde döden oss åt: mardrömmen cancer mitt i livet är tillgänglig som ljudbok och e-bok.

4. Det är bara lite cancer – om livet, döden och myten om mig själv

Åtta år efter karriärens slut diagnostiserades Klas Ingesson med en benmärgscancer som han redan från första dagen visste skulle bli hans död.

Det är bara lite cancer. Om livet, döden och myten om mig själv är Klas Ingessons självbiografi och testamente, som han arbetade med ända fram till sin död den 29 oktober 2014. I boken berättar Klas ärligt och naket om ett fotbollsliv på toppnivå, men också om den sista matchen i hans liv – och hur den gav honom ett nytt svar på frågan om vad det innebär att alltid göra sitt bästa.

Se även  2 ljudböcker om att övervinna blyghet du måste lyssna på [GRATIS]

Visst var det kul att media, vänner och människor jag inte ens mött trodde på min förmåga att klara av svårigheter, men de hade egentligen ingen aning om vem jag var.

De såg en slitvarg som rände runt på vänsterkanten en VM-sommar i USA 1994.
De kände till en storsnusande älgjägare från Ödeshög som nådde världens bästa fotbollsliga trots begränsad talang.

De såg en vinnarskalle som aldrig fällde en tår.
De visste väldigt mycket om skogshuggaren Ingesson, men väldigt lite om människan Klas.«

Det är bara lite cancer – om livet, döden och myten om mig själv är tillgänglig som ljudbok.

Inlägg senast uppdaterat: 13 februari, 2022

Har du läst någon bok som är nämnd i inlägget? Lämna din recension nedan 👇